64χρονος είχε εξάνθημα και αποδείχτηκε ότι ήταν σκουλήκια που μεγάλωναν κάτω από το δέρμα του – Σοκάρουν οι εικόνες!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σκουλήκια
Μια λοίμωξη από σκουλήκια του είδους roundworm έκανε έναν άνδρα να εμφανίσει ένα περίεργο εξάνθημα που έμοιαζε να... μετακινείται στο σώμα του.

Έχοντας ξεκινήσει κοντά στον πρωκτό του, μυστηριώδη κόκκινα σημάδια άρχισαν να κινούνται σχετικά γρήγορα, οδηγώντας τους γιατρούς στη διάγνωση του συνδρόμου Strongyloides Hyperinfection Syndrome.

Το παράσιτο Strongyloides stercoralis ευθύνεται για τα συμπτώματα του ασθενούς, τα οποία αναφέρονται λεπτομερώς σε μια σχετική δημοσίευση στο περιοδικό The New England Journal of Medicine. Ο ασθενής ήταν ένας 64χρονος άνδρας που ζούσε στην Ισπανία και είχε διαγνωστεί με μεταστατικό αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα.

Ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο για κακοήθη μάζα, που συμπίεζε τη σπονδυλική του στήλη, υποβλήθηκε σε θεραπεία γλυκοκορτικοειδών υψηλής δόσης. Πρόκειται για έναν τύπο στεροειδών, που μερικές φορές χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στη θεραπεία του καρκίνου, για να αντιμετωπιστούν ορισμένες από τις παρενέργειες.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες μέρες, ένα εξάνθημα εμφανίστηκε κοντά στον πρωκτό του άνδρα και άρχισε να εξαπλώνεται στο σώμα του. Οι γιατροί μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την πρόοδο των σημαδιών, σημειώνοντας το περίγραμμά τους στο δέρμα του ασθενούς με ένα στυλό. Όταν κοίταξαν ξανά 24 ώρες αργότερα τα κόκκινα, απροσδιορίστου σχήματος σημάδια δεν ήταν πλέον μέσα στο περίγραμμα.

σκουλήκια

Η εξάπλωση ήταν ταχεία και επηρέασε τον κορμό και τα άκρα του ασθενούς. Μετά από εξέταση κοπράνων, η ταυτότητα των περίεργων αυτών σημαδιών αποκαλύφθηκε.

Ο 64χρονος είχε μολυνθεί από σκουλήκια του είδους roundworm και είχε αναπτύξει Strongyloides Hyperinfection Syndrome.

Τα «εξανθήματα» ήταν στην πραγματικότητα προνύμφες σκουληκιών! Τα κόκκινα σημάδια ήταν η αντίδραση του σώματος στις προνύμφες, που κινούνταν κάτω από το δέρμα κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου στον κύκλο της ζωής τους. Ευτυχώς, οι γιατροί αντιμετώπισαν την μόλυνση με μια δόση του αντιπαρασιτικού φαρμάκου Ivermectin.

Είναι πιθανό ο ασθενής να κόλλησε τα παράσιτα στο περιβάλλον της εργασίας του ως εργάτης διαχείρισης λυμάτων, όπου το Strongyloides stercoralis θα μπορούσε πιθανότατα να βρεθεί σε λύματα μολυσμένα με ανθρώπινα κόπρανα. Μάλιστα, η αποφυγή των λυμάτων είναι η δεύτερη κορυφαία συμβουλή του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για την αποφυγή μιας τέτοιας μόλυνσης.

Το Strongyloides stercoralis είναι ένα νηματώδες σκουλήκι. Συνήθως παρασιτεί σε ανθρώπους και σκύλους διεισδύοντας στο δέρμα τους ως προνύμφη. Μερικοί… γενναίοι επιστήμονες προσφέρονται εθελοντικά να κολλήσουν για ερευνητικούς σκοπούς! Μόλις εισέλθουν στο σώμα, τα παράσιτα μεταναστεύουν στο λεπτό έντερο όπου ενηλικιώνονται και αναπαράγονται, για να δημιουργήσουν την επόμενη γενιά παρασίτων που διεισδύουν στο δέρμα.

Πηγή: https://www.iflscience.com, https://www.livescience.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφαγε σούσι και ο πονόλαιμος που ένιωθε ήταν σκουλήκι στις αμυγδαλές!

Αν προσέξετε αυτό στο ψάρι, μην το φάτε! Σημάδια για τοξίνες, πιθανά βακτήρια, ή παράσιτα

Λαμβλίαση: Προσοχή αν έχετε φούσκωμα, ναυτία, ή διάρροια – Πότε οφείλεται σε παράσιτα

Παράσιτα στο έντερο: Τα δέκα σημάδια που δείχνουν μόλυνση