29χρονη πέθανε από ανθεκτικό μικρόβιο που της προκάλεσε «σιωπηλή» πνευμονία

  • Ρούλα Τσουλέα
πνευμονία
Τι είναι η νόσος και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται. Σε τι διαφέρει από την τυπική πνευμονία.

Μία 29χρονη γυναίκα κατέρρευσε ξαφνικά και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι έπασχε από «σιωπηλή» πνευμονία που προκαλούσε ένα υπερανθεκτικό μικρόβιο.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή, έχασε τη ζωή της δύο εβδομάδες αργότερα, καθώς το μικρόβιο επιτέθηκε σε όλα τα όργανά της.

Η Ashley Timbery βρισκόταν στις 15 Φεβρουαρίου στο σπίτι της στην πόλη Nowra της Νέας Νότιας Ουαλίας όταν κατέρρευσε. Ο αδελφός της την μετέφερε επειγόντως στο Νοσοκομείο Shoalhaven, όπου εισήχθη αμέσως στην εντατική.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε προσβληθεί από ανθεκτικό στην μεθικιλλίνη  χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA). Το βακτήριο αυτό είναι ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά. Στην κοινότητα μεταδίδεται συχνά με την κοινή χρήση προϊόντων ατομικής υγιεινής που έρχονται σε επαφή με μολυσμένο δέρμα. Τέτοια προϊόντα είναι λ.χ. οι πετσέτες και τα ξυραφάκια.

«Όπως μάθαμε, το βακτήριο είχε πια επιτεθεί σε όλα τα όργανα της Ashley», δήλωσε στον αυστραλιανό Τύπο η Shantelle Locke, ξαδέλφη της άτυχης 29χρονης. «Η καρδιά της είχε σταματήσει όταν πρωτομεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και οι γιατροί την επανέφεραν. Την διασωλήνωσαν αμέσως, αλλά είχε ήδη αρχίσει η σηψαιμία (σήψη)».

Οι γιατροί είπαν στους οικείους της ότι πρέπει να είχε πνευμονία για μερικές εβδομάδες πριν καταρρεύσει. Ωστόσο δεν την αντιλήφθηκε, ούτε έκανε θεραπεία γι’ αυτήν, με συνέπεια να εξελιχθεί ραγδαία.

Όπως είπαν στον Τύπο οι γονείς και τα αδέλφια της, δεν είχε ύποπτα συμπτώματα, εκτός από κάποιους πόνους στο σώμα και μερικές φορές λίγο πυρετό. Τα συμπτώματα αυτά δεν την είχαν ανησυχήσει, γιατί έμοιαζαν με απλή ίωση. Ωστόσο με την πάροδο των ημερών, επιδεινώνονταν.

Τι είναι η σιωπηλή πνευμονία

Η «σιωπηλή» πνευμονία λέγεται και άτυπη ή περιπατητική, αναφέρουν ειδικοί από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Είναι μία ήπια λοίμωξη των πνευμόνων, που μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς ή μύκητες (μούχλα). Στα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται:

  • Πονόλαιμος (φαρυγγίτιδα)
  • Φτάρνισμα
  • Βήχας
  • Πονοκέφαλος
  • Ήπια ρίγη
  • Χαμηλός πυρετός (κάτω από 38 βαθμοί Κελσίου)
  • Κόπωση

Όταν κάποιος έχει αυτή την ήπια πνευμονία μπορεί να αισθάνεται αρκετά καλά ώστε να κυκλοφορεί και να διεκπεραιώνει τις καθημερινές δραστηριότητές του, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι έχει λοίμωξη στους πνεύμονες.

Η τυπική πνευμονία συνήθως προκαλεί πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, υψηλό πυρετό (από 38,9 βαθμούς Κελσίου και πάνω), βήχα με κίτρινα ή πράσινα φλέγματα, ακόμα και αιμόπτυση (πτύελα με αίμα).

Επειδή η πνευμονία μπορεί να απειλήσει τη ζωή, να ζητάτε τη γνώμη ενός ιατρού εάν έχετε συμπτώματα τυπικής ή άτυπης πνευμονίας, συνιστούν οι ειδικοί.

Η 29χρονη Ashley πέθανε στις 29 Φεβρουαρίου. Όταν οι γιατροί έδειξαν στην οικογένειά της τις εξετάσεις των πνευμόνων της, είδαν μεγάλα άσπρα τμήματα σαν οπές εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκονται τα όργανα της αναπνοής, αφού πια η λοίμωξη τους είχε καταστρέψει.

Φωτογραφία: iStock