Αυτή η αντιαισθητική συνήθεια τριπλασιάζει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό

  • Ρούλα Τσουλέα
σκάλισμα
Τα ευρήματα νέας μελέτης στην Ολλανδία. Τι κίνδυνος υπάρχει αν τρώτε τα νύχια σας, φοράτε γυαλιά ή έχετε γενειάδα.

Το σκάλισμα της μύτης δεν είναι απλώς μία αντιαισθητική συνήθεια, αλλά μπορεί να υπονομεύει την υγεία, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως όσοι πάσχουν από ρινοτιλλεξομανία, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, διατρέχουν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Άμστερνταμ (Amsterdam UMC) είχαν διαπιστώσει σε προγενέστερη μελέτη τους πως οι υγειονομικοί που έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς με COVID μολύνονται πιο εύκολα από τον κορωνοϊό. Ήθελαν όμως να εξακριβώσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

«Μας ενδιέφερε να βρούμε τους παράγοντες που προδιαθέτουν στη μόλυνση», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Jonne J. Sikkens. «Θέλαμε να δούμε τι ρόλο παίζουν οι συνήθειες, όπως το σκάλισμα της μύτης ή το τρίψιμό της εξωτερικά, αλλά και πολλές άλλες».

Ο Dr. Sikkens και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν σχετικές πληροφορίες από 219 υγειονομικούς του Amsterdam UMC. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One.

Τα ευρήματα

Το σκάλισμα της μύτης απεδείχθη το πιο συνηθισμένο. Το 85% των ερωτηθέντων είπαν ότι το κάνουν συστηματικά (από καθημερινά έως μηνιαίως). Εκείνοι που το έκαναν συχνότερα ήταν οι γιατροί.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το 67% φορούσαν συστηματικά γυαλιά. Επιπλέον, το 33% έτρωγαν τα νύχια τους, ενώ το σχεδόν 31% των ανδρών είχαν γενειάδα.

Από τους 219 υγειονομικούς, οι 34 κόλλησαν κορωνοϊό. Οι 32 από αυτούς άνηκαν στην ομάδα των 185 εθελοντών που ανέφεραν ως συνήθεια το σκάλισμα της μύτης.

Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν όλους τους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σκάλισμα της μύτης τριπλασιάζει τον κίνδυνο μολύνσεως από τον κορωνοϊό.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το σκάλισμα της μύτης μπορεί να εισάγει απ’ ευθείας τον κορωνοϊό στο εσωτερικό του σώματος, λένε οι ερευνητές. Και προσθέτουν πως πιθανότατα αποτελεί μία υποτιμημένη οδό μετάδοσης του επικίνδυνου ιού.

Δεν σχετίζεται με νύχια, γένια και γυαλιά

Ωστόσο η μελέτη δεν βρήκε να υπάρχει ανάλογος κίνδυνος στους συμμετέχοντες που έτρωγαν τα νύχια τους.  Το εύρημα αυτό πιθανώς υποδηλώνει ότι ορισμένες πρωτεΐνες που υπάρχουν στο σάλιο, εμποδίζουν τον ιό να εισβάλλει στο σώμα.

Η μελέτη δεν κατέδειξε συσχέτιση ούτε με τη χρήση διορθωτικών γυαλιών ούτε με τη γενειάδα, παρότι και τα δύο επηρεάζουν την σωστή τοποθέτηση της προστατευτικής μάσκας.

Όλ’ αυτά τα δεδομένα μαζί σημαίνουν πως το σκάλισμα της μύτης πρέπει να ενταχθεί στις κατευθυντήριες οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό, ως ένα από τους παράγοντες κινδύνου για μόλυνση, δήλωσε ο Dr. Sikkens.

Φωτογραφία: iStock