5 γυναίκες κόλλησαν οφθαλμική σύφιλη από τον ίδιο άνδρα – Άγνωστο το υπαίτιο στέλεχος

  • Ρούλα Τσουλέα
οφθαλμική σύφιλη
Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται συρροή κρουσμάτων οφθαλμικής σύφιλης από κοινό ερωτικό σύντροφο.

Πέντε γυναίκες στο Μίσιγκαν εκδήλωσαν οφθαλμική σύφιλη μετά από μόλυνση από τον ίδιο ερωτικό σύντροφο με άγνωστο στέλεχος του υπαίτιου βακτηρίου, ανακοίνωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται συρροή κρουσμάτων οφθαλμικής σύφιλης από κοινό ετεροφυλόφιλο ερωτικό σύντροφο, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.

Το ασυνήθιστο περιστατικό περιγράφεται αναλυτικά στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) που εκδίδουν τα CDC. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η σύφιλη προκαλείται από βακτήριο (Treponema pallidum) και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές:

  • Στα μάτια (οφθαλμική σύφιλη)
  • Στο αυτί (ωτοσύφιλη)
  • Στο κεντρικό νευρικό σύστημα (νευροσύφιλη)

Αρχικού σταδίου

Τα πέντε κρούσματα καταγράφηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2022. Επρόκειτο για πέντε ετεροφυλόφιλες γυναίκες ηλικίας 40 έως 60 ετών από το νοτιοδυτικό Μίσιγκαν. Καμία τους δεν έπασχε από HIV/AIDS λοίμωξη. Όλες είχαν τον ίδιο ερωτικό σύντροφο.

Οι γυναίκες είχαν αρχόμενη νόσο, η οποία όμως τους προκάλεσε οφθαλμική σύφιλη. Οι τρεις εκδήλωσαν επίσης νευρολογικές επιπλοκές. Είχαν επίσης δερματικά εξανθήματα και ωτικές εκδηλώσεις.

Ο ερωτικός σύντροφός τους δέχτηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις μετά τη διάγνωση του τρίτου κρούσματος, τον Μάιο του 2022. Όπως διαπιστώθηκε είχε αρχικού σταδίου, λανθάνουσα (ανενεργή) σύφιλη, χωρίς συμπτώματα. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2022 είχε κάνει θεραπεία για ελκώδεις βλάβες στο πέος και στον πρωκτό που αποδόθηκαν σε έρπη γεννητικών οργάνων παρότι ήταν αρνητικές οι εξετάσεις του.

Ο άνδρας δήλωσε πως επίσης ήταν ετεροφυλόφιλος, προσθέτοντας πως είχε πολλαπλές ερωτικές συντρόφους το 2022, δίχως όμως να τις κατονομάσει.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αιτία της οφθαλμικής σύφιλης ήταν κάποιο βακτηριακό στέλεχος της νόσου, που αυξάνει τις συστηματικές επιπλοκές. Δεν μπόρεσαν όμως να το ταυτοποιήσουν, διότι δεν κατόρθωσαν να βρουν αρκετό γενετικό υλικό του υπαίτιου βακτηρίου στα δείγματα των ασθενών.

Οι γυναίκες χρειάσθηκε να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο από 3 έως 21 ημέρες, ενώ ο άνδρας όχι αφού είχε λανθάνουσα λοίμωξη. Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε ενδοφλέβια αγωγή με πενικιλίνη για 14 ημέρες, ενώ ο άνδρας έκανε θεραπεία μόνο για μία ημέρα.

Φωτογραφία: iStock