Αυτοκτονούν μόλις μάθουν ότι έχουν καρκίνο

  • Iatropedia
Στο άκουσμα της πρότασης από τον γιατρό τους: “έχετε καρκίνο” καταρρέουν. Ο ψυχικός τους κόσμος γίνεται σμπαράλια. Γνωρίζουν ότι η ζωή τους είναι μετρημένη και χάνουν όχι μόνο το θάρρος και το κουράγιο τους αλλά και τη θέληση για να ζήσουν. Οι άνθρωποι που μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας ή θανατηφόρου εμφράγματος κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωση.

Η Σουηδοί επιστήμονες 2 πανεπιστημίων (του ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Ορέμπρο) μελέτησαν περισσότερους από 6.000.000 ανθρώπους άνω των 30, για μια περίοδο 15 χρόνων. Οι 500.000 από αυτούς είχε διαγνωστεί ότι πάσχουν από καρκίνο. Οι Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας αυξάνει κατά τουλάχιστον 12 φορές κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τη διάγνωση για καρκίνο και κατά σχεδόν πέντε φορές μέσα το επόμενο τρίμηνο.

Επίσης, ο θάνατος από καρδιαγγειακή αιτία, κυρίως από έμφραγμα, αυξάνεται κατά σχεδόν έξι φορές την πρώτη φορά μετά τη διάγνωση για καρκίνο και κατά 3,3 φορές τον επόμενο μήνα. Το ψυχολογικό στρες από τη διάγνωση είναι αυτό που προκαλεί τα καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς η έκλυση των ορμονών του στρες, όπως οι κατεχολαμίνες και τα κορτικοστεροειδή, προκαλούν φυσικές αλλαγές στο κυκλοφορικό σύστημα.

Ο καρκίνος του οισοφάγου, του παγκρέατος, του πνεύμονα, του ήπατος, και του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι οι καρκίνοι που δύσκολα θεραπεύονται και στο άκουσμα της διάγνωσης τους, εμφανίζονται οι περισσότερες αυτοκτονίες. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας του ασθενούς, αυξάνει πολύ γρήγορα μετά τη διάγνωση, αλλά μειώνεται σταδιακά κατά το επόμενο έτος.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι το ποσοστό αυτοκτονιών είναι διπλάσιο μεταξύ των καρκινοπαθών (ανεξαιρέτως είδους καρκίνου) σε σχέση με όσους δεν έχουν καρκίνο. Αν και ο κίνδυνος υποχωρεί όσο περνάει ο καιρός, ένα χρόνο μετά τη διάγνωση παραμένει περίπου τριπλάσιος σε σχέση με ένα μη καρκινοπαθή. Οι άνθρωποι με προϋπάρχουσα κατάθλιψη κινδυνεύουν περισσότερο.

Αντίθετα, μετά από ένα χρόνο ουσιαστικά παύει να είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος για όσους διαγνώστηκαν ότι είναι καρκινοπαθείς. Η σουηδική μελέτη δεν έλαβε υπόψη της τις απλές απόπειρες αυτοκτονίας, ούτε τα μη θανατηφόρα εμφράγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την κατάθλιψη στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το άγχος στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του ήπατος στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για όλα τα είδη καρκίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν