Ο καλύτερος τρόπος για να μην χάσετε τη μνήμη σας…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μνήμη
Όλοι θέλουμε να κρατήσουμε το μυαλό μας όσο πιο «κοφτερό» γίνεται καθώς μεγαλώνουμε. Από τα 40 όλοι αρχίζουν να ανησυχούν όταν ξεχνούν έναν αριθμό, ένα ραντεβού ή ένα όνομα και αναρωτιούνται πώς να κρατήσουν τη μνήμη τους σε «φόρμα».

Στο Πανεπιστήμιο του Newcastle μία επιστημονική ομάδα αποφάσισε να βρει τον καλύτερο τρόπο για την διατήρηση της μνήμης και έκανε το εξής πείραμα: Χώρισε στην τύχη σε τρεις ομάδες 30 εθελοντές τους οποίους είχε εξετάσει διεξοδικά προηγουμένως.

  • Η πρώτη ομάδα θα έπρεπε να περπατάει τρεις ώρες την εβδομάδα στην εξοχή όπου θα ανέπνεε άφθονο οξυγόνο.
  • Η δεύτερη ομάδα θα έπρεπε να λύνει σταυρόλεξα τρεις ώρες την εβδομάδα.
  • Η τρίτη ομάδα επί τρείς ώρες την εβδομάδα θα κοίταζε ένα γυμνό άνδρα –για την ακρίβεια θα έκανε μαθήματα ζωγραφικής και θα κοίταζε το γυμνό μοντέλο για να το ζωγραφίσει.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

  • Η πρώτη ομάδα παρουσίασε γενικά καλή υγεία, αλλά τίποτα διαφορετικό ως προς την μνήμη.
  • Η δεύτερη απλώς είχε εξασκηθεί και έλυνε τα σταυρόλεξα γρηγορότερα.
  • Η τρίτη ομάδα όμως παρουσίασε εκπληκτική βελτίωση μνήμης. Γιατί αυτό;

Ο κλινικός ψυχολόγος Daniel Collerton εξηγεί: «Το να μαθαίνουμε κάτι καινούριο εξασκεί το μυαλό με τρόπο που φαίνεται πως είναι το κλειδί στο θέμα της μνήμης. Το μυαλό εξελίσσεται όταν μαθαίνουμε, ασχέτως της ηλικίας μας». Ωστόσο το άλλο «μυστικό» για την επιτυχία της τρίτης ομάδας είναι ότι αυτό που έκαναν τους έδινε ευχαρίστηση. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να μην χάσουμε τη μνήμη μας είναι να μαθαίνουμε συνεχώς και με ευχάριστο τρόπο κάτι που μας αρέσει και προκαλεί το ενδιαφέρον μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν