AIDS: Έφτιαξαν χάπι για την πρόληψη του ιού HIV – Δείτε την σπουδαία εξέλιξη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
HIV
Ένα χάπι «προστασίας» από τον ιό HIV λίγο πριν την σεξουαλική πράξη και για λίγες ημέρες αργότερα, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της μόλυνσης με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, σύμφωνα με ερευνητές στην Γαλλία και τον Καναδά.

 

Το 2012, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το χάπι, γνωστό ως Truvada, για την λεγόμενη «προφύλαξη προ-έκθεσης» κατά του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS. Μη μολυσμένα άτομα που λαμβάνουν Truvada κάθε μέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της μόλυνσης από HIV κατά τη διάρκεια του σεξ κατά περισσότερο από 90%, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Στην μελέτη ANRS IPERGAY, ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες επιλέχθηκαν τυχαία μέσα από ομάδα συμμετεχόντων να λάβουν το Truvada «όσο χρειάζεται» (αντί για κάθε μέρα). Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έπαιρναν ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες της ομάδας που λάμβανε το Truvada παρουσίασαν 86% μείωση σε νέες μολύνσεις από τον ιό HIV, σε σύγκριση με τα άτομα έπαιρναν το εικονικό φάρμακο. Αυτή η φάση της μελέτης ολοκληρώθηκε το 2014 και έκτοτε οι ερευνητές έδωσαν το Truvada σε όλους τους συμμετέχοντες.

HIV

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι συμμετέχοντες άνδρες πήραν δύο χάπια 2-24 ώρες πριν από το σεξ. Στην συνέχεια πήραν ένα χάπι 24 ώρες αργότερα και άλλο ένα 48 ώρες αργότερα. Αν είχαν συνεχή σεξουαλική δραστηριότητα, έπαιρναν ένα χάπι κάθε μέρα και ένα χάπι για τις επόμενες δύο ημέρες μετά την τελευταία τους σεξουαλική συνεύρεση. Μετά από κατά μέσο όρο περίπου 18 μηνών ο κίνδυνος του HIV μεταξύ των συνολικά 362 συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 97%, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα με το εικονικό φάρμακο στην πρώτη φάση της μελέτης.

Ο δρ Jean-Michel Molina του νοσοκομείου Saint-Louis στο Παρίσι, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, είπε στο Reuters Health, ότι είναι έκπληκτος από το πόσο αποτελεσματική αποδείχτηκε αυτή η στρατηγική ενάντια στην μετάδοση του AIDS. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνόδου για το AIDS που έγινε στο Durban της Νότιας Αφρικής. Ωστόσο, τα ευρήματα ισχύουν μόνο για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Ο δρ Molina είπε ότι οι μελέτες και σε άλλα κοινωνικά σύνολα είναι σε εξέλιξη.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι η χρήση προφυλακτικού μειώθηκε στην τελευταία φάση της μελέτης. Η μείωση ήταν κυρίως μεταξύ των ανδρών που είχαν προηγουμένως δεσμευτεί να χρησιμοποιούν και προφυλακτικά, εκτός από το χάπι. Αυτό ήταν μια αρνητική παράμετρος στο όλο πείραμα, αφού οι συμμετέχοντες ένιωθαν ότι «δεν χρειάζονταν» το προφυλακτικό, εφόσον έπαιρναν το χάπι. Χωρίς προφυλακτικά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι σε άλλες λοιμώξεις, αν και αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό θεραπεύσιμες. Έτσι, τα ποσοστά άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στην μελέτη παρέμειναν σχετικά σταθερά.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα νέα αποτελέσματα δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα συμβεί στην πραγματική ζωή, όπου οι άνθρωποι θα παίρνουν τα χάπια με δική τους ευθύνη και όχι στο προκαθορισμένο πλαίσιο μιας επιστημονικής έρευνας.

http://in.reuters.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

AIDS: Αυτό το δαχτυλίδι προστατεύει τις γυναίκες από τον ιό HIV (ΒΙΝΤΕΟ)

AIDS: Τι συμβαίνει ακριβώς με τον ιό HIV – Όσα πρέπει να γνωρίζουν ΟΛΟΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν