Μην κάνετε δίαιτες που συνιστούν διάσημοι και influencers, προειδοποιούν οι διαιτολόγοι

  • Ρούλα Τσουλέα
δίαιτες
Μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία, αναφέρει η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία (BDA).

Συστάσεις προς το κοινό να αποφεύγει τις δίαιτες που συνιστούν άσχετοι διάσημοι και influencers στα social media, εξέδωσαν οι βρετανοί διαιτολόγοι.

Σε ανακοίνωσή της η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία (BDA) προειδοποιεί πως δεν μετατρέπεται αυτομάτως σε ειδήμονα επί της διατροφής και του αδυνατίσματος όποιος έχει εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram.

Αντιθέτως, πολλές από τις «δίαιτες» που προτείνουν οι διασημότητες είναι επικίνδυνες, προκαλούν προβλήματα υγείας και οδηγούν σε διαταραχές πρόσληψης τροφής (διατροφικές διαταραχές).

Η BDA, που εκπροσωπεί περισσότερους από 11.000 διαιτολόγους, εξέδωσε την ανακοίνωση επειδή τη νέα χρονιά πολλοί προγραμματίζουν τη δίαιτα που θα κάνουν.

Οι διαιτολόγοι φωνάζουν εδώ και δεκαετίες πως δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να χάσει κανείς βάρος. Συνεχώς, όμως, καλούνται να απαντούν σε ερωτήματα για δίαιτες-αστραπή που προωθούνται από διασήμους – μία τάση που έχει πια παραγίνει με το Ίντερνετ. Μόνο το 2023 κλήθηκαν να απαντήσουν για ανόητες δίαιτες όπως:

  • Η αποφυγή των υδατανθράκων
  • Οι τσίχλες για αδυνάτισμα
  • Η δίαιτα για αποτοξίνωση με ωμοφαγία
  • Προϊόντα που «διαλύουν το σωματικό λίπος» μετά την εμμηνόπαυση
  • Η δίαιτα της κρεοφαγίας
  • Η πολτοποίηση των τροφίμων
  • Δίαιτες με χυμούς
  • Ξύδι από μηλίτη για αδυνάτισμα
  • Η δίαιτα των φρούτων, του αυγού και του νερού

Διατροφικές διαταραχές

«Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα παίρναμε φάρμακο για να αντιμετωπίσουμε μια χρόνια πάθηση χωρίς να ρωτήσουμε έναν γιατρό. Και όμως, κάποιοι πείθονται να αλλάξουν ριζικά τη διατροφή τους βασισμένοι σε κάτι που απέδωσε σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ελάχιστη – αν όχι ανύπαρκτη – γνώση περί διατροφής», δήλωσε η πρόεδρος της BDA  Caroline Bovey.

Όπως εξήγησε, στην αρχή κάθε νέας χρονιάς τα θετικά μηνύματα για σωστή απώλεια βάρους χάνονται μπροστά στις υποσχέσεις για γρήγορα αποτελέσματα. Μάλιστα για να γίνουν ακόμα πιο πιστευτά τα μηνύματά τους, οι δίαιτες-αστραπή που συνιστώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδεύονται από εντυπωσιακές φωτογραφίες πριν και μετά.

Ωστόσο ενίοτε αυτά που υπόσχονται κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, τονίζει η κυρία Bovey. «Όσοι θέλουν να κάνουν αλλαγές το 2024, πρέπει να το κάνουν με τον πιο υγιεινό και ασφαλή τρόπο», υπογραμμίζει.

«Οι δίαιτες είναι πολύ ελκυστικές όταν προωθούνται από κάποιον που έχουμε εξιδανικεύσει. Όλοι θα θέλαμε επίσης να έχουμε γρήγορα και ανώδυνα αποτελέσματα. Στην αληθινή ζωή όμως αυτό δεν γίνεται», συνηγορεί η διαιτολόγος Jennifer Low, εκπρόσωπος της BDA.

Αντιθέτως, «μπορεί να ενθαρρύνει τη διαταραγμένη διατροφή που εύκολα εξελίσσεται σε διαταραχή πρόσληψης τροφής», προσθέτει. «Πολλοί ασθενείς μου με νευρογενή ανορεξία ή βουλιμία παραδέχονται ότι το πρόβλημά τους άρχισε με δίαιτες-αστραπή της μόδας».

Τι να κάνετε

Η BDA συνιστά να αντιμετωπίζουμε με κριτικό πνεύμα ό,τι διαβάζουμε ή βλέπουμε στα story. Μία καλή επιλογή είναι να εξετάζουμε εάν οι ισχυρισμοί που προβάλλονται βασίζονται σε κλινικές μελέτες. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αξιολογούμε με ψυχραιμία τι συνιστούν.

«Οι δίαιτες που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, αυξάνουν τον κίνδυνο διατροφικών ανεπαρκειών», προειδοποιεί η διαιτολόγος Anna Groom. «Όταν, λ.χ., αποκλειστούν οι υδατάνθρακες από τη διατροφή, μπορεί να μειωθούν οι θερμίδες. Μαζί τους όμως θα μειωθεί και η πρόσληψη φυτικών ινών, γεγονός που θα έχει συνέπειες στην υγεία του εντέρου».

Στην πραγματικότητα, χωρίς υδατάνθρακες αυξάνεται ο κίνδυνος για:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Μείωση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο
  • Μείωση των βιταμινών του συμπλέγματος Β

«Πάντοτε να είστε επιφυλακτικοί με τις διάφορες δίαιτες για τις οποίες διαβάζετε», συνιστά η κυρία Groom. «Αφαιρούν ολόκληρη ομάδα τροφίμων; Συνιστούν ένα συγκεκριμένο υπερ-τρόφιμο; Συνιστούν ένα συγκεκριμένο συμπλήρωμα; Σε οποιαδήποτε αμφιβολία ρωτήστε τις ενώσεις των διαιτολόγων, τον γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο».

Φωτογραφία: iStock