Ανακάλυψαν ουσία τόσο ικανή να σκοτώνει μύκητες, ώστε την ονόμασαν Keanu Reeves!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κιανουμυκίνη
Ενώσεις από βακτήρια ονομάστηκαν κιανουμυκίνες και είναι πολύ αποτελεσματικές κατά των μυκήτων!

Ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από βακτήρια του γένους Pseudomonas έχει βρεθεί ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές, που ονομάστηκαν κιανουμυκίνες από τον ηθοποιό Keanu Reeves, αποδείχτηκε σε μια νέα μελέτη ότι είναι πολύ αποτελεσματικές κατά των μυκήτων που προκαλούν ασθένειες τόσο στα φυτά όσο και στους ανθρώπους.

Η γενικότερη αύξηση της μικροβιακής αντοχής σημαίνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι για την καταπολέμηση των μικροβιακών παθογόνων. Συχνά ακούμε για αντοχή στα αντιβιοτικά, αλλά οι μυκητιασικές λοιμώξεις αποτελούν επίσης αυξανόμενη απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Πέρα από αυτό, τα μυκητιακά παθογόνα είναι μια σημαντική αιτία απώλειας καλλιεργειών σε εκατοντάδες είδη φυτών.

“Έχουμε μια παγκόσμια κρίση στα αντι-μολυσματικά”, εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης, δρ. Sebastian Götze, του Ινστιτούτου Leibniz για Έρευνα Φυσικών Προϊόντων και Βιολογία Λοιμώξεων. “Πολλοί ανθρωποπαθογόνοι μύκητες είναι πλέον ανθεκτικοί στα αντιμυκητιασικά, εν μέρει επειδή χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες στις γεωργικές καλλιέργειες”.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης μελετούσαν τα βακτήρια Pseudomonas εδώ και καιρό, καθώς ήταν γνωστό ότι είναι τοξικά για ορισμένες αμοιβάδες (Dictyostelium discoideum). Οι ερευνητές μπόρεσαν τώρα να απομονώσουν μία από τις ομάδες φυσικών προϊόντων που ευθύνονται γι’ αυτήν την τοξικότητα.

Αυτά τα λιποπεπτίδια που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα είναι τόσο αποτελεσματικοί δολοφόνοι, που μόνο ένα όνομα φαινόταν κατάλληλο: κιανουμυκίνες, εμπνευσμένες από την εμβληματική απεικόνιση του δολοφόνου John Wick από τον Keanu Reeves.

κιανουμυκίνη

Δεδομένου ότι οι αμοιβάδες και οι μύκητες μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά, οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι οι κιανουμυκίνες μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικές στη θανάτωση μυκήτων. Αυτή η υποψία επιβεβαιώθηκε όταν υγρό που περιείχε κιανουμυκίνη από καλλιεργημένα βακτήρια Pseudomonas ήταν σε θέση να καταπολεμήσει τη σήψη της γκρίζας μούχλας στα φύλλα της ορτανσίας.

“Θεωρητικά, αυτό το υγρό που περιέχει κεανουμυκίνη από καλλιέργειες Pseudomonas θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απευθείας στις γεωργικές καλλιέργειες”, είπε ο δρ. Götze. Είναι επίσης βιοδιασπώμενο, επομένως έχει πολύ καλύτερα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια από τα χημικά φυτοφάρμακα. Όλα αυτά ήταν μια ενθαρρυντική αρχή, την οποία οι συγγραφείς σκοπεύουν να συνεχίσουν με περαιτέρω έρευνα. Αλλά η εφαρμογή αυτήν δεν σταματά μόνο στα φυτά, όπως και ο… John Wick δεν σταματά έτσι απλά.

Η κιανουμυκίνη σκοτώνει και παθογόνους για τον άνθρωπο μύκητες

«Επιπλέον, δοκιμάσαμε αυτήν την ουσία ενάντια σε διάφορους μύκητες που μολύνουν τον άνθρωπο. Διαπιστώσαμε ότι αναστέλλει έντονα τον παθογόνο μύκητα Candida albicans, μεταξύ άλλων», συνέχισε ο δρ. Götze. Μάλιστα, η κιανουμυκίνη φαίνεται να λειτουργεί σε χαμηλές συγκεντρώσεις χωρίς να είναι ιδιαίτερα τοξική για τα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο μύκητας C. albicans μπήκε πρόσφατα σε μια λίστα με μυκητιακά παθογόνα “κρίσιμης προτεραιότητας” βάση σχετικής λίστας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι ο μύκητας που είναι υπεύθυνος για την μια κοινή λοίμωξη που συχνά επηρεάζει το στόμα, τον λαιμό ή τα γεννητικά όργανα. Σε ορισμένους ασθενείς, ιδιαίτερα σε αυτούς με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ο C. albicans μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα συστηματική λοίμωξη.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις προκαλούν περίπου 1,7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και χαρακτηρίστηκαν ως η σύγχρονη “σιωπηλή κρίση” στη δημόσια υγεία. Με λίγα φάρμακα που στοχεύουν συγκεκριμένα μύκητες διαθέσιμα, η κιανουμυκίνη μπορεί να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη νέων, τόσο απαραίτητων θεραπειών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Chemical Society. Ένα συνοδευτικό άρθρο δημοσιεύτηκε επίσης στο Nature.

Πηγές: https://www.leibniz-hki.de, https://www.iflscience.com, https://www.independent.co.uk, https://phys.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμπανάκι από τον Π.Ο.Υ. για τους μύκητες. Κοστίζουν 1,7 εκατ. ζωές τον χρόνο. Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι

Μύκητας Candida auris: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Μύκητες στα νύχια χεριών και ποδιών: Οι 8 κανόνες πρόληψης

Πώς να φτιάξετε ποδόλουτρο με ξύδι για φουσκάλες, πόνο, κακοσμία και μύκητες

φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ