Αιμορροΐδες-παθήσεις ταμπού: Μόνιμη και ελάχιστα επεμβατική λύση από τη Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Περιστερίου

  • Iatropedia
αιμορροΐδες
Η αιμορροϊδοπάθεια προσβάλλει το τουλάχιστον 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, κυρίως του δυτικού κόσμου, στις ηλικίες έως 50 ετών.

Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακά «μαξιλάρια» στην περιοχή του πρωκτού και επιτελούν δύο βασικές λειτουργίες: την εγκράτεια, ώστε να κλείνει σωστά το έντερο και την προστασία, δηλαδή την αποφυγή τραυματισμών του εντέρου, που θα οδηγούσε σε ραγάδα, απόστημα ή συρίγγιο.

αιμορροΐδες

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος

Όταν οι αιμορροΐδες πάσχουν (διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν) οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν και δεν μπορούν να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι γνωστή ως «αιμορροϊδοπάθεια», η οποία αποτελεί την αρχή της  κακής ποιότητας ζωής και της καθημερινής ταλαιπωρίας.

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της;

Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται και στα δύο φύλα, επηρεάζοντας, τουλάχιστον, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, κυρίως του Δυτικού κόσμου έως τα 50 έτη. Οι κυριότερες αιτίες είναι η δυσκοιλιότητα και η κληρονομικότητα.

Παράλληλα, η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, η μεταστροφή σε δίαιτες που έχουν έμφαση στο κρέας, στη ζάχαρη και στα «έτοιμα γεύματα», σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και το άγχος, οδηγούν στη δυσκοιλιότητα και στην αιμορροϊδοπάθεια.

Ένα επιπρόσθετο αίτιο είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, δηλαδή εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο έντονος βήχας, η άρση μεγάλων βαρών, καθώς επίσης η προχωρημένη ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως, εμφανή και δύσκολα μπορεί κάποιος να τα αγνοήσει. Μεταξύ άλλων αναφέρονται:

  • Η μικρής κλίμακας αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης
  • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
  • Κνησμός και ερεθισμός στην περιοχή του πρωκτού, με ταυτόχρονη διόγκωση του
  • Απώλεια υγρών στο εσώρουχο
  • Κυρίως, έντονος πόνος

Συνδυασμός ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών E-RaFisTura: Οριστική και μόνιμη λύση

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της θεραπείας με τη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων έχουν «οπλίσει» τα χέρια μας με τη μέθοδο Rafaelo (RAdio Frequency treatment of hAEmorrhoids under LOcal anesthetic). Στην περίπτωσή μας, κάνοντας χρήση αυτής της νέας εφαρμογής της καθιερωμένης και ακίνδυνης τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων, επεμβαίνουμε χωρίς να προκληθούν εγκαύματα στους γύρω στους, απόλυτα στοχευμένα.

Άμεσο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μεθόδου, η οποία είναι ανώδυνη, αναίμακτη και δεν ξεπερνά τα 15 – 20 λεπτά, είναι η εξάχνωση του παθολογικού ιστού των αιμορροΐδων, ο οποίος μικραίνει και γίνεται φυσιολογικός.

Πρακτικά, λοιπόν, δεν αφαιρούμε και δεν ακρωτηριάζουμε τους ιστούς. Αντίθετα, θεραπεύουμε τις αιμορροΐδες αποφεύγοντας τις επιπλοκές όπως η ακράτεια και η επανεμφάνιση αυτών, με άμεσο αποτέλεσμα την εξάλειψη της πιθανότητας επανεμφάνισής των αιμορροΐδων, τη γρήγορη ανάρρωση και την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, την επόμενη ημέρα.

Ιατρικό Περιστερίου: Οργανωμένες Νοσοκομειακές Δομές

Η Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Περιστερίου, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Αναστάσιου Ξιάρχου, αποτελεί τη μοναδική κλινική στην Ελλάδα και μία από τις λίγες στην Ευρώπη, στην οποία εφαρμόζεται η επαναστατική μέθοδος E-RaFisTura.

Η νέα, πρωτοποριακή συνδυαστική μέθοδος, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη χειρουργική κλινική του Ιατρικού Περιστερίου, από τον Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο αντιμετωπίζει οριστικά τις παθήσεις «ταμπού» (αιμορροΐδες, συρίγγια, κύστη κόκκυγος).

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και  Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/