Γιατί να καθαρίζεις τα καπάκια από κονσέρβες και αναψυκτικά πριν τα ανοίξεις

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καπάκια
Είναι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα και ετοιμάζεστε να ανοίξετε το κρύο αναψυκτικό που κρατάτε στο χέρι σας. Δεν μπορείτε να περιμένετε να ακούσετε αυτόν τον υπνωτικό ήχο από το ανθρακικό καθώς το αναψυκτικό κρυώνει σε ένα ποτήρι γεμάτο παγάκια.

Αν ξέρατε όμως τι μπορεί να έχετε βάλει στο ποτήρι σας χωρίς να το καταλάβετε, μάλλον θα σας έπιανε αηδία. Ακόμα χειρότερα, αν ανοίγετε το αναψυκτικό και πίνετε απευθείας με το στόμα ακουμπώντας τα χείλη σας στο στόμιο από το κουτάκι!

Ξέρετε γιατί; Διότι εάν δεν καθαρίζετε το καπάκι, μπορεί να πίνετε απόβλητα και κόπρανα από ζωύφια!

Τα κουτάκια των αναψυκτικών και γενικώς κάθε είδους κονσερβοποιημένο προϊόν διανύει μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσει στο χέρι σας. Αποθηκεύεται σε μεγάλες αποθήκες και μεταφέρεται σε φορτηγά, όπου σε κάθε στάδιο μπορεί να μολυνθεί εξωτερικά από την παρουσία μικρών ζώων ή από την ίδια τη βρωμιά του περιβάλλοντος στο οποίο αποθηκεύονται.

1. Μπορεί κάποιο ζώο να έχει ουρήσει πάνω στο κουτάκι

καπάκια

Τα ούρα των ζώων, όπως των ποντικών, μπορούν να αποτελέσουν πηγή μετάδοσης ορισμένων ασθενειών, μια εκ των οποίων είναι η λεπτοσπείρωση. Αυτή είναι μια ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια που μπορεί να βρεθεί στα ούρα τρωκτικών. Η λεπτοσπείρωση μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με βακτήρια. Μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και γενική αδιαθεσία, και μπορεί ακόμη και να γίνουν πιο σοβαρά και τελικά να οδηγήσουν σε μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

2. Τα κονσερβοποιημένα εμπορεύματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να μολυνθούν από τη γύρω σκόνη και τη βρωμιά

καπάκια

Δεν συνιστάται να τρώτε τρόφιμα που περιέχουν σκόνη, επειδή σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, η σκόνη μπορεί να περιέχει μικροοργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για ασθένειες. Για παράδειγμα, τα βακτήρια Bacillus cereus μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, κράμπες στην κοιλιά και ακόμη και έμετο όταν προσβάλλουν ανθρώπους.

3. Έντομα όπως οι κατσαρίδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουτιά για να εναποθέσουν αυγά ή κόπρανα

καπάκια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι κατσαρίδες μεταφέρουν και μεταδίδουν ασθένειες όπως δυσεντερία, γαστρεντερίτιδα, διάρροια, τυφοειδή πυρετό, γάγγραινα και λέπρα. Και ο καλύτερος τρόπος να τα αποφύγετε είναι να πλένετε τα δοχεία με σαπούνι και νερό πριν τα ανοίξετε.

4. Ίχνη ζώων ή εντόμων μπορεί να πέσουν στο ποτό ή το φαγητό σας

καπάκια

Τα καπάκια των κουτιών θα μπορούσαν να περιέχουν μικροσκοπικά ίχνη εντόμων όπως μύγες, αράχνες ή κατσαρίδες. Εάν δεν καθαρίσετε το καπάκι, μπορεί να περάσουν απαρατήρητα και υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στο ποτό ή το φαγητό σας και να το μολύνουν. Επιπλέον, ορισμένα έντομα, όπως οι μύγες, είναι πομποί περισσότερων από 60 ασθενειών, όπως ο τύφος, η χολέρα και η πολιομυελίτιδα.

Πηγή: https://brightside.me

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί μπορεί να έχετε κατσαρίδες στο σπίτι και τι να κάνετε

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε κονσέρβες

Δείτε τι θα γίνει σε λίγες μέρες αν «κόψετε μαχαίρι» τα αναψυκτικά…