Ποια φαγητά και ροφήματα να αποφεύγετε για να μην ιδρώνετε περισσότερο

  • Iatropedia newsroom
φαγητά
Όταν τρώτε φαγητά που ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματός σας, ο οργανισμός δουλεύει «σκληρά» για να αποβάλλει την περίσσεια ζέστη.

Με το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά και τις θερμοκρασίες να έχουν πιάσει «κόκκινο», ίσως να έχετε προσέξει ότι ορισμένα φαγητά σας κάνουν να ιδρώνετε περισσότερο.

Η αφόρητη ζέστη έχει φέρει μαζί της και τον ιδρώτα στο σώμα μας, και εμείς ψάχνουμε τρόπους να τον αποφύγουμε και να δροσιστούμε.

Για να μην επιβαρύνουμε κι άλλο την κατάσταση και ιδρώνουμε περισσότερο τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε συγκεκριμένα φαγητά.  Η εφίδρωση κατά την διάρκεια ή μετά το γεύμα εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο (μέτωπο, λαιμό και άνω χείλος), αλλά και στις παλάμες.

Πικάντικα φαγητά

Αν και ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά την γεύση στα πικάντικα φαγητά (πόσο «καίνε»), τα περισσότερα περιέχουν την ουσία της καψαϊκίνης.

Η καψαϊκίνη συνδέεται με τους υποδοχείς των νεύρων, οι οποίοι μεταδίδουν σήματα στον εγκέφαλό μας, και αυτό μεταφράζεται ως θερμότητα.

Ζεστά ροφήματα

Αν πιείτε ένα ζεστό τσάι ή έναν ζεστό καφέ, ενώ έξω η θερμοκρασία είναι ήδη υψηλή, θα ιδρώσετε πολύ περισσότερο.

Τα ζεστά αυτά ροφήματα θα ανεβάσουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, και αυτό με την σειρά του θα προσπαθεί να την αποβάλλει μέσω του ιδρώτα.

Δείτε επίσης: Αποσμητικά και αντιιδρωτικά: Πως λειτουργούν – Οι μύθοι για τον κίνδυνο καρκίνου

Κόκκινο κρέας

Οι πρωτεΐνες που έχει το κόκκινο κρέας κάνει πιο δύσκολη την δουλειά για τον οργανισμό μας να τις απορροφήσει. Ο χρόνος και η ενέργεια που χρειάζεται για να διασπαστούν αυτές οι πρωτεΐνες στο σώμα μας, μπορεί να μας κάνουν να ιδρώσουμε περισσότερο.

Οι μπριζόλες και τα ψητά κρέατα είναι βαριά φαγητά, τα οποία καλό είναι να αποφεύγουμε το καλοκαίρι.

Αλκοόλ

Μερικοί άνθρωποι, μόλις πιουν ένα ποτήρι κρασί, μια μπύρα ή ένα κοκτέιλ, βλέπουν αμέσως τα πρόσωπά τους να κοκκινίζουν. Αυτό οφείλεται στο ότι το αλκοόλ προκαλεί αύξηση του καρδιακού παλμού και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα.

Με την σειρά του, αυτό αυξάνει την θερμοκρασία του σώματός μας, και μας κάνει να ιδρώνουμε περισσότερο. Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνουμε, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η εφίδρωση.

Δείτε επίσης: Τα καλύτερα και χειρότερα αλκοολούχα ποτά που μπορείτε να πιείτε αν κάνετε δίαιτα

Καφεΐνη

Τέλος, τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη (όπως ο καφές, το μαύρο τσάι και τα ενεργειακά ποτά) διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σας σύστημα, το οποίο ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Ειδικά αν ο καφές και το τσάι είναι ζεστά, η εφίδρωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Με πληροφορίες από: Huffpost / Φωτογραφία iStock