Αυχενική δισκοκήλη: Συμπτώματα και θεραπεία, αντιμετώπιση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αυχενική δισκοκήλη
Με τον όρο δισκοκήλη περιγράφουμε την προβολή, ή ρήξη του μεσοσπονδυλίου δίσκου προς την περιοχή του νωτιαίου σωλήνα ή των σπονδυλικών τρημάτων. Η δισκοκήλη μπορεί να αφορά την αυχενική, θωρακική, και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Η αυχενική δισκοκήλη μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλά αίτια όπως τραύματα και κακώσεις (π.χ. σήκωμα ενός μεγάλου βάρους κ.α.). Μπορεί επίσης να οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, όπως φλεγμονές, όγκους κλπ.

Η αυχενική δισκοκήλη είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις στις ηλικίες από 30 έως 50 ετών με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες.

Αυχενική δισκοκήλη: Συμπτώματα

Η ασθένεια εκδηλώνεται με πόνο στην μέση, ο οποίος μπορεί να αντανακλά στα κάτω άκρα (σε γλουτούς, πόδια, γάμπες, δάκτυλα ποδιών). Επίσης μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στις παραπάνω περιοχές, καθώς και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Πολλοί ασθενείς εκδηλώνουν και συχνοουρία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί αν επιδεινωνθούν/ενταθούν με το φτέρνισμα και τον βήχα.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό αποτελεί την βάση για τη διάγνωση της νόσου. Σημαντικής αξίας για τη διάγνωση είναι εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία.

Μικροβιολογικές και ορολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν για να αποκλειστούν τυχόν άλλες παθήσεις που ίσως δώσουν παρόμοια συμπτώματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα κλπ).

Ο αποκλεισμός πιθανών ογκολογικών καταστάσεων πρέπει να γίνεται με αντίστοιχες εξετάσεις, όπως ηλεκτροφόριση λευκωμάτων και άλλες.

Πίσω από την οντότητα της δισκοκήλης (οσφυαλγία) μπορεί να κρύβονται διάφορες πολύ σοβαρές ασθένειες της περιοχής, και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να  επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Αυχενική δισκοκήλη: Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

Λόγω πίεσης των νευρικών στοιχείων από την δισκοκήλη είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα στον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Αυτά μπορεί να εκδηλωθούν με δυσκολία στο βάδισμα, αστάθεια, ή νευραλγία (όπως ισχιαλγία, δηλαδή πόνος στο πόδι από τον γλουτό έως τα δάκτυλα).

Αυχενική δισκοκήλη: Θεραπεία και μέθοδοι αντιμετώπισης

Η αρχική θεραπεία πρέπει να είναι συντηρητική. Συνίσταται:

  • ανάπαυση
  • λήψη αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών
  • φυσικοθεραπεία και
  • αποχή από κάθε αθλητική δραστηριότητα

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν χρειάζεται εξέταση από ειδικό γιατρό και υπάρχει πιθανότητα χειρουργικής θεραπείας (δισκεκτομή, σπονδυλοδεσία, κ.α.).

Υπάρχουν συμπτώματα, όπως η αδυναμία κίνησης των δακτύλων στο πόδι και το μούδιασμα στα γεννητικά όργανα, τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για επείγουσα ιατρική εξέταση.

Αυχενική δισκοκήλη: Πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε – Πρόγνωση

Η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης, όπως και η αποφυγή ακραίων δραστηριοτήτων (άρση μεγάλου βάρους κλπ.) αποτελούν τις καλύτερες συμβουλές για την προφύλαξη από την νόσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι η κήλη των αθλητών και γιατί μπορεί να συμβεί στον καθένα

Βουβωνοκήλη: Τι την προκαλεί και πώς εκδηλώνεται

Κήλη: Ποιοι κίνδυνοι απειλούν όσους καθυστερούν το χειρουργείο

Βρογχοκήλη: Αίτια και συμπτώματα