Τι να κάνετε αν οι βροχές και οι αλλαγές του καιρού σας προκαλούν πόνους στις αρθρώσεις

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αρθρώσεις
“Οι καιρικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τον χρόνιο πόνο, ειδικά τον πόνο στις αρθρώσεις”, λέει ο δρ. Robert Bolash, ειδικός στη διαχείριση πόνου.

“Οι επιστήμονες δεν συμφωνούν για το πώς ακριβώς μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά τα ανέκδοτα στοιχεία είναι τόσο σημαντικά που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι πόνοι στις αρθρώσεις και οι βροχερές μέρες σχετίζονται”.

Πώς η αλλαγή του καιρού προκαλεί πόνο

Πολλοί πιστεύουν ότι οφείλεται στην υψηλότερη υγρασία που συνοδεύεται από πτώση της βαρομετρικής πίεσης στην ατμόσφαιρα. Η μείωση της πίεσης (η οποία οδηγεί σε κακές καιρικές συνθήκες) σημαίνει ότι ο αέρας πιέζει λιγότερο το σώμα μας. Αυτό επιτρέπει στους ιστούς να διογκωθούν ελαφρά και είναι πιθανό η προκύπτουσα διεύρυνση των ιστών να ερεθίσει τις αρθρώσεις.

Ούτε και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες βοηθούν. Το κρύο μπορεί να κάνει τους μύες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις πιο άκαμπτους και πιο επώδυνους.

“Όταν η βαρομετρική πίεση και η θερμοκρασία πέφτουν και η υγρασία αυξάνεται, οι ασθενείς νιώθουν περισσότερους πόνους. Το κρύο με υγρασία φαίνεται να επιδεινώνει τον πόνο”.

Αλλά ο δρ. Bolash λέει επίσης ότι είναι περισσότερο η αλλαγή στην πίεση, τη θερμοκρασία και την υγρασία που θα μπορούσε να προκαλέσει δυσφορία. Ειδικά η ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές.

Έχει σημασία το πού κατοικώ;

Εάν ο υγρός κρύος καιρός επιδεινώνει τον πόνο, μπορεί να αναρωτιέστε αν αξίζει να μετακομίσετε σε περιοχή όπου ο καιρός είναι πιο ήπιος, πιο ζεστός ή πιο ξηρός. Μερικοί ερευνητές λένε ότι το κλίμα δεν έχει σημασία.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, όπου διαφορετικές περιοχές έχουν ποικίλους τύπους καιρού και κλίματος, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και άτομα στο ήπιο, μέτριο Σαν Ντιέγκο ανέφεραν πόνο που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες. Μάλιστα, ανέφεραν περισσότερο πόνο από τους κατοίκους των τριών ψυχρότερων πόλεων στην μελέτης: του Νάσβιλ, της Βοστώνης και του Γουόρτσεστερ (όλες πόλεις στην Μασαχουσέτη).

“Ο χρόνιος πόνος δεν ενδιαφέρεται για το πού κατοικείς”, λέει ο δρ. Bolash. “Η υγρασία και η βαρομετρική πίεση τείνουν να αλλάζουν παντού”.

Τι να κάνετε όταν ο βροχερός καιρός σας προκαλεί πόνο

Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε την αλλαγή του καιρού, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε, ή να ανακουφίσετε τον πόνο των αρθρώσεων που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες. Ο δρ. Bolash συνιστά τα εξής:

Μείνετε ευέλικτοι

Οι τακτικές διατάσεις και η γιόγκα είναι εξαιρετικοί τρόποι για να αυξήσετε την ευελιξία και να διατηρήσετε την υγεία των αρθρώσεων. Η οικοδόμηση μυών μπορεί επίσης να βοηθήσει. Όσο περισσότερους μύες χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας, τόσο πιο ικανοί είναι αυτοί οι μύες να στηρίξουν τις αρθρώσεις σας.

Κάντε ασκήσεις στο νερό

Η άσκηση σε μια ζεστή πισίνα είναι ιδιαίτερα καλή για τη χαλάρωση των δύσκαμπτων μυών, την ενδυνάμωση των αρθρώσεων, την ενίσχυση της μυϊκής δύναμης και την ανακούφιση της ταλαιπωρίας. Το νερό παρέχει αντίσταση ενώ μειώνει το βάρος από τις αρθρώσεις που πονάνε.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή θεραπείες

Για ασθενείς με πόνο σε μία μόνο άρθρωση (όπως το σημείο ενός πρώην τραυματισμού στο γόνατο, για παράδειγμα) μπορεί να κάνουν ένεση στεροειδών ή άλλη θεραπεία, λέει ο δρ. Bolash.

“Συνολικά, η διατήρηση της κινητικότητας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκρούσετε τον εκτεταμένο πόνο στις αρθρώσεις χωρίς να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Και αυτό ισχύει σε κάθε είδους καιρό”, προσθέτει.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια: Τι προκαλεί η ασβέστωση

Αν τελευταία έχετε πόνους σε αρθρώσεις, σταματήστε να τρώτε αυτά τα 4 πράγματα

Το μπαχαρικό που ανακουφίζει τις αρθρώσεις και αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου

Αρθρίτιδα: Τι να τρώτε και τι όχι για να αποφύγετε τον πόνο στις αρθρώσεις και την φλεγμονή