Αυστραλία: Φόβοι για επανεμφάνιση θανατηφόρου ιού μετά από επίθεση νυχτερίδας σε 67χρονη

  • Ρούλα Τσουλέα
νυχτερίδα
Ο λυσσαϊός της Αυστραλίας κόστισε τη ζωή σε όλους τους ανθρώπους που μόλυνε από το 1996 που ανακαλύφθηκε.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αυστραλία για έναν σπάνιο ιό που μεταδίδεται με το δάγκωμα της νυχτερίδας και πιστεύεται ότι επανεμφανίστηκε μετά από πολλά χρόνια. Ο λυσσαϊός της Αυστραλίας, όπως λέγεται, ενδέχεται να έχει μολύνει μία 67χρονη που δέχτηκε επίθεση από νυχτερίδα ενώ έκανε διακοπές στο Κουήνσλαντ.

Μόλις τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί από το 1996 που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά. Και τα τρία κρούσματα ήταν στο Κουήνσλαντ. Όλοι οι ασθενείς μολύνθηκαν από δάγκωμα ή γρατζούνισμα νυχτερίδας. Κανένας δεν επέζησε. Μεταξύ των γνωστών θυμάτων του ιού συμπεριλαμβάνεται οκτάχρονο αγοράκι.

Ο λυσσαϊός της Αυστραλίας (ABLV) ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της κοινής λύσσας, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η κυβέρνηση του Κουήνσλαντ. Ο κλασικός ιός έχει εκριζωθεί από τα ζώα της χώρας, αλλά ο ιός ABLV έχει εντοπιστεί σε μερικά είδη νυχτερίδας.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η νυχτερίδα «ιπτάμενη αλεπού» (βλ. φωτογραφία). Η νυχτερίδα αυτή επιστημονικά λέγεται πτερόπους. Είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Μεγάλη διακύμανση στον χρόνο επώασης

Υπάρχει μεγάλη διακύμανση από τη στιγμή που θα μολυνθεί ένας άνθρωπος από τον λυσσαϊό της Αυστραλίας έως τη στιγμή που θα εκδηλώσει συμπτώματα. Στα τρία προηγούμενα περιστατικά ο χρόνος επώασης κυμάνθηκε από αρκετές ημέρες έως αρκετά χρόνια.

Η 67χρονη Sandi Galloway βρισκόταν για διακοπές στο Cairns του Κουήνσλαντ όταν δέχτηκε επίθεση από τη νυχτερίδα. Η γυναίκα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα οράσεως και αρχικά δεν ήξερε τι την είχε δαγκώσει.

Το συμβάν συνέβη βράδυ, καθώς επέστρεφε στο ξενοδοχείο της μετά από έναν περίπατο με τον σύντροφό της. «Ένιωσα κάτι να πετάει γύρω από το κεφάλι μου. Προσπάθησα να το διώξω και αυτό με δάγκωσε δύο φορές στο μέτωπο», δήλωσε στον τοπικό Τύπο.

Έκτοτε το μέτωπό της είναι κόκκινο και της προκαλεί έντονο κνησμό. Παρουσίασε επίσης ανορεξία και κόπωση. Αρχικά, όμως, δεν έδωσε σημασία στα συμπτώματά της, διότι νόμιζε ότι την είχε τσιμπήσει κάποιο έντομο.

Μόνο όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στο σπίτι της, στην πόλη Geelong, επισκέφθηκε γιατρό, μετά από προτροπή της κόρης της.

«Εκείνη μου είπε ότι μπορεί να ήταν λυσσαϊός από νυχτερίδα και θα κινδύνευε η ζωή μου», είπε. Ο γιατρός συνέστησε εξετάσεις για τον ιό, διότι πλέον η 67χρονη είχε και πονοκεφάλους και πυρετό.

Αντιλυσσικό εμβόλιο και ορός

Οι απαντήσεις των εξετάσεων δεν έχουν βγει ακόμα. Επειδή όμως ήδη έχει ύποπτα συμπτώματα, η γυναίκα άρχισε ειδική προφυλακτική θεραπεία.

Η λοίμωξη από τον λυσσαϊό της Αυστραλίας προκαλεί παράλυση, ντελίριο, σπασμούς και τελικά θάνατο. Οι ειδικοί λένε πως είναι σημαντικό να ζητούν οι ασθενείς ιατρική φροντίδα, ακόμα κι αν έχει περάσει καιρός από την δυνητική έκθεση.

Όταν αρχίσουν τα συμπτώματα, θεραπεία δεν υπάρχει. Ωστόσο η χορήγηση αντιλυσσικού εμβολίου και ορού συνιστάται σε οποιονδήποτε ενδέχεται να εκτέθηκε σε νυχτερίδα. Αυτό ισχύει ακόμα και για τις εγκύους και για τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.

Η κυρία Galloway έκανε προχθές Τετάρτη πέντε ενέσεις. Θα χρειαστεί τρεις ακόμα κύκλους θεραπεία τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Πιστεύει όμως ότι έχει μολυνθεί από τον επικίνδυνο ιό.

Το μόνο που ζητά τώρα είναι να μεταφερθούν οι νυχτερίδες μακριά από το κέντρο της πόλης Cairns. «Είναι γελοίο να τις αφήνουν να ζουν στο κέντρο της πόλης», τόνισε. «Υποτίθεται ότι είχα πάει διακοπές για να περάσω καλά και βρέθηκα κλεισμένη σε ένα ξενοδοχείο από φόβο μην ξανασυμβεί. Το Cairns πρέπει να μεταφέρει κάπου μακριά τις νυχτερίδες, σε μία περιοχή χωρίς τόσο πολλούς ανθρώπους. Το έχω ξανακάνει σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις».

Φωτογραφία: iStock