Άγχος: Ωφελεί ή βλάπτει την υγεία

  • Iatropedia
Άγχος είναι ένα αίσθημα ανησυχίας, όπως αγωνία ή φόβος. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος για κάτι σαν μια ιατρική εξέταση ή μια συνέντευξη για δουλειά. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πότε το άγχος είναι χρήσιμο και πότε όχι.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ο καθένας βιώνει συναισθήματα του άγχους σε κάποια στιγμή στη ζωή του.

Ένα μικρό κομμάτι του άγχους μπορεί να είναι χρήσιμο, για παράδειγμα, το αίσθημα αγωνίας πριν από εξετάσεις μπορεί να σας δημιουργήσει μεγαλύτερη εγρήγορση . Από την άλλη, πάρα πολύ άγχος μπορεί να σας εξουθενώσει και να μειώσει την απόδοσή σας. Το άγχος μπορεί να έχει τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά συμπτώματα. Τα ψυχολογικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

-αίσθημα ανησυχίας

– δυσκολία στον ύπνο

-έλλειψη/ διάσπαση συγκέντρωσης

-έντονο θυμό

-αδυναμία χαλάρωσης

-έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις

Όταν έχετε άγχος, το σώμα σας απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Αυτά προκαλούν τα σωματικά συμπτώματα του άγχους, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αυξημένη εφίδρωση, πονοκεφάλους, αίσθημα λιποθυμίας, γρήγορη αναπνοή, εντερικές διαταραχές. Είναι επίσης, πολύ συχνό φαινόμενο το άγχος να προκαλεί κρίσεις πανικού.

Συμπερασματικά, λίγο άγχος είναι μια χαρά, αλλά το χρόνιο άγχος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Αν αισθάνεστε ανήσυχος όλη την ώρα, και αφήνετε το άγχος να επηρεάζει όλες τις δραστηριότητές σας , τότε μπορεί να έχετε μια αγχώδη διαταραχή και καλό θα ήταν να ζητήσετε τη συμβουλή ειδικού.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από το άγχος;