Αυτά είναι τα 5 πιο πιθανά συμπτώματα αν έχεις COVID-19 μακράς διαρκείας

  • Iatropedia newsroom
COVID-19
Οι περισσότεροι ασθενείς με COVID-19, την ξεπερνούν χωρίς μεγάλα προβλήματα. Αυτό μας λέει κάθε διαθέσιμη στατιστική μέχρι σήμερα για τον κορονοϊό.

Οι γιατροί σώζουν περισσότερες ζωές από ό,τι μπορούσαν στις πρώτες μέρες της πανδημίας COVID-19, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει υψηλός, επειδή το τρέχον κύμα σπάει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Όσο περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, τόσο περισσότεροι αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές της προκύπτουσας νόσου COVID-19.

Πολλοί συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα κορονοϊού για εβδομάδες, ή ακόμα και μήνες αφότου τον έχουν ξεπεράσει. Εξακολουθεί να μην είναι σαφές γιατί εμφανίζεται σε κάποιους η λεγόμενη «COVID-19 μακράς διαρκείας» (long COVID-19) ή πώς μπορεί να σταματήσει. Ο μοναδικός τρόπος για να είναι κανείς σίγουρος δεν θα αντιμετωπίσει τα παρατεταμένης διάρκειας συμπτώματα της COVID-19 είναι να αποφύγει εξαρχής να κολλήσει.

Τώρα, ωστόσο, οι επιστήμονες είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να καταλάβουν αυτό το τεράστιο μυστήριο της COVID-19. Μια ομάδα ερευνητών από την Ελβετία υπολόγισε το πόσοι ασθενείς με COVID-19 θα συνεχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα για πολύ καιρό και το ποσοστό είναι εκπληκτικά υψηλό.

Ένας στους τρεις ασθενείς COVID-19 εκδηλώνει συμπτώματα μακράς διαρκείας

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE), τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Γενεύης (HUG) και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας της Πολιτείας της Γενεύης παρακολούθησαν 669 ασθενείς που ήταν θετικοί στον κορονοϊό, αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Διαπίστωσαν ότι το 33% εξ αυτών ανέφερε συμπτώματα έως και έξι εβδομάδες μετά τη διάγνωση.

Το δείγμα είναι μικρό και απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά εάν ένας στους τρεις επιζώντες της COVID-19 εμφανίζει συμπτώματα για περισσότερο από ένα μήνα, τότε υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αυτή τη στιγμή που εξακολουθούν να πάσχουν από συμπτώματα κορονοϊού. Σχεδόν 69 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από την ασθένεια μέχρι στιγμής. Αυτά είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα, οπότε ο πραγματικός αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν, αν λάβουμε υπόψη μας τις ασυμπτωματικές περιπτώσεις και άλλες που δεν διαγνώστηκαν επίσημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης τα πιο πιθανά συμπτώματα της COVID-19 μακράς διαρκείας για έως και έξι εβδομάδες από τη διάγνωση:

  1. Κόπωση – 14%
  2. Δύσπνοια – 9%
  3. Απώλεια γεύσης (αγευσία) ή μυρωδιάς (ανοσμία) – 12%
  4. Επίμονος βήχας – 6% και
  5. Πονοκέφαλος – 3%

Αυτά ήταν τα πιο συχνά συμπτώματα που ανέφεραν οι ασθενείς στην έρευνα. Οι Ελβετοί ασθενείς στην μελέτη είχαν μέση ηλικία 43 ετών, το 60% ήταν γυναίκες και το 25% ήταν επαγγελματίες υγείας. Επιπλέον, το 69% από αυτούς δεν είχε υποκείμενους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να συνδεθούν με επιπλοκές του κορονοϊού. Σε μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν και διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως προβλήματα ακοής, δερματολογικά προβλήματα, ακόμη και δόντια που πέφτουν.

Αν και οι Ελβετοί ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τι προκαλεί την COVID-19 μακράς διαρκείας, αυτό το είδος δεδομένων μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς στη δημόσια υγεία να αναπτύξουν νέα προγράμματα και πρωτόκολλα για να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης και να παρέχουν συνεχή θεραπεία σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα μετά από δύο εβδομάδες.

Το συμπέρασμα των ερευνητών

Οι συγγραφείς εξηγούν ότι η επιμονή των συμπτωμάτων πρέπει να αναγνωριστεί, ώστε να αντιμετωπιστεί και να αντιμετωπιστεί σωστά. “Αυτό απαιτεί μια ενημερωτική εκστρατεία προς το ευρύ κοινό και τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και, ευρύτερα, μεταξύ των εργοδοτών, των ασφαλιστικών εταιρειών και της κοινωνίας γενικότερα. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι προηγουμένως υγιείς άνθρωποι μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τον κορονοϊό επί εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Η πρόληψη είναι επομένως υψίστης σημασίας”, ανέφεραν.

Οι Ελβετοί ερευνητές σκοπεύουν να ακολουθήσουν την ίδια ομάδα εθελοντών για 3 μήνες, 7 μήνες και 12 μήνες μετά την αρχική διάγνωση. Τα δεδομένα στις έξι εβδομάδες δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Πηγή: https://bgr.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ασκήσεις να κάνετε στο σπίτι μετά την COVID-19: Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ.

Θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο για την COVID-19: Αυτός είναι ο λόγος

Έχεις γρίπη ή COVID-19; Πώς να εντοπίσεις τις διαφορές μεταξύ των συμπτωμάτων

Το εμβόλιο για τη γρίπη επηρεάζει τις πιθανότητές μου να κολλήσω COVID-19;