6 στους 10 ασθενείς με γλαύκωμα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο

  • Ρούλα Τσουλέα
γλαύκωμα
Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης. Πολλοί πάσχοντες διαγνωστήκαν μόνο επειδή συμμετείχαν σε αυτήν.

Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή, μη αναστρέψιμη μείωση της όρασής τους διατρέχουν πάρα πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι πάσχουν από γλαύκωμα αλλά δεν το γνωρίζουν διότι δεν υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο της όρασής τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Εξετάζοντας περισσότερους από 1.100 ηλικιωμένους εθελοντές διαπίστωσαν ότι σχεδόν ο ένας στους είκοσι έπασχε από γλαύκωμα. Ωστόσο σχεδόν οι έξι στους δέκα το έμαθαν από τους ίδιους τους ερευνητές, όταν αυτοί τους εξέτασαν στο πλαίσιο της μελέτης.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η συμμετοχή τους στη μελέτη ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο διαγνώστηκαν, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Lena Havstam Johansson, διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg και εξειδικευμένη νοσηλεύτρια στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska.

Οι ασθενείς αυτοί άρχισαν αμέσως θεραπεία με οφθαλμικές σταγόνες, για να μειωθεί η ενδοφθάλμια πίεσή τους και να διαφυλαχθεί το οπτικό νεύρο τους.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Acta Ophthalmologica. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους 1.182 70άρηδες εθελοντές.

Όλοι τους συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό τους για γλαύκωμα. Εξετάστηκαν επίσης για αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη. Οι 560 από αυτούς υποβλήθηκαν επίσης σε οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Το 4,8% των συμμετεχόντων έπασχαν από γλαύκωμα. Εν τούτοις, το 56% των πασχόντων ήταν έως πρότινος αδιάγνωστο. Το 39% των πασχόντων είχαν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος. Το αντίστοιχο ποσοστό στους συμμετέχοντες χωρίς γλαύκωμα ήταν μόλις 1,1%.

Η μέση πίεση στο εσωτερικό των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση) των συμμετεχόντων χωρίς γλαύκωμα ήταν 16 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg). Στους ασθενείς με γλαύκωμα ήταν 21 mmHg. Στο 67% των πασχόντων που δεν γνώριζαν ότι νοσούν, η ενδοφθάλμια πίεση ήταν από 21 mmHg και πάνω.

Δυσκολίες στην καθημερινότητα

Σχεδόν μοιραία λοιπόν πολλοί πάσχοντες από γλαύκωμα ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν κάποιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, που δεν συνειδητοποιούσαν πάντοτε που οφείλονταν.

«Τους ήταν πιο δύσκολο να χρησιμοποιούν τις σκάλες, να βλέπουν καθαρά μετά τη δύση του ηλίου και να παρατηρούν τι συνέβαινε γύρω τους με την περιφερειακή τους όραση», εξήγησε η κυρία Havstam Johansson.

Λόγω αυτών των δυσκολιών, οι πάσχοντες είχαν την τάση να περιορίζουν τις βραδινές εξόδους τους από το σπίτι. Έτσι, έκαναν λιγότερες επισκέψεις σε άλλα άτομα και σταδιακά μείωναν τις εξόδους τους για φαγητό ή άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. «Έχαναν την ανεξαρτησία τους και αυτό τους δυσκόλευε», πρόσθεσε η ειδικός.

Η ενδοφθάλμια πίεση θεωρείται ότι είναι φυσιολογική όταν κυμαίνεται από 12 έως 21 mmHg. Το γλαύκωμα είναι μία ομάδα οφθαλμικών παθήσεων με κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική, μη αναστρέψιμη βλάβη του οπτικού νεύρου. Η βλάβη αυτή συνήθως οφείλεται στην αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.

Το γλαύκωμα δεν προκαλεί αισθητά συμπτώματα στα πρώτα στάδιά του. Έτσι, για την πρόληψή του είναι απαραίτητος ο συστηματικός, προληπτικός έλεγχος της όρασης. Συνήθως συνιστάται να γίνεται μία φορά κάθε 1-2 χρόνια μετά την ηλικία των 40 ετών.

Φωτογραφία: iStock