Χρειάζεστε έμπνευση; Κοιμηθείτε λίγο το μεσημέρι, συνιστούν οι ειδικοί

«Στύβετε» το μυαλό σας για να λύσετε ένα πρόβλημα ή να βρείτε τι δώρο θα πάρετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά δεν σας έρχεται έμπνευση; Ίσως πρέπει να κοιμηθείτε λίγο το μεσημέρι, συνιστούν επιστήμονες από τη Γερμανία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όταν ξεκουράζεται το μυαλό με έναν 20λεπτο ύπνο, είναι πιθανότερο να βρει κάποιος την έμπνευση που χρειάζεται. Αρκεί να κοιμηθεί βαθιά.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Biology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι έχουν κατά καιρούς εμπνεύσεις που οδηγούν σε αιφνίδια, δραστική βελτίωση των επιδόσεών τους στην όποια δραστηριότητα με την οποία ασχολούνται. Οι ακριβείς ρίζες των εμπνεύσεών τους, όμως, δεν είναι γνωστές. Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις ότι ίσως διευκολύνονται από τον ύπνο.
Για να διερευνήσουν καλύτερα το θέμα, οι επιστήμονες εξέτασαν τη δυνητική συσχέτιση που μπορεί να έχουν τα διάφορα στάδια του ύπνου με την έμπνευση. Στη σχετική μελέτη ενέταξαν 90 εθελοντές, ηλικίας 18-35 ετών, από τους οποίους ζήτησαν να κάνουν ένα πολύπλοκο τεστ σε υπολογιστή.
Το τεστ αφορούσε κουκίδες δύο διαφορετικών χρωμάτων, οι οποίες κινούνταν προς τέσσερις κατευθύνσεις. Κάθε τους κίνηση συνοδευόταν διαφορετικά επίπεδα ήχου, που άλλοτε διευκόλυναν και άλλοτε δυσχέραιναν την παρακολούθησή τους. Αναλόγως με το τι έβλεπαν και άκουγαν οι εθελοντές έπρεπε να πατούν ένα από δύο κουμπιά.
Οι εθελοντές έλαβαν λεπτομερείς οδηγίες για το τι έπρεπε να κάνουν. Όμως οι ερευνητές επίτηδες δεν τους είπαν μία λεπτομέρεια που θα τους διευκόλυνε πολύ.
Αφού οι εθελοντές πραγματοποίησαν τέσσερις φορές το τεστ, οι ερευνητές τους ζήτησαν να κοιμηθούν για 20 λεπτά. Στη διάρκειά του έκαναν συνεχώς εγκεφαλογράφημα για να καταγράψουν οι επιστήμονες πόσο βαθιά είχαν αποκοιμηθεί.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 71% των συμμετεχόντων ξύπνησε με έμπνευση, που τους επέτρεψε να βρουν τη λεπτομέρεια η οποία διευκόλυνε σημαντικά τη διενέργεια του τεστ.
Ωστόσο το ακριβές ποσοστό όσων ξύπνησαν ανανεωμένοι, παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως με το πόσο βαθιά είχαν κοιμηθεί. Ειδικότερα ήταν:
- Σχεδόν 86% σε όσους κοιμήθηκαν βαθιά
- 64% σε όσους κοιμήθηκαν ελαφριά
- 56% σε όσους δεν κατόρθωσαν να κοιμηθούν
Οι καταγραφές στα εγκεφαλογραφήματα επίσης έδειξαν ότι ο πιο βαθύς ύπνος σχετιζόταν περισσότερο με την ξαφνική έμπνευση. Ωστόσο η διάρκεια του ύπνου ήταν τόσο μικρή, ώστε κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έφτασε στο στάδιο του πιο βαθέως ύπνου κατά το οποίο βλέπουμε όνειρα.
Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν εάν τα όνειρα θα άλλαζαν κάτι, καθώς και πώς αλλάζει την δραστηριότητα του εγκεφάλου η έμπνευση.
Φωτογραφία: iStock