Αυξανόμενη απειλή μετά από ιώσεις και COVID-19: Τι νέο μάθαμε για τη θανατηφόρα μυκητιασική εισβολή στους πνεύμονες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μύκητες
Οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη και η COVID-19 αυξάνουν τον κίνδυνο διεισδυτικών λοιμώξεων.

Ο ασπέργιλος (aspergillus) είναι ένας τύπος μύκητα που βρίσκεται συνήθως στο έδαφος και σε οργανικές ύλες σε αποσύνθεση. Αν και ορισμένα είδη ασπέργιλου είναι καλοήθη, άλλα μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως η ασπεργίλλωση.

μύκητες

Γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό ότι οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη και η COVID-19 μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διεισδυτικών λοιμώξεων από ασπέργιλο ακόμη και σε υγιή άτομα.

Ντόμινο προβλημάτων υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο που ενέχουν οι διεισδυτικές μυκητιάσεις και τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. Μέχρι πρόσφατα, λίγα ήταν κατανοητά σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από τις λοιμώξεις από ασπέργιλο και τον τρόπο αποτελεσματικής εξάλειψής τους.

Ωστόσο, μια συνεργασία μεταξύ ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι και του πανεπιστημίου McGill έριξε νέο φως στο γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τον μύκητα.

Ανακαλύψαμε ότι η γρίπη και η COVID-19 καταστρέφουν μια προηγουμένως άγνωστη φυσική ανοσία που χρειαζόμαστε για να αντισταθούμε στις διεισδυτικές μυκητιασικές λοιμώξεις, λέει η Nicole Sarden, υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine, δείχνει ότι δύο τύποι λευκών αιμοσφαιρίων (ουδετερόφιλα και ένας μοναδικός τύπος κυττάρων Β) συνήθως συνεργάζονται για να καταπολεμήσουν την μυκητιασική λοίμωξη. Ωστόσο, ιοί όπως ο SARS-CoV-2 και η γρίπη εμποδίζουν τα ειδικά Β κύτταρα να κάνουν τη δουλειά τους.

Πώς έγινε η έρευνα

Σε εργαστηριακές δοκιμές με ποντίκια και δείγματα ανθρώπινου αίματος και ιστών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από μια ιογενή λοίμωξη, τα ουδετερόφιλα αναγνώρισαν μια μυκητιασική λοίμωξη και συγκεντρώθηκαν εκεί κοντά, αλλά δεν ενεργούσαν για να καταστρέψουν τον εισβολέα όπως αναμενόταν.

Με περαιτέρω ανάλυση είδαν ότι τα μόρια του ιού καθιστούσαν αυτά τα Β κύτταρα απαθή, εμποδίζοντάς τα να συνεργαστούν με τα ουδετερόφιλα όπως θα έκαναν συνήθως, προστατεύοντας έτσι τους μύκητες από την καταστροφή.

Η κατανόηση αυτής της διαδικασίας οδήγησε στην επόμενη ανακάλυψη: “Βρήκαμε επίσης ότι υπάρχουν τρέχουσες θεραπείες που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν με ρεαλιστικό και ουσιαστικό τρόπο για να αντικαταστήσουν τα φυσικά αντισώματα που δεν παράγονται από τα κατεστραμμένα από τον ιό Β κύτταρα και να αποκαταστήσουν έτσι την ικανότητα των ουδετερόφιλων να καταπολεμούν αυτές τις λοιμώξεις”, λέει η Sarden.

Τι λένε οι ερευνητές

Αυτή η έρευνα ξεκίνησε από έναν νεαρό άνδρα που φρόντισα στην ΜΕΘ, ο οποίος πέθανε από ασπεργίλλωση σχετιζόμενη με τη γρίπη, όπου κάθε θεραπεία που δοκιμάσαμε απέτυχε, είπε ο δρ. Bryan Yipp, κλινικός ερευνητής στο Cumming School of Medicine και ανώτερος συγγραφέας στην μελέτη. “Τα ευρήματά μας είναι πολύ επίκαιρα δεδομένου του υψηλού αριθμού ασθενών που έχουν προσβληθεί από πολλαπλούς ιούς του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης”.

Οι Sarden και Yipp πιστεύουν ότι αυτά τα ευρήματα θα θέσουν τις βάσεις για νέες διαγνωστικές δοκιμές, βασισμένες σε φυσικά επίπεδα αντισωμάτων για την πρόβλεψη του ποια άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διεισδυτικές μυκητιασικές λοιμώξεις και ότι οι τρέχουσες διαθέσιμες στρατηγικές αντικατάστασης αντισωμάτων θα μπορούσαν να δοκιμαστούν για τη θεραπεία των λοιμώξεων από ασπέργιλο στο μέλλον.

“Αυτές οι ανακαλύψεις παρέχουν μια νέα κατανόηση για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα το σώμα για να καταπολεμήσει τις θανατηφόρες μυκητιασικές λοιμώξεις”, κατέληξε ο δρ. Yipp.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμπανάκι από τον Π.Ο.Υ. για τους μύκητες. Κοστίζουν 1,7 εκατ. ζωές τον χρόνο. Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι

Ανακάλυψαν ουσία τόσο ικανή να σκοτώνει μύκητες, ώστε την ονόμασαν Keanu Reeves!

Πώς να φτιάξετε ποδόλουτρο με ξύδι για φουσκάλες, πόνο, κακοσμία και μύκητες

Μύκητας Candida auris: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

φωτό: iStock