Αυτό είναι το βιοαπορροφήσιμο στεντ που αλλάζει τις επεμβάσεις καρδιάς (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
στεντ
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την χρήση του βιοαπορροφήσιμου στεντ για ασθενείς με προβλήματα στην καρδιά στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου από την εταιρεία Abbott, η οποία επινόησε και κατασκευάζει το συγκεκριμένο τύπο στεντ, ο FDA “ενέκρινε το βιοαπορροφήσιμο στεντ της Abbott, κάνοντάς το έτσι την πρώτη-στο-είδος της ιατρική συσκευή που διατίθεται στο εμπόριο για τη θεραπεία ατόμων με στεφανιαία νόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

στεντ

Ένα στεντ είναι ένας μικρός σωλήνας πλέγματος, συνήθως κατασκευασμένος από μέταλλο, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στένωσης, ή εξασθένησης των αρτηριών. Τοποθετείται στις αρτηρίες ως μέρος μιας διαδικασίας που ονομάζεται στεφανιαία αγγειοπλαστική, ή διαδερμική στεφανιαία επέμβαση, για την αποκατάσταση της ροής του αίματος μέσω φραγμένων αρτηριών. Στηρίζει εκ των έσω το τοίχωμα της αρτηρίας και προλαμβάνει τυχόν διάνοιξή του. Μέχρι τώρα, ήταν συνήθως κατασκευασμένο από μεταλλικό πλέγμα, ή μερικές φορές από ύφασμα (μοσχεύματα) σε μεγαλύτερες αρτηρίες. Το νέο στεντ της Abbott κατασκευάζεται από φυσικά διασπώμενο πλαστικό, το οποίο απορροφείται φυσιολογικά από τον οργανισμό.

Το συγκεκριμένοπροϊόν της Abbott χρησιμοποιείται ήδη σε περισσότερες από 100 χώρες, αλλά εγκρίθηκε από τον FDA για χρήση στις ΗΠΑ μόλις στις 5 Ιουλίου.

Τα παραδοσιακά στεντ παραμένουν μόνιμα μέσα στο σώμα. Μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος. Το βιοαπρροφήσιμο είδος έχει σχεδιαστεί ώστε να κρατάει τις αρτηρίες ανοιχτές για τρία χρόνια και στη συνέχεια να διαλυθεί με φυσικό τρόπο μέσα στο σώμα, όπως γίνεται και με τα εσωτερικά ράμματα. Είναι φτιαγμένο από πολυγαλακτικό οξύ, παρόμοιο με το υλικό που χρησιμοποιείται στα εσωτερικά ράμματα. Το βιοαπορροφήσιμο στεντ μεταβολίζεται μετά από δύο έως τρία έτη, μέσω της φυσικής διαδικασίας της υδρόλυσης στον οργανισμό.

Αυτό επιτρέπει στο αιμοφόρο αγγείο να επιστρέψει στην φυσική του κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για ασθενείς με προβλήματα καρδιάς, οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις με την πάροδο των ετών.

http://www.inquisitr.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ