Αδυνάτισμα: Ποια συνήθεια που ΔΕΝ έχει σχέση με το φαγητό, σαμποτάρει την προσπάθειά σας

  • Ρούλα Τσουλέα
αδυνάτισμα
Νέα μελέτη ενισχύει την άποψη ότι η απώλεια των περιττών κιλών για πάντα δεν εξαρτάται μόνο από τη διατροφή και την άσκηση. Τι άλλο πρέπει να προσέχουμε.

Αν θέλετε να αδυνατίσετε και να μην ξαναπάρετε τα περιττά σας κιλά, δεν αρκεί να προσέχετε μόνο τη διατροφή και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς σας. Απαραίτητο είναι να προσέξετε και μία άλλη παράμετρο του τρόπου ζωής, που μπορεί  εν αγνοία σας να υπονομεύει το μόνιμο αδυνάτισμα, συνιστούν επιστήμονες από τη Δανία.

Εκατομμύρια άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι πασχίζουν κάθε χρόνο να χάσουν τα περιττά τους κιλά. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, όμως, τα ξαναπαίρνουν όλα και συχνά λίγα παραπάνω.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης λένε πως στην αποτυχία αυτή μπορεί να εμπλέκεται ένας απρόσμενος παράγοντας: ο ύπνος. Στη σχετική μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο η διάρκεια, όσο και η ποιότητα του ύπνου μπορεί να κάνουν τη διαφορά στο αδυνάτισμα.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO), που διεξάγεται 4-7 Μαΐου 2022 στο Μάαστριχτ, στην Ολλανδία. Όπως εξήγησαν, είναι καλά γνωστό ότι η έλλειψη ύπνου και η φτωχή ποιότητα ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, όπως:

  • Η υπέρταση
  • Η υψηλή χοληστερόλη
  • Η συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών (αθηροσκλήρωση)

Ο λιγοστός ύπνος σχετίζεται επίσης με τον σακχαρώδη διαβήτη, τη φλεγμονή και την καρδιοπάθεια. Τώρα διαπιστώνεται ότι μπορεί να είναι συμβάλλων παράγοντας και στην ανάκτηση του χαμένου βάρους μετά το αδυνάτισμα.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 195 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 65 ετών. Όλοι τους έπασχαν από ποικίλης βαρύτητας παχυσαρκία, καθώς είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από 32 έως 43 Kg/m2. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε το νυν βάρος μας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους μας (σε μέτρα).

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές τους να ακολουθήσουν ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα διατροφής για οκτώ εβδομάδες. Το ειδικά κατηρτισμένο πρόγραμμα τους παρείχε 800 θερμίδες ημερησίως. Στο τέλος των οκτώ εβδομάδων, είχαν χάσει το 12% του αρχικού σωματικού βάρους τους κατά μέσον όρο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί έναν χρόνο, καταγράφοντας μεταξύ άλλων και την διάρκεια του ύπνου τους. Τους ζήτησαν επίσης να απαντήσουν σε ειδικό ερωτηματολόγιο με το οποίο αξιολόγησαν και την ποιότητα του ύπνου τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ παρουσίασαν αύξηση του ΔΜΣ τους κατά 1,4 μονάδες μεγαλύτερη απ’ ό,τι όσοι κοιμόντουσαν 6 έως 7 ώρες.  Η αντίστοιχη αύξηση σε όσους είχαν φτωχής ποιότητας ύπνο ήταν 1,2 μονάδες του ΔΜΣ περισσότερες.

Οι αυξήσεις αυτές δεν είναι αμελητέες. Για ένα άτομο με ύψος 1,70 μέτρα, λ.χ., που πριν το αδυνάτισμα ζύγιζε 93 κιλά και έχασε τα 11, σημαίνουν ότι σε ένα χρόνο είχε πάρει σχεδόν 4 κιλά περισσότερα απ’ ό,τι αν κοιμόταν περισσότερο ή καλύτερα.

«Το γεγονός ότι ο ύπνος και η ποιότητά του σχετίζονται τόσο ισχυρά με τη διατήρηση του αδυνατίσματος είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πόσο μάλλον που σημαντικό ποσοστό ενηλίκων δεν κοιμάται όσο πρέπει», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Signe Torekov, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Φωτογραφία: iStock