Νεφροί: 6 συμβουλές από έναν ειδικό για να τους διατηρήσετε υγιείς για πάντα

  • Ρούλα Τσουλέα
νεφροί
Ο ρόλος της διατροφής, της άσκησης και του καπνίσματος. Τι να προσέχουμε με φάρμακα και συμπληρώματα.

Όλοι ξέρουμε πως για να είναι υγιείς οι νεφροί μας πρέπει να πίνουμε καθημερινά αρκετά νερό. Ωστόσο δεν είναι το μόνο που χρειάζονται. Υπάρχουν και άλλοι,  εξίσου σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να προσέχουμε.

Η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου είναι τρεις παράγοντες που αυξάνουν σημαντικό τον κίνδυνο αναπτύξεως νεφρικής νόσου. Ακόμα όμως και αν δεν έχετε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, οι νεφροί σας χρειάζονται φροντίδα.

Ευτυχώς είναι πολλά (και απλά) αυτά που μπορείτε να κάνετε για να έχετε γερούς νεφρούς για πάντα:

Προσέξτε τη διατροφή σας

«Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι η υπερκατανάλωση νερού είναι αποτελεσματική για την βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας», λέει ο νεφρολόγος Dr. James Simon, από το Τμήμα Νεφρολογίας της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. https://my.clevelandclinic.org/staff/8338-james-simon

Επομένως, οι νεφροί σας δεν θα ωφεληθούν ιδιαιτέρως εάν πίνετε περισσότερα από τα 4-6 ποτήρια νερό που συνιστώνται για καλή υγεία.

Τα περισσότερα προβλήματα στους νεφρούς πηγάζουν από την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, ο Dr. Simon συνιστά να τρώτε υγιεινά, ώστε να διατηρείτε το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεσή σας υπό έλεγχο. Η πρόληψη του διαβήτη και της υπέρτασης θα βοηθήσει τους νεφρούς σας να διατηρηθούν υγιείς.

Να γυμνάζεστε συστηματικά

Οι νεφροί ωφελούνται από την τακτική άσκηση διότι και αυτή μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους και την υπέρταση. Προσέξτε όμως πόση γυμναστική κάνετε, ιδίως εάν έχετε κακή φυσική κατάσταση. «Η υπερβολική προπόνηση από άτομα χωρίς καλή φυσική κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, ιδίως τα άτομα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο», προειδοποιεί ο Dr. Simon. Εάν είστε αγύμναστοι, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε την συστηματική γυμναστική.

Προσέξτε τι είδους συμπληρώματα και βότανα παίρνετε

Η υπερκατανάλωση ορισμένων διατροφικών συμπληρωμάτων και βοτάνων μπορεί να είναι επιβλαβής για τους νεφρούς. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για όλες τις βιταμίνες και τα βότανα που παίρνετε.

Μην καπνίζετε και μην ατμίζετε

Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, με συνέπεια μειωμένη ροή αίματος στους νεφρούς. Όταν όμως οι νεφροί δεν αιματώνονται επαρκώς, δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποδοτικά.

Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης, αλλά και καρκίνου του νεφρού.

Μολονότι το άτμισμα μπορεί να μην εκθέτει τους χρήστες του σε τόσες τοξίνες όσες ο καπνός των τσιγάρων, η νικοτίνη είναι ιδιαίτερα εθιστική και σκληρή με τον οργανισμό, λέει ο Dr. Simon. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά χημικά και στα διαλύματα του ατμίσματος.

Μην το παρακάνετε με τα αντιφλεγμονώδη

«Συνηθισμένα μη-συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη που είναι αντιφλεγμονώδη, μπορεί να προκαλέσουν νεφρική βλάβη εάν λαμβάνονται πολύ συχνά, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», λέει ο Dr. Simon.

Αν έχετε υγιείς νεφρούς και παίρνετε σποραδικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, πιθανώς δεν θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα. Αν όμως τα λαμβάνετε για χρόνιο πόνο ή αρθρίτιδα, συζητήσετε το θέμα με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας συστήσει να κάνετε σποραδικά εξετάσεις της νεφρικής λειτουργίας ή να σας προτείνει εναλλακτικούς τρόπους ελέγχου του πόνου σας.

Αν κινδυνεύετε, να κάνετε τακτικά προληπτικές εξετάσεις

Εάν πάσχετε από διαβήτη, υπέρταση ή καρδιαγγειακή νόσο, οι νεφροί σας χρειάζονται προληπτικό έλεγχο στο πλαίσιο των εξετάσεων-ρουτίνας που κάνετε για να παρακολουθείτε αυτές τις παθήσεις, αναφέρει ο Dr. Simon.

Φωτογραφία: iStock