5 σημαντικές αλήθειες για το γλαύκωμα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
γρίπη
Κι ενώ όλοι μας γνωρίζουμε την πρεσβυωπία και τον καταρράκτη, τις δύο πολύ συχνές οφθαλμιατρικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθώς πλησιάζουμε την Τρίτη ηλικία, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι τα πιο σοβαρά είναι άλλα... Ένα εξ αυτών, το γλαύκωμα!

γράφει η δρ Ευαγγελία Β. Γκαραγκάνη, Χειρουργός Οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στο γλαύκωμα, MD, FEBO, FMH

1.      Δεν έχει προειδοποιητικά συμπτώματα

Συχνά αναφέρεται ως ο «κλέφτης της όρασης» καθώς δεν υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα. Η απώλεια της όρασης που προκαλείται από το γλαύκωμα μπορεί να είναι σταδιακή και να μη γίνει αντιληπτή καθώς επηρεάζει πρώτα την περιφερική όραση. Ο καθένας βρίσκεται σε κίνδυνο να νοσήσει από γλαύκωμα, από τα νεογνά μέχρι τους ηλικιωμένους. Η πάθηση φυσικά είναι πιο συχνή όσο αυξάνεται η ηλικία. Ο καλύτερος τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι η ετήσια εξέταση από τον οφθαλμίατρο.

2.      Παράγοντες κινδύνου

Μολονότι όπως προαναφέρθηκε ο καθένας είναι πιθανό να νοσήσει από γλαύκωμα, οι παρακάτω παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου:

·         Ηλικία άνω των 60 ετών

·         Οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος

·         Αφροαμερικανική, ασιατική ή ισπανική φυλετική προέλευση

·         Σακχαρώδης διαβήτης

·         Χρήση κορτικοστεροειδών

·         Προηγούμενο τραύμα στο μάτι

Αν είστε άνω των 35 χρονών και ανήκετε σε μία από τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, σας συνιστούμε να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο σας για μια λεπτομερή εξέταση κάθε ένα με δύο χρόνια.

3.      Μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης

Στις μέρες μας δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία που να οδηγεί σε εξάλειψη της νόσου. Όμως παρ’ότι η απώλεια όρασης που προέρχεται από το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της και να εμποδίσει τη μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης. Ευτυχώς έχουμε στη διάθεση μας αρκετές θεραπευτικές μεθόδους που βοηθούν στη ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης και την παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού ώστε η ενδοφθάλμια πίεση να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα αποτρέποντας έτσι τη βλάβη στο οπτικό νεύρο.

4.      Διάγνωση

Έχουμε στη διάθεση μας αρκετές παρακλινικές εξετάσεις που μας βοηθούν να ανιχνεύσουμε το γλαύκωμα σε πρώιμα στάδια. Επιπλέον η εξέταση του βυθού του ματιού μετά τη χρήση σταγόνων που «ανοίγουν» την κόρη επιτρέπει στον οφθαλμίατρο να εξετάσει με λεπτομέρεια το οπτικό νεύρο. Η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι απαραίτητη. Ακόμη πολύ σημαντικά στοιχεία στη διάγνωση του γλαυκώματος προσφέρουν η μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς καθώς και η εξέταση της αποχευτικής γωνίας του ματιού, δηλαδή της γωνίας που σχηματίζεται μεταξύ της ίριδος και του κερατοειδούς. Εξίσου σημαντικά είναι και στοιχεία από το ιστορικό του ασθενούς, όπως η ύπαρξη της ασθένειας σε άλλα μέλη της οικογένειας, παλαιότεροι τραυματισμοί στα μάτια ή στην περιοχή του κεφαλιού καθώς και η λήψη ορισμένων φαρμάκων που αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος.

5.      Θεραπεία

Ο καλύτερος τρόπος να προλάβουμε ή να επιβραδύνουμε την απώλεια όρασης που προκαλείται από το γλαύκωμα είναι με την έγκαιρη διάγνωσή του. Καθώς όπως προαναφέρθηκε ο καθένας μπορεί να νοσήσει χωρίς να υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τη σύσταση για τακτικό, προληπτικό έλεγχο στον οφθαλμίατρο σας. Παρότι δεν έχουμε στη διάθεση μας θεραπεία που να εξαλείφει τη νόσο, η πρόοδος των τελευταίων ετών στη φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία βοηθούν σημαντικά στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στην αποτροπή της μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης. Οι πιο συχνές θεραπευτικές μέθοδοι αφορούν στη χρήση κολλυρίων, σε θεραπεία με χρήση laser ή σε χειρουργική επέμβαση που βελτιώνει την παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού μειώνοντας την ενδοφθάλμια πίεση.