Καύσωνας: Πώς να παραμείνετε δροσεροί – Οι επίσημες οδηγίες του Π.Ο.Υ.

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καύσωνας
Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά ή πεθαίνουν.

Οι περισσότεροι από εμάς καλωσορίζουμε τον ζεστό καιρό, αλλά όταν κάνει υπερβολική ζέστη, υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει ειδική αναφορά στην ιστοσελίδα του αναφορικά με τους καύσωνες, όπου παρέχει συμβουλές για να παραμείνουν δροσεροί στις μεγάλες ζέστες:

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή για να παραμείνω ασφαλής κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα;

Για να προστατευτείτε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, θα πρέπει:

  • Να μετακινηθείτε στο πιο δροσερό δωμάτιο του σπιτιού, ειδικά τη νύχτα.
  • Εάν δεν είναι εφικτό να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό, βρείτε και περάστε 2-3 ώρες της ημέρας σε δροσερό μέρος (όπως ένα κλιματιζόμενο δημόσιο κτίριο).
  • Αποφύγετε να βγαίνετε έξω την πιο ζεστή ώρα της ημέρας.
  • Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα, αν μπορείτε. Εάν πρέπει να κάνετε έντονη δραστηριότητα, κάντε το κατά το πιο δροσερό μέρος της ημέρας, που είναι συνήθως πολύ νωρίς το πρωί μεταξύ 04:00 και 07:00.
  • Μείνε στη σκιά.
  • Μην αφήνετε παιδιά ή ζώα σε σταθμευμένα οχήματα.

Πώς μπορώ να κρατήσω το σώμα μου δροσερό κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα;

Διατηρήστε το σώμα δροσερό και ενυδατωμένο κάνοντας δροσερά ντους ή μπάνια κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κρύες συσκευασίες και περιτυλίγματα, πετσέτες, σφουγγάρια και ποδόλουτρα για να παραμείνετε δροσεροί. Φοράτε ελαφριά, φαρδιά ρούχα από φυσικά υλικά.

Εάν βγαίνετε έξω, φορέστε ένα καπέλο ή σκουφάκι με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου. Χρησιμοποιήστε ελαφριά κλινοσκεπάσματα και σεντόνια, για να αποφύγετε τη συσσώρευση θερμότητας. Πίνετε τακτικά υγρά, αλλά αποφύγετε το αλκοόλ και την υπερβολική ποσότητα καφεΐνης και ζάχαρης. Τρώτε μικρά γεύματα και τρώτε πιο συχνά. Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Τι πρέπει να κάνω εάν αισθάνομαι αδιαθεσία κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα;

Εάν αισθάνεστε ζάλη, αδυναμία, άγχος ή έχετε έντονη δίψα και πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, είναι καλύτερο να μετακινηθείτε σε δροσερό μέρος το συντομότερο δυνατό και να μετρήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας. Πιείτε λίγο νερό ή χυμό φρούτων για ενυδάτωση.

Ξεκουραστείτε αμέσως σε δροσερό μέρος εάν έχετε επώδυνους μυϊκούς σπασμούς (ιδιαίτερα στα πόδια, τα χέρια και την κοιλιά) και πιείτε από του στόματος διαλύματα επανυδάτωσης που περιέχουν ηλεκτρολύτες. Απαιτείται ιατρική φροντίδα εάν οι κράμπες θερμότητας διαρκέσουν περισσότερο από 1 ώρα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, εάν αισθάνεστε ασυνήθιστα ή επίμονα συμπτώματα.

Εάν ένα από τα μέλη της οικογένειάς σας ή τα άτομα που βοηθάτε παρουσιάζει ζεστό ξηρό δέρμα και παραλήρημα, σπασμούς ή/και απώλεια αισθήσεων, καλέστε αμέσως έναν γιατρό/ασθενοφόρο. Ενώσω περιμένετε βοήθεια, μετακινήστε το άτομο σε ένα δροσερό μέρος, βάλτε το σε οριζόντια θέση και ανυψώστε τα πόδια του, αφαιρέστε τα ρούχα και ξεκινήστε την εξωτερική ψύξη, για παράδειγμα, τοποθετώντας κρύα επιθέματα στον λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα, ανεμιστήρες συνεχώς και ψεκάζοντας το δέρμα με νερό στους 25–30 °C (Προσοχή: όχι παγωμένο νερό). Μετρήστε τη θερμοκρασία του σώματος. Μη δίνετε ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη) ή παρακεταμόλη. Τοποθετήστε ένα αναίσθητο άτομο στο πλάι του/της.

Πώς μπορώ να διατηρήσω το σπίτι μου δροσερό κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα;

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα θα πρέπει να στοχεύετε να διατηρείτε τον χώρο σας δροσερό. Ελέγξτε τη θερμοκρασία δωματίου μεταξύ 08:00 και 10:00, στις 13:00 και το βράδυ μετά τις 22:00. Ιδανικά, η θερμοκρασία δωματίου θα πρέπει να διατηρείται κάτω από 32 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 24 °C κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για βρέφη ή ενήλικες άνω των 60 ετών ή που έχουν χρόνιες παθήσεις.

Το βράδυ και νωρίς το πρωί, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, ανοίξτε όλα τα παράθυρα και τα παντζούρια στο σπίτι σας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κλείστε τα παράθυρα και τα παντζούρια (αν υπάρχουν), ειδικά εκείνα που βλέπουν στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Απενεργοποιήστε τον τεχνητό φωτισμό και όσο το δυνατόν περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές. Κλείστε κουρτίνες, τέντες ή περσίδες σε παράθυρα που δέχονται πρωινό ή απογευματινό ήλιο. Κρεμάστε βρεγμένες πετσέτες για να κρυώσει ο αέρας του δωματίου. Σημειώστε ότι η υγρασία του αέρα αυξάνεται ταυτόχρονα.

Εάν το σπίτι σας διαθέτει κλιματισμό (air condition), κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα και απενεργοποιήστε περιττές ηλεκτρικές συσκευές, ώστε να διασφαλίσετε ότι το ρεύμα παραμένει διαθέσιμο και να μειώσετε την πιθανότητα διακοπής λειτουργίας σε ολόκληρη την κοινότητα. Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση, αλλά όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 35 °C, δεν αποτρέπουν τις ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα. Είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά.

Πηγή: https://www.who.int

φωτό: iStock