6 συμβουλές για να χρησιμοποιείτε με ασφάλεια τα φορητά θερμαντικά σώματα

  • Ρούλα Τσουλέα
ηλεκτρικές σόμπες
Δεκάδες άνθρωποι τραυματίζονται και πολλοί χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιών που οφείλονται σε φορητά θερμαντικά σώματα, όπως οι ηλεκτρικές σόμπες, οι θερμάστρες κ.λπ. Τι πρέπει να προσέχετε κατά τη χρήση τους. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι.

Σοκ προκάλεσε πριν από λίγες ημέρες η είδηση ότι φωτιά σε πολυκατοικία του Μπρονξ, στη Νέα Υόρκη, κόστισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων οκτώ παιδιών. Το τραγικό αυτό περιστατικό είναι δυστυχώς ένα μόνο από τα πολλά που οφείλονται στα φορητά θερμαντικά σώματα, αναφέρει το CNN.

Μόνο στις ΗΠΑ, σόμπες, αερόθερμα κ.λπ. κοστίζουν ετησίως 65 ζωές κατά μέσον όρο. Άλλοι 150 άνθρωποι, εξ άλλου, τραυματίζονται σοβαρά εξαιτίας τους, λέει η Dr. Lori Moore-Merrell, επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Στη χώρα μας, τα αντίστοιχα περιστατικά επίσης είναι δεκάδες. Πολλά σπίτια, ελλείψει χρημάτων, έχουν καταργήσει την κεντρική θέρμανση και χρησιμοποιούν φορητές συσκευές. Για να τις χρησιμοποιείτε με ασφάλεια, ακολουθήστε μερικές βασικές συμβουλές.

Κρατήστε τες μακριά από οτιδήποτε εύφλεκτο

Η Πολιτική Προστασία τονίζει ότι όλα τα θερμαντικά σώματα και οι πηγές θέρμανσης πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ένα μέτρο από εύφλεκτα υλικά, όπως:

  • Κουρτίνες
  • Έπιπλα
  • Χαλιά
  • Κουβέρτες
  • Ξύλινους τοίχους
  • Βιβλιοθήκες κ.λπ.

Σε καμία περίπτωση να μην τοποθετείτε πάνω στα χαλιά τις ηλεκτρικές σόμπες, τα αερόθερμα και γενικότερα τα θερμαντικά  σώματα.

Μην κοιμάστε με τη σόμπα αναμμένη

Πριν φύγετε από το σπίτι αλλά και πριν κοιμηθείτε, να ελέγχετε και να σβήνετε τις αναμμένες θερμάστρες, σόμπες κ.λπ. «Μπορεί να θέλετε να βρείτε το σπίτι ζεστό όταν επιστρέψετε ή όταν ξυπνήσετε, αλλά είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να αφήνετε αυτά τα σώματα χωρίς επίβλεψη», προειδοποιεί η Dr. Moore-Merrell. «Όπως δεν πρέπει να φεύγετε από το σπίτι αφήνοντας κεριά αναμμένα στο σαλόνι σας, έτσι δεν πρέπει να αφήνετε αναμμένη και τη σόμπα».

Να τη συνδέετε απ’ ευθείας στην πρίζα

Η επαφή με εύφλεκτα αντικείμενα είναι ένας μόνο από τους παράγοντες κινδύνου για πυρκαγιά με τις ηλεκτρικές σόμπες. Ένας άλλος είναι η χρήση κοινών πολύπριζων, λέει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Χιούστον Martee Boose.

«Αν συνδέσετε απ’ ευθείας το φορητό θερμαντικό σώμα με την πρίζα και λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα, θα ξέρετε ότι είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη πρίζα», λέει. «Ένα οποιοδήποτε πολύπριζο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για την τάση που χρειάζεται το σώμα. Αν υπερθερμανθεί, μπορεί να ξεσπάσει πυρκαγιά».

Να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης

Να χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρικές σόμπες με βάση τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή τους. Να χρησιμοποιείτε για κάθε τύπο θερμαντικού σώματος το κατάλληλο καύσιμο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Να κάνετε σωστή συντήρηση

Κανένας δεν αλλάζει ηλεκτρικές σόμπες και θερμάστρες κάθε χρόνο. Ωστόσο δεν μπορείτε να έχετε την ίδια επί χρόνια και να μην έχετε κάνει ποτέ συντήρηση. Η Πολιτική Προστασία συνιστά να κάνουμε συντήρηση στα θερμαντικά σώματα κάθε χρόνο.

Κρατήστε τις σόμπες μακριά από μικρά παιδιά και κατοικίδια

Όπως ακριβώς δεν θα αφήνατε ένα κερί σε σημεία όπου έχουν πρόσβαση τα μικρά παιδιά, έτσι και οι ηλεκτρικές σόμπες πρέπει να μένουν μακριά τους, τονίζει η Dr. Moore-Merrell. Φροντίστε λοιπόν να τοποθετείτε τα φορητά θερμαντικά σώματα σε σημεία απρόσιτα για τα μικρά παιδιά.

Αν έχετε κατοικίδια ζώα, ειδικά γάτες που σκαρφαλώνουν παντού, ίσως πρέπει να τοποθετήσετε γύρω από τα θερμαντικά σώματα κάποιο άφλεκτο εμπόδιο. Το εμπόδιο αυτό δεν θα πρέπει να εμποδίζει τη διάχυση της θερμότητας στο χώρο.

Φωτογραφία: iStock