Άλατα Epsom: Πώς χρησιμοποιούνται – Ιδιότητες και πιθανοί κίνδυνοι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άλατα Epsom
Τα άλατα Epsom θα πρέπει να διαλύονται σε ζεστό μπάνιο για καλύτερα αποτελέσματα.

Το Epsom είναι ένα φυσικό ορυκτό άλας που χρησιμοποιείται συχνά για να καταπραΰνει τον μυϊκό πόνο και να μειώσει το στρες. Είναι μια ένωση που διασπάται σε ιόντα μαγνησίου και θείου όταν διαλύεται στο νερό, αλλά δεν διαλύεται σε υγρά με βάση το αλκοόλ.

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να εξηγούν τα οφέλη του αλατιού Epsom για την υγεία, πολλοί υποστηρίζουν θεωρίες για αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές επιδράσεις εδώ και αιώνες, σύμφωνα με την Jana Abelovska, φαρμακοποιό στο Click Pharmacy που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μερικοί ισχυρίζονται επίσης ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης, είπε η Abelovska, κάτι που οδηγεί σε μείωση των συναισθημάτων άγχους και κατάθλιψης.

Η δρ. Laura Purdy λέει ότι τα άλατα Epsom χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, όπως αρθρίτιδα, νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα, ηλιακά εγκαύματα και μικροτραυματισμούς όπως μώλωπες, γρατζουνιές και διαστρέμματα.

Πώς χρησιμοποιούνται τα άλατα Epsom

Όταν τα άλατα Epsom χρησιμοποιούνται σε ένα μπάνιο, το δέρμα μπορεί να είναι σε θέση να απορροφήσει τα ιόντα μαγνησίου και θείου που διαλύονται στο νερό. Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο υπεύθυνο για πολλές βιολογικές διεργασίες και η έλλειψή του έχει συνδεθεί με αρκετές φλεγμονώδεις διαταραχές.

Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να απορροφηθεί αποτελεσματικά από το δέρμα, μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι το μπορεί να διεισδύσει μέσω του εξωτερικού στρώματος του δέρματος ανάλογα με τη συγκέντρωση της ουσίας και τον χρόνο έκθεσης.

Η Abelovska είπε ότι τα άτομα που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν αυτήν την εναλλακτική θεραπεία θα πρέπει να διαλύσουν περίπου 300 γραμμάρια αλατιού Epsom σε ένα ζεστό μπάνιο χωρίς άλλα προϊόντα στο νερό. Είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε τη θερμοκρασία του νερού και να προσαρμόσετε όπως χρειάζεται, βεβαιώνοντας ότι το νερό είναι ζεστό και όχι καυτό, πριν μπείτε στο μπάνιο με τα άλατα Epsom για τουλάχιστον 10 ή 15 λεπτά, είπε η ίδια.

“Τα άλατα Epsom θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν το βράδυ πριν πάτε για ύπνο, όποτε οι περισσότεροι αισθάνονται ότι υπάρχει σφίξιμο στους μύες τους ή μια γενική ανάγκη να χαλαρώσουν”, είπε η Abelovska.

Η συχνότητα χρήσης μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το μέρος του σώματος που εμπλέκεται και το πόσο καιρό επιμένουν τα συμπτώματα, πρόσθεσε η δρ. Purdy.

Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα νύχι που έχει μπει προς τα μέσα, μπορεί να χρειαστεί να το εμποτίσετε μόνο μία ή δύο φορές. Αλλά για μια χρόνια πάθηση, όπως η αρθρίτιδα ή άλλοι μυϊκοί πόνοι, μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε πιο συχνά. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να επαναλαμβάνετε τον εμποτισμό καθημερινά ή ακόμα και δύο φορές την ημέρα, εάν αισθάνεστε ότι τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται, είπε η δρ. Purdy.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τα άλατα Epsom;

Αν και τα άλατα Epsom θεωρούνται σχετικά ασφαλή στη χρήση, η Abelovska είπε ότι υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την χρήση τους σε συνδυασμό με ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως δερματικές λοιμώξεις, ανοιχτές πληγές, σοβαρά εγκαύματα ή σοβαρή φλεγμονή του δέρματος.

Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι τα άλατα Epsom είναι ένας χρήσιμος τρόπος για “αποτοξίνωση”, αλλά η Abelovska και η δρ. Purdy είπαν ότι αυτό δεν συνιστάται. Η κατανάλωση αλατιού Epsom μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Αλλά όταν χρησιμοποιούνται σωστά (διαλυμένα σε ζεστό μπάνιο) η δρ. Purdy είπε ότι τα η θεραπεία με άλατα Epsom είναι γενικά αρκετά ασφαλής.

“Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα δούμε ποτέ μεγάλες ερευνητικές μελέτες ή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ή να διαψεύδουν την αποτελεσματικότητα του αλατιού Epsom. Αλλά επειδή είναι μια τόσο κοινή και συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία, το θεωρώ γενικά πολύ ασφαλές. Νομίζω ότι είναι τόσο βαθιά ριζωμένο και εδραιωμένο στην κουλτούρα των οικιακών θεραπειών που θα ήταν αδύνατο να βγει από την… μόδα”, είπε η η δρ. Purdy.

Τα άλατα Epsom μπορείτε να τα βρείτε σε οποιοδήποτε φαρμακείο και είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες στην συσκευασία πριν από τη χρήση.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νύχι που μπαίνει στο δέρμα: Αίτια, επιπτώσεις και αντιμετώπιση στο σπίτι

Βοηθάει το μπάνιο με χλωρίνη στη θεραπεία της ψωρίασης;

Μπορεί με το μπάνιο σε κρύο νερό να κάψετε σωματικό λίπος; Νέα έρευνα λέει ναι!

Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες στην υγεία όσων κάνουν μπάνιο σε πολύ ζεστό νερό

φωτό: iStock