Αυξημένος κίνδυνος νέας νοσηλείας ή θανάτου τους επόμενους μήνες μετά τη νοσηλεία λόγω COVID-19

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
COVID-19
Οι άνθρωποι που είχαν νοσηλευθεί με Covid-19 και επιβίωσαν για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά το εξιτήριό τους έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, να πεθάνουν ή να κάνουν νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο μέσα στους επόμενους μήνες, δείχνει μία νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα.

Αυτή η διαπίστωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καταδεικνύει την ανάγκη για αυξημένη ιατρική παρακολούθηση των νοσηλευθέντων ασθενών με λοίμωξη κορονοϊού μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, καθώς στην περίπτωσή τους ελλοχεύουν περισσότεροι κίνδυνοι. Προηγούμενες έρευνες είχαν δώσει ενδείξεις ότι οι άνθρωποι με Covid-19 μπορεί να εμφανίσουν περισσότερα προβλήματα υγείας μετά την αρχική λοίμωξη και την ανάρρωσή τους, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα έρευνα.

Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον δρα Κρίσναν Μπασκαράν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», συνέκριναν στοιχεία για σχεδόν 25.000 ασθενείς με Covid-19 που είχαν πάρει εξιτήριο μετά την ανάρρωσή τους, περίπου 100.000 υγιείς που δεν είχαν μολυνθεί από κορονοϊό ποτέ, καθώς και 15.000 ανθρώπους που είχαν νοσηλευθεί με γρίπη στο παρελθόν.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, όσοι είχαν νοσηλευθεί λόγω κορονοϊού είχαν -τους επόμενους μήνες- διπλάσιο κίνδυνο νέας εισαγωγής στο νοσοκομείο, καθώς και σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν μπει στο νοσοκομείο εξαιτίας της γρίπης, οι ασθενείς με Covid-19 είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, από οποιαδήποτε αιτία, νέας νοσηλείας και ειδικότερα θανάτου λόγω άνοιας.

Ο δρ Μπασκαράν δήλωσε ότι «τα ευρήματά μας δείχνουν πως οι άνθρωποι που είχαν σοβαρή Covid-19, η οποία απαίτησε παραμονή στο νοσοκομείο, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για περαιτέρω προβλήματα υγείας τους μήνες μετά τη νοσηλεία τους. Είναι σημαντικό για τους ασθενείς και τους γιατρούς να έχουν επίγνωση αυτού του πράγματος, έτσι ώστε τα όποια προβλήματα εμφανιστούν να τύχουν την ταχύτερης δυνατής θεραπείας. Τα ευρήματά μας, επίσης, αναδεικνύουν τη σημασία του εμβολιασμού, ο οποίος αποτελεί το καλύτερο διαθέσιμο εργαλείο για την πρόληψη της σοβαρής Covid-19».

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτό: iStock