Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με τις νέες παραλλαγές και την απολύμανση επιφανειών

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι -υπό εργαστηριακές συνθήκες- οι παραλλαγές του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 έχουν παρόμοια επιφανειακή συνοχή και σταθερότητα με τον αρχικό ιό.

Αυτές οι παραλλαγές που έχει ο κορονοϊός μπορούν να εξαλειφθούν αποτελεσματικά με απολύμανση και… σχολαστικό πλύσιμο χεριών, θερμότητα και αλκοολούχο διάλυμα. Τα αποτελέσματά της σχετικής έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Infectious Diseases.

Το γεγονός ότι οι ιοί αλλάζουν γενετικά με την πάροδο του χρόνου είναι γνωστό. Οι παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία είναι εκείνες που δίνουν στον ιό κάποιου τύπου πλεονέκτημα. Για παράδειγμα, του επιτρέπουν να αντιγράφεται/αναπαράγεται ταχύτερα, να γίνεται πιο μολυσματικός ή να αποφεύγει την ανοσοαπόκριση.

Οι βρετανικές και νοτιοαφρικανικές παραλλαγές του κορονοϊού έχουν συσσωρεύσει αρκετές μεταλλάξεις που οδηγούν σε αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε πιο σοβαρή νόσο COVID-19. «Επομένως, προέκυψε το ερώτημα αν διαφέρουν επίσης από την αρχική παραλλαγή και όσον αφορά την ευαισθησία τους στα μέτρα υγιεινής», εξηγεί ο Toni Meister από το Ruhr-Universität Bochum.

Κορονοϊό: Πώς αντιδρούν οι παραλλαγές του σε θερμότητα, σαπούνι και αλκοόλ

Για τον λόγο αυτό, η ομάδα ανέλυσε πόσο καιρό οι παραλλαγές παραμένουν μολυσματικές σε επιφάνειες από ατσάλι, ασήμι, χαλκό και μάσκες προσώπου. Επίσης εξέτασαν το αν και κατά πόσον καθίστανται αβλαβείς από το σαπούνι, την θερμότητα και το αλκοόλ.

Αποδείχθηκε ότι και οι δύο παραλλαγές, καθώς και ο αρχικός τύπος του κορονοϊού, απενεργοποιούνται όταν αντιμετωπιστούν με αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητα τουλάχιστον 30% αλκοόλ για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα).

Η Stephanie Pfänder από το Πανεπιστήμιο Ruhr του Μπόχουμ είπε: «Τα κοινά απολυμαντικά είναι επομένως αποτελεσματικά έναντι όλων αυτών των παραλλαγών».

Το ενδεδειγμένο πλύσιμο των χεριών με σαπούνι επίσης μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Το ίδιο ισχύει και με την θερμότητα: μετά από 30 λεπτά στους 56 βαθμούς Κελσίου, όλες οι παραλλαγές του κορονοϊού καθίστανται αβλαβείς.

Για να εξακριβώσουν αν η σταθερότητα των διαφορετικών μεταλλαγμένων παραλλαγών στις επιφάνειες διαφέρει από την μία στην άλλη παραλλαγή, ανέλυσαν την ποσότητα σωματιδίων μολυσματικού ιού σε επιφάνειες κατασκευασμένες από χάλυβα, χαλκό, άργυρο και σε χειρουργικές μάσκες και μάσκες FFP2 για 48 ώρες.

«Η επιφανειακή σταθερότητα δεν διέφερε μεταξύ των παραλλαγών του κορονοϊού», επισημαίνει ο δρ. Eike Steinmann από το Τμήμα Μοριακής και Ιατρικής Ιολογίας στο RUB. «Όπως έχει περιγραφεί και σε προηγούμενες μελέτες, ο χαλκός έχει ιδιαίτερα ισχυρό αντιικό αποτέλεσμα». Συμπερασματικά, η ομάδα δεν εντόπισε διαφορές μεταξύ των διαφορετικών παραλλαγών του κορονοϊού όσον αφορά την ευαισθησία τους στα καθιερωμένα μέτρα υγιεινής.

Πηγή: https://www.news-medical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Σε τι διαφέρουν τα αντισώματα COVID-19 από τα εμβόλια με τα αντισώματα από την μόλυνση

Κορονοϊός: Τι ξέρουμε για τα μεταλλαγμένα στελέχη και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Κορονοϊός: Αυτό “χτυπάει” το 80% όσων έχουν μακροχρόνια συμπτώματα

Κορονοϊός: Εκτόξευση του κινδύνου θανάτου για όσους ασθενείς έχουν αυτά τα συμπτώματα