1 στα 9 κρούσματα καρκίνου καθυστέρησε να διαγνωστεί στην πανδημία

  • Ρούλα Τσουλέα
πανδημία
Τα ευρήματα νέας έρευνας για τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην γενικότερη υγεία του πληθυσμού

Ολέθρια απεδείχθη η πανδημία για τους ασθενείς με καρκίνο, καθώς χιλιάδες καθυστέρησαν σημαντικά να διαγνωστούν, με ό,τι επιπτώσεις είχε αυτό για την έκβασή τους.

Αυτό αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology. Όπως δείχνει, υπήρξε μείωση κατά 13% στις διαγνώσεις του καρκίνου από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020. Ήταν η εποχή που μόλις άρχιζε η πανδημία και μαζί της οι μαζικοί θάνατοι και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Το επακόλουθο είναι ότι καθυστέρησαν να διαγνωστούν 134.000 ασθενείς με καρκίνο στις ΗΠΑ. Ο τεράστιος αυτός αριθμός αντιστοιχεί σε ένα στα εννέα νέα κρούσματα, λένε οι ερευνητές.

Άλλοι από αυτούς τους ασθενείς είχαν πρώιμους καρκίνους και άλλοι προχωρημένους, συμπληρώνουν. Οι περισσότεροι ασθενείς που καθυστέρησαν να διαγνωστούν έπασχαν από καρκίνο:

  • Του προστάτη (υπολογίζονται σε 22.950)
  • Του μαστού (υπολογίζονται σε 16.870)
  • Του πνεύμονα (16.333)

Η μείωση στις διαγνώσεις ήταν μεγαλύτερη στις περιοχές που εφήρμοσαν τα πιο αυστηρά μέτρα για να αναχαιτιστεί η πανδημία. Ήταν επίσης μεγαλύτερη μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020, που εφαρμόστηκαν τα πιο μαζικά μέτρα.

Δυστυχώς, όσο καθυστερεί η διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου, τόσο πιθανότερο είναι να εξελιχθεί η νόσος. Ωστόσο ο καρκίνος αντιμετωπίζεται πιο εύκολα σε αρχικό στάδιο, παρά σε προχωρημένο, λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως είναι πολύ σημαντικό να καταγράφονται αυτού του είδους οι επιπτώσεις, ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα η ανθρωπότητα για την επόμενη πανδημία.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται ετησίως σχεδόν 1,9 εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου. Το 2020, μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 1.297.874 περιστατικά – πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν πληθυσμό σχεδόν 332 εκατομμύρια.

Φωτογραφία: iStock