5 πράγματα που κάνουν οι γιατροί για να μην αρρωστήσουν στις γιορτές

  • Ρούλα Τσουλέα
γιορτές
Τι σχέση η προστασία από τις λοιμώξεις με τον ύπνο και το σημείο όπου θα αφήσετε την τσάντα σας.

Δύσκολες αποδεικνύονται εφέτος οι γιορτές για πολλούς από εμάς, καθώς ολοένα περισσότερος κόσμος εκδηλώνει κάποια λοίμωξη της εποχής – είτε είναι γρίπη ή COVID, είτε γαστρεντερίτιδα ή κοινό κρυολόγημα.

Η αυξημένη διασπορά των ιών στην κοινότητα, όμως, δεν σημαίνει πως είμαστε καταδικασμένοι να αρρωστήσουμε όλοι. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ εξηγούν τι κάνουν οι ίδιοι στις γιορτές για να αποφύγουν τις αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις της εποχής.

Κοιμούνται καλά

Είναι ένα απλό αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό μέτρο. Μελέτες έχουν δείξει πως μετά από μόλις μία νύχτα ανεπαρκούς ύπνου, ο οργανισμός παράγει λιγότερα αντισώματα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεως από παθογόνα, όπως αυτά που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Να κάνετε τα αδύνατα δυνατά για να κοιμάστε κάθε βράδυ 7-9 ώρες, ακόμα και στις γιορτές, συνιστά η Dr. Bernadette Boden-Albala, καθηγήτρια και διευθύντρια του Προγράμματος Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine (UCI).

Να κλείνετε, λοιπόν, νωρίς τις οθόνες και να κάνετε κάτι χαλαρωτικό (π.χ. ένα μπάνιο ή να διαβάζετε ένα βιβλίο). Να βεβαιώνεστε επίσης πως το υπνοδωμάτιό σας είναι ήσυχο, σκοτεινό και δροσερό. Μια θερμοκρασία γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου είναι ιδανική. Οι ηλικιωμένοι, όμως, μπορεί να χρειάζονται έως 21 βαθμούς.

Πλένουν τα χέρια τους – πολύ

Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να μην αρρωστήσετε στις γιορτές, τονίζει η Dr. Delana Wardlaw, οικογενειακή ιατρός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Temple, στην Φιλαδέλφεια.

Όπως εξηγεί, το πλύσιμο με σαπούνι και νερό απομακρύνει γρήγορα από τα χέρια τα επικίνδυνα μικρόβια. Πρέπει όμως να γίνεται σωστά. Στόχος είναι να σαπουνίζετε τα χέρια σας επί 20 δευτερόλεπτα, ειδάλλως δεν απομακρύνετε όλα τα βακτήρια και τους ιούς. Εάν δεν έχετε πρόχειρο σαπούνι, να απολυμαίνετε συχνά τα χέρια σας με αντισηπτικό διάλυμα. Πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

Η σύσταση αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία στις γιορτές, διότι ερχόμαστε περισσότερο σε επαφή με κόσμο που μπορεί να είναι άρρωστος, τονίζει.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα χέρια σας; Κάθε φορά που αγγίζετε τροφή, άλλο άνθρωπο, μία κοινόχρηστη επιφάνεια ή ένα ζωάκι. Επιπλέον, πρέπει να τα πλένετε κάθε φορά που θέλετε να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Και φυσικά πρέπει να τα σαπουνίζετε πάρα πολύ καλά πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευθείτε από αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις, τονίζει η Dr. Wardlaw

Περπατούν καθημερινά

Όσο κουρασμένοι κι αν είστε, θέστε ως στόχο να μείνετε δραστήριοι στις γιορτές, συνιστά ο Dr. Marc Kai, οικογενειακός ιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Mercy στη Βαλτιμόρη.

Ο ίδιος φροντίζει να περπατάει καθημερινά για δύο λόγους: για να εκτονωθεί και για να διατηρήσει την φυσική του κατάσταση. Όπως εξηγεί, η άσκηση καταπολεμά αποτελεσματικά το στρες, το οποίο κορυφώνεται στις γιορτές. Βελτιώνει επίσης την ψυχική διάθεση. Χώρια τα οφέλη στην μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Δεν φέρνουν μικρόβια στο σπίτι

Στις γιορτές είναι αναπόφευκτο να εκτεθείτε σε ιούς και βακτήρια – ας όψονται οι συνάξεις, τα ταξίδια και ο συγχρωτισμός νύχτα-μέρα. Ωστόσο οι ιοί επιζούν στα διάφορα αντικείμενα και μπορεί κάλλιστα να τους πάρετε εν αγνοία σας μαζί στο σπίτι, λένε οι ειδικοί.

Ο ιός της γρίπης μπορεί να επιζήσει σε μερικές επιφάνειες έως 48 ώρες, σύμφωνα με τα CDC. Ο δε κορωνοϊός μπορεί να ζήσει από μία ημέρα (στο χαρτόνι) έως 3 ημέρες (στο πλαστικό) ή και 5 ημέρες (στο γυαλί).

Για να προστατευθείτε, μην μπαίνετε ποτέ στο σπίτι φορώντας τα παπούτσια σας. Να μην ακουμπάτε ποτέ στο πάτωμα την τσάντα σας και να μην την βάζετε ποτέ στο τραπέζι που τρώτε ή στο κρεβάτι σας. Να μην βάζετε επίσης ποτέ τη βαλίτσα σας πάνω στο κρεβάτι.

Καλό είναι επίσης να απολυμαίνετε τακτικά τις επιφάνειες που όλοι πιάνετε στο σπίτι (χερούλια, λαβές, τηλέφωνα, βρύσες κ.λπ.). Ειδικά τώρα τις γιορτές, καλό είναι να τα απολυμάνετε όλ’ αυτά μόλις φύγουν οι καλεσμένοι σας από το σπίτι. Και μην ξεχάσετε να βάλετε για πλύσιμο το τραπεζομάντηλο, ακόμα κι αν δεν έχει λερωθεί.

Κάνουν τα απαιτούμενα εμβόλια

Αυτό πιθανώς έχετε βαρεθεί να το ακούτε, αλλά δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατευθείτε από επικίνδυνα παθογόνα, όπως οι ιοί της γρίπης, ο κορωνοϊός, ο πνευμονιόκοκκος, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) κ.λπ.

Αν είστε ένα των 65 ετών, εμβολιαστείτε οπωσδήποτε εναντίον της γρίπης και της COVID, συνιστά η Dr. Boden-Albala. Το ίδιο και αν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Το κύριο όφελος των εμβολίων αυτών είναι ότι θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο να αρρωστήσετε βαριά – όχι μόνο στις γιορτές, αλλά και τον υπόλοιπο χειμώνα.

Φωτογραφία: iStock