Τι να φάτε πριν ανάψετε τσιγάρο, για να κόψετε πιο εύκολα το κάπνισμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τσιγάρο
Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα; Δοκιμάστε να φάτε πιπερόριζα ή να πιείτε γάλα πριν ανάψετε τσιγάρο.

Αν το κάνετε αυτό, τότε η γεύση του από το τσιγάρο θα είναι τόσο πικρή που θα το σβήσετε αμέσως. Η διατροφή και η άσκηση βοηθούν στην διακοπή του καπνίσματος, ανέφερε η διδάκτωρ του τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Βιοχημείας και Άσκησης του ΑΠΘ, Ανατολή Πετρίδου, στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Διακοπή καπνίσματος: δυσκολίες και λύσεις». την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΑΠΘ.

«Υπάρχουν κάποια τρόφιμα,όπως η πιπερόριζα και το γάλα, που κάνουν τη γεύση του τσιγάρου πιο άσχημη. Με αυτό τον τρόπο η διατροφή μπορεί να βοηθήσει. Πολλοί καπνιστές λένε ότι αν πιουν ένα ποτήρι γάλα και μετά ανάψουν τσιγάρο, το τσιγάρο είναι πολύ πικρό και το σβήνουν αμέσως. Οπότε, όταν έχουμε μια έντονη επιθυμία για κάπνισμα, μπορούμε να πιούμε λίγο γάλα, άπαχο κατά προτίμηση για να μη βάλουμε επιπλέον κιλά, και με αυτό τον τρόπο να μην είναι τόσο ευχάριστο το κάπνισμα» ανέφερε η κ Πετρίδου.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι πολλοί εκείνοι που δεν θέλουν να κόψουν το κάπνισμα επειδή φοβούνται μήπως πάρουν βάρος.

«Η αλήθεια είναι ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες βάζουν τέσσερα-πέντε κιλά και οι άνδρες τρία-τέσσερα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρόβλημα, γιατί όταν θέλουμε να διακόψουμε μία απόλαυση, δεν πρέπει να διακόψουμε κι άλλη μία, όπως είναι το φαγητό. Ακόμη κι αν βάλουμε λίγα κιλά, με προσοχή και στη διατροφή αλλά και με ενασχόληση με κάποια σωματική δραστηριότητα, θα μπορέσουμε πολύ εύκολα να απαλλαγούμε κι απ’ αυτά τα έξτρα κιλά» πρόσθεσε η κ. Πετρίδου.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η εμπλοκή με κάποιο πρόγραμμα άσκησης είτε από μόνη της είτε με τη βοήθεια κάποιου προγράμματος διακοπής καπνίσματος, βοηθάει να κόψουν περισσότερα άτομα το κάπνισμα. «Η άσκηση, όπως και η διατροφή, ενεργοποιεί με φυσικό τρόπο το σύστημα ανταμοιβής ευχαρίστησης στον εγκέφαλο, που είναι το ίδιο σύστημα που ενεργοποιείται όταν καπνίζουμε τσιγάρο. Οπότε με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτή την έλλειψη ευχαρίστησης με τη διακοπή του καπνίσματος και να την αντικαταστήσουμε με φυσικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να νιώθουμε ευφορία, όπως είναι ένα ωραίο πιάτο φαγητό υγιεινό όταν πεινάμε ή μία συνεδρία άσκησης» πρόσθεσε η κ. Πετρίδου.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Φέτος θα κόψω το τσιγάρο» – Πώς θα πετύχετε τον πρώτο στόχο του 2017

Σε πόσο καιρό θα καθαρίσουν οι πνεύμονες, αν κόψετε σήμερα το κάπνισμα

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο επικίνδυνα είναι τα χημικά που περιέχει [vid]

Κάπνισμα στην εφηβεία: ΣΟΚ από το ποσοστό που φτάνει σε ναρκωτικά και κατάθλιψη – Τι έδειξε έρευνα

Έρευνα-ΣΟΚ για το κάπνισμα: 1 στους 3 θανάτους μπορεί να αποδοθεί στο τσιγάρο

Ενα απλό πείραμα για το συμβατικό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο