5 tips για έναν πιο υγιή και χαρούμενο χειμώνα!

  • Iatropedia newsroom
χειμώνας
Από τα σκασμένα χείλη, μέχρι την κούραση και τη μοναξιά, αλλά και τη σκόνη στο σπίτι, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να φροντίσουμε την υγεία μας

Καθώς χειμωνιάζει όλο και περισσότερο, έστω και με κάποια καθυστέρηση, και ο χρόνος για τις περιβόητες αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς πλησιάζει, είναι η καταλληλότερη στιγμή για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να μείνουμε υγιείς αυτόν τον χειμώνα.

Φροντίστε τα χείλη σας

Τα χείλη μας ξεραίνονται τον χειμώνα. Το δέρμα στα χείλη είναι το πιο λεπτό που υπάρχει στο σώμα μας, με ελάχιστους αδένες λίπους να παρέχουν φυσική υγρασία. Τα lip balms (αυτά που παλαιότερα αποκαλούσαμε «βούτυρο κακάο») μπορούν να βοηθήσουν, αλλά πρέπει να επιλέγουμε με προσοχή. Ορισμένα προϊόντα περιέχουν συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ, που μπορεί να κάνουν τα χείλη πιο ξηρά, βάζοντάς μας σε έναν φαύλο κύκλο.

Υπάρχει η παλιά καλή βαζελίνη, προϊόντα με κερί μέλισσας και βούτυρο καριτέ.

Αν και είναι έξυπνο να χρησιμοποιείτε balms με αντηλιακό το καλοκαίρι, μπορείτε να το παραλείψετε τον χειμώνα, καθώς μπορεί να ερεθίσει τα ευαίσθητα χείλη, λένε οι ειδικοί.

Για πολύ σκασμένα χείλη, μπορείτε να δοκιμάσετε μια αλοιφή με υδροκορτιζόνη, που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή.

Επιδιώξτε κοινωνικές συναναστροφές

Με τον κορονοϊό να είναι πάντα εδώ και τις δουλειές που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε τις πολλές-πολλές κοινωνικές συναναστροφές, αλλά η καρδιά και ο εγκέφαλός σας θα ωφεληθούν αν αντισταθείτε.

Αν φοβάστε μην κολλήσετε, συναντηθείτε σε ανοιχτούς χώρους.

Και μην ξεχνάτε τους φίλους και συγγενείς που μπορεί να τους έχει πιάσει η μελαγχολία των γιορτών – ειδικά αν είναι έφηβοι.

«Τα δεδομένα εξακολουθούν να δείχνουν αυξημένη κατάθλιψη και άγχος σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα», λέει η ψυχολόγος Tamar Mendelson, διευθύντρια του Κέντρου για την Εφηβική Υγεία στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι και η παραμικρή επαφή μας με τους άλλους μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους και, ίσως, και πιο υγιείς.

«Μπορεί να είναι ακόμη και ένα πολύ μικρό πράγμα, όπως να στείλετε ένα παραπάνω email ή να κάνετε ένα τηλεφώνημα για να δείτε πώς είναι», λέει η Mendelson: «Όλα είναι χρήσιμα».

Γυμναστείτε

Η γιόγκα στο πάρκο σίγουρα δεν είναι για όλους. Η μια μελέτη μετά την άλλη δείχνει ότι οι άνθρωποι κινούνται περισσότερο τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου και κάθονται περισσότερο τον χειμώνα, αλλά το σώμα και η διάθεσή σας θα ωφεληθούν από τον καθαρό αέρα και την άσκηση, είτε πρόκειται για μια βόλτα στον χειμωνιάτικο αέρα είτε για… snowga (γιόγκα στο χιόνι και αγαπημένο… σπορ της Gywneth Paltrow!).

Αν κάνει πολύ κρύο, αφήστε στην άκρη τα λεπτά κολάν και βάλτε γάντια, κασκόλ και μπότες – ό,τι χρειάζεστε.

Φροντίστε η άσκησή σας να μην είναι έντονη. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσετε τα όριά σας, καθώς το σώμα μας γίνεται πιο ευαίσθητο όταν κάνει κρύο.

Φροντίστε, επίσης, να κάνετε και μερικές διατάσεις σε εσωτερικό χώρο, αφού γυρίσετε.

Περιποιηθείτε το κατοικίδιό σας

Τα κατοικίδια με τη γούνα τους είναι… μαγνήτες σκόνης. Τον χειμώνα μπορεί επίσης να πατήσουν σε λάσπη και χιόνι.

Οι κτηνίατροι συνιστούν να λούζετε τον σκύλο σας τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Μπορεί επίσης να θέλετε να αφήσετε μια χοντρή πετσέτα στην πόρτα για να θυμάστε να του καθαρίζετε τα πόδια.

Επίσης, ο χειμώνας είναι μια καλή ευκαιρία να ελέγξετε ό,τι έχει σχέση με τη σκόνη στο σπίτι σας, για να αποφύγετε τον κίνδυνο αλλεργιών και άσθματος.

Η σκόνη στους εσωτερικούς χώρους είναι περισσότερη τον χειμώνα, που τα παράθυρα είναι κλειστά.

Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξετε τα φίλτρα HVAC;

Το αμερικανικό ίδρυμα για τις αλλεργίες, το άσθμα και την ανοσολογία American College of Allergy, Asthma & Immunology συνιστά επίσης να προστατεύετε τα κλινοσκεπάσματα σας από τα ακάρεα της σκόνης πλένοντας τα σεντόνια, τις κουβέρτες και τις μαξιλαροθήκες σε ζεστό νερό μία φορά την εβδομάδα και, εάν χρειάζεται, χρησιμοποιώντας στα μαξιλάρια ειδικές θήκες με φερμουάρ για τα ακάρεα.

Απολαύστε ένα ζεστό ρόφημα

Για απόλυτη χαλάρωση, φορέστε τις αγαπημένες πιτζάμες και παντόφλες και διαλογιστείτε με μια κούπα ζεστή σοκολάτα. Οι δυσκολίες τον χειμώνα είναι πολλές, αλλά για 20 λεπτά και με ελάχιστα χρήματα, μπορείτε να ξεφύγετε από τα πάντα και να μυρίζετε μόνο το κακάο.

Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας ενώ μυρίζετε τη ζεστή σοκολάτα, εκπνεύστε από το στόμα σας, φυσώντας την για να κρυώσει, και, στη συνέχεια, επικεντρωθείτε στο σημείο όπου αγγίζει η σοκολάτα τους γευστικούς σας κάλυκες.

Κι αν δεν σας αρέσει η σοκολάτα, το τσάι ή η ζεστή σούπα κάνουν επίσης!

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι τραυματισμοί από όπλα «θερίζουν» τους Έλληνες εν καιρώ ειρήνης

Στρες: Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά