Ελαιόλαδο: Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία όταν μαγειρεύουμε για να κρατήσει την θρεπτική του αξία

Πολλοί και πολλές είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τελικά το ελαιόλαδο είναι κατάλληλο για μαγείρεμα, τηγάνισμα κλπ., καθώς είναι γνωστό ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν ορισμένα από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν χρησιμοποιηθεί σωστά, και στις κατάλληλες θερμοκρασίες, το ελαιόλαδο είναι ιδανικό για το μαγείρεμα.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λίπη, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και πολλαπλές μλέτες έχουν δείξει ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου παθήσεων, ειδικότερα των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.
Το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά
Όλα τα λάδια έχουν ένα σημείο καπνού, δηλαδή τη θερμοκρασία στην οποία το λάδι αρχίζει να καπνίζει και να χάνει τη θρεπτική του αξία και τη γεύση του.
Το μέσο σημείο καπνού του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου είναι στους 170°C (βαθμούς Κελσίου), σύμφωνα με την ειδικό τροφίμων Jessica Gavin.
Η ίδια τονίζει ότι οποιαδήποτε θερμότητα μπορεί να προκαλέσει απώλειες θρεπτικών συστατικών, αλλά το ελαιόλαδο διατηρεί μεγάλο μέρος της αξίας του όταν χρησιμοποιείται κάτω από ορισμένες θερμοκρασίες.
«Ενώ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να χάσει ορισμένα αντιοξειδωτικά όταν θερμαίνεται, περίπου 40% στους 120°C και έως 75% στους 170°C, μελέτες δείχνουν ότι η συνολική περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες παραμένει αρκετά σταθερή», λέει.
«Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πιο σταθερό στη θερμότητα, ξεπερνώντας ακόμη και τα έλαια με υψηλότερα σημεία καπνού, χάρη στα αντιοξειδωτικά του και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά», προσθέτει η ειδικός.
Σημειώνει ότι μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μαγείρεμα λαχανικών όπως πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνα και κολοκύθα σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κυρίως μέσω σοταρίσματος ή τηγανίσματος, αύξησε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών των λαχανικών.
Δείτε επίσης: Πολύ λάδι, πολύ αλάτι και παραψημένα λαχανικά: Τα λάθη στη μαγειρική που κάνουν το γεύμα μας ανθυγιεινό
Το μαγείρεμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση του
Σύμφωνα με έναν άλλον ειδικό τροφίμων, τον Jonathan Deutsch, το μαγείρεμα και το τηγάνισμα μπορεί να επηρεάσουν και την γεύση του ελαιόλαδου.
«Μέρος της περιεκτικότητας σε βιταμίνες μπορεί να καταστραφεί από την υπερβολική θερμότητα. Αλλά αυτό που πραγματικά καταστρέφεται από την υπερθέρμανση του ελαιολάδου είναι τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που κάνουν το ελαιόλαδο τόσο νόστιμο», όπως υποστηρίζει.
Για να αξιοποιήσετε πλήρως τη γεύση και τα θρεπτικά του στοιχεία, η Jessica Gavin συνιστά να το χρησιμοποιείτε ωμό.
«Δοκιμάστε να το περιχύσετε πάνω από ψητά λαχανικά, ζυμαρικά, πίτσα, κρέας, θαλασσινά ή πατάτες ή χρησιμοποιήστε το σε σάλτσες. Θα διατηρήσετε περισσότερα αντιοξειδωτικά και θα απολαύσετε την πλούσια γεύση του», λέει.
«Όταν μαγειρεύετε με ελαιόλαδο καλής ποιότητας, το κλειδί είναι να μην θερμαίνεται ή να είναι σε χαμηλή θερμοκρασία και να μαγειρεύεται αργά», τονίζουν οι ειδκοί.
Φωτογραφία iStock