Πώς θα κάνεις το αναψυκτικό να μην “αφρίζει” τόσο πολύ όταν το ρίχνεις στα παγάκια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αναψυκτικό
Γιατί όταν ρίχνουμε ανθρακούχο ποτό σε ένα ποτήρι με παγάκια, το υγρό “αφρίζει” τόσο πολύ ώστε ξεχειλίζει γρήγορα και πρέπει να περιμένουμε με τις ώρες για να “κατέβει” ο αφρός και να γεμίσουμε το ποτήρι;

Ο κύριος λόγος είναι ότι στα αναψυκτικά και γενικά σε κάθε ποτέ με ανθρακικό, το υγρό περιέχει πάρα πολλά μόρια διοξειδίου του άνθρακα. Τα περιττά μόρια διοξειδίου του άνθρακα στο υγρό πρέπει να βρουν τρόπο να διαφύγουν από το υγρό.

Αλλά για να διαφύγει με τη μορφή φυσαλίδων, το υγρό χρειάζεται κάποιες μικροσκοπικές ατέλειες στο γυαλί. Σε κλίμακα μικρομέτρου, η επιφάνεια στο παγάκι δεν είναι καθόλου λεία. Είναι γεμάτη μικροσκοπικές ρωγμές. Όλες αυτές οι ατέλειες, όταν έρχονται σε επαφή με το υγρό που είναι υπερκορεσμένο σε μόρια διοξειδίου του άνθρακα, αυτά τα μικροσκοπικά μόρια θα είναι σε θέση να παράγουν αυτό που από επιστημονικής άποψης, ονομάζεται διαδικασία πυρήνωσης. Αυτό σημαίνει ότι το υγρό θα μπορεί να σχηματίζει πυρήνες φυσαλίδων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν ρίχνετε παγάκια στο ανθρακούχο ποτό σας, αυτό δημιουργεί πολλές φυσαλίδες.

Όλα αυτά εξηγούν και τον λόγο που ένα ανθρακούχο ποτό, το οποίο έχει ανοιχτεί εδώ και ώρες/μέρες, δεν δημιουργεί τόσες πολλές φυσαλίδες. Ο λόγος είναι ότι τα αρχικώς περιττά μόρια διοξειδίου του άνθρακα έχουν ήδη διαφύγει από το υγρό, οπότε δεν προκαλούνται πυρήνες φυσαλίδων όταν αυτό έρχεται σε επαφή με άλλες επιφάνειες (το γυαλί από το ποτήρι, τα παγάκια κλπ).

Το κόλπο για να μην αφρίζει τόσο πολύ το αναψυκτικό όταν ακουμπάει στα παγάκια

Η λύση είναι απλή: βεβαιωθείτε ότι πρώτα θα περάσετε τα παγάκια από νερό!

Βάλτε τα παγάκια στο ποτήρι, καλύψτε τα με νερό, κουνήστε τα λίγο μέσα σε αυτό και στραγγίξτε. Στη συνέχεια, μπορείτε να ρίξετε το αναψυκτικό χωρίς αυτό να δημιουργήσει τόσες πολλές φυσαλίδες.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ξηρός πάγος έχει περισσότερες ατέλειες στην επιφάνειά του, οι οποίες επιτρέπουν τη δημιουργία περισσότερων ανθρακούχων φυσαλίδων. Όταν βραχούν με νερό τα παγάκια, η επιφάνειά τους λιώνει ελαφρώς και γίνεται πιο λεία. Όσο πιο λεία είναι η επιφάνεια με την οποία έρχεται σε επαφή το αναψυκτικό, τόσες λιγότερες φυσαλίδες δημιουργεί.

Πηγές: https://www.thenakedscientists.com, https://lifehacker.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρησιμοποιούσατε λάθος τις σακούλες για παγάκια τόσα χρόνια: Δείτε πώς γίνεται κανονικά!

Πώς να φτιάξεις διαυγή παγάκια σαν κομμάτια κρύσταλλο!

Πιθανός κίνδυνος από τα παγάκια που φτιάχνει το ψυγείο – Τι πρέπει να ξέρετε

Γιατί να καθαρίζεις τα καπάκια από κονσέρβες και αναψυκτικά πριν τα ανοίξεις

Δείτε τι θα γίνει σε λίγες μέρες αν «κόψετε μαχαίρι» τα αναψυκτικά…