Μόλις δείτε αυτό το πείραμα δεν θα ξαναπλησιάσετε τους στεγνωτήρες αέρα στις δημόσιες τουαλέτες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βακτήρια
Ένα απλό πείραμα σχετικά με τους αυτόματους στεγνωτήρες αέρος για τα χέρια έχει γίνει viral τις τελευταίες ημέρες, με πολλούς πλέον να ορκίζονται ότι δεν θα ξαναπλησιάσουν αυτά τα μηχανήματα!

Το βίντεο από τον χρήστη του TikTok @phonesoap τον δείχνει να συλλέγει δείγματα βακτηρίων σε ειδικά δοχεία (petri dishes) που χρησιμοποιούνται σε εργαστηριακές συνθήκες για την παρακολούθηση ανάπτυξης βακτηρίων.

Στη συνέχεια, τα δείγματα αφήνονται να επωαστούν για τρεις ημέρες, για να δούμε τι αναπτύσσεται εκεί.

@phonesoap How germy are hand air dryers…again?#PrimeDayDreamDeals #phonesoap ♬ original sound – PhoneSoap

Το πιάτο από το απλό κούνημα των χεριών (στέγνωμα χωρίς κανένα μηχάνημα) τα πήγε καλύτερα, χωρίς ορατή ανάπτυξη βακτηρίων. Αλλά τα δείγματα από τους διάφορους στεγνωτήρες χεριών παρήγαγαν σαφώς περισσότερη βακτηριακή ανάπτυξη.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι στεγνωτήρες αέρος για τα χέρια προάγουν την εξάπλωση βακτηρίων

Σε ένα πείραμα, για την προσομοίωση των κακοπλυμένων χεριών, οι ερευνητές μόλυναν τα χέρια των συμμετεχόντων με ένα αβλαβές βακτήριο που ονομάζεται λακτοβάκιλος, το οποίο συνήθως δεν βρίσκεται στα μπάνια. Μετά στέγνωσαν τα χέρια τους χρησιμοποιώντας διάφορους στεγνωτήρες χεριών και χαρτοπετσέτες. Στη συνέχεια ελήφθησαν δείγματα από γύρω από τα στεγνωτήρια χεριών και σε μικρή απόσταση.

Τα επίπεδα λακτοβάκιλου στον αέρα γύρω από τους στεγνωτήρες αέρα βρέθηκαν να είναι από 4,5 έως 27 φορές υψηλότερα από ό,τι γύρω στις χαρτοπετσέτες.

“Την επόμενη φορά που θα στεγνώσετε τα χέρια σας σε μια δημόσια τουαλέτα χρησιμοποιώντας έναν αυτόματο στεγνωτήρα αέρα μπορεί να μεταδίδετε βακτήρια χωρίς να το γνωρίζετε”, δήλωσε ο καθηγητής Mark Wilcox από το πανεπιστήμιο του Leeds, ο οποίος ηγήθηκε εκείνου του πειράματος.

Ο Wilcox προσθέτει ότι το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους σωστά παρά την βελτίωση από τότε που δόθηκε βάση στην καλή υγιεινή στην αρχή της πανδημίας COVID-19.

“Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν στεγνωτήρες αέρα, τα μικρόβια φουσκώνουν και εξαπλώνονται σε όλον τον χώρο. Δημιουργούν ένα αεροζόλ που μολύνει το δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του στεγνωτήρα και ενδεχομένως των νεροχυτών, του δαπέδου και άλλων επιφανειών, ανάλογα με τον σχεδιασμό του στεγνωτήρα και τη θέση του. Εάν μετά κάποιος αγγίξει αυτές τις επιφάνειες, κινδυνεύει να μολυνθεί από βακτήρια ή ιούς”, λέει ο ίδιος.

Πηγή: https://www.iflscience.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαν πυροτεχνήματα εκτοξεύονται τα βακτήρια αν τραβάτε το καζανάκι με ανοιχτό καπάκι: Απίστευτες εικόνες από έρευνα

Γεμίζεις το σώμα σου βακτήρια αν κάνεις αυτό μετά το ντους: Τι μας μαθαίνει μεγάλη έρευνα

Πώς καθαρίζεται σωστά το βετέξ που έχει τα περισσότερα βακτήρια στην κουζίνα

Μην κάνετε ποτέ αυτό το λάθος όταν ξεπαγώνετε το κοτόπουλο – Κίνδυνος για βακτήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν