Κωνσταντίνος Τσιούφης ζωντανά στο Iatropedia: Η ΕΚΕ, η ESH και η πρόληψη των καρδιαγγειακών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Διαδικτυακή συνέντευξη παραχώρησε στο iatropedia ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και πρόεδρος της European Society of Hypertension, δρ Κωνσταντίνος Τσιούφης. Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ μίλησε για το σπουδαίο έργο της ΕΚΕ, την πρόληψη, την συμμόρφωση των ασθενών, τον αιφνίδιο θάνατο και την σπουδαία παρουσία των Ελλήνων καρδιολόγων στο εξωτερικό.

Όπως είπε ο κ. Τσιούφης, τόσο οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα όσο και οι υπόλοιποι που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα, δυσκολεύονται να συμμορφωθούν με την μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή που τους σύστησε ο γιατρός τους. Παρότι τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι φθηνά, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, πολλοί ασθενείς με υπέρταση, υπερλιπιδαιμία ή και σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, επιλέγουν να τροποποοιήσουν, να μειώσουν ως και να σταματήσουν για ένα διάστημα την λήψη των φαρμάκων τους. Αυτό οφείλεται και στην έλλειψη χρόνου εκ μέρους των γιατρών ώστε να εξηγήσουν εκτενώς τις συνέπειες αυτής της πράξης αλλά και στην αδυναμία πολλών να συμμορφωθούν μεγάλα χρονικά διαστήματα ή δια βίου με αγωγές. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 70% όσων εκτελούν μια 3μηνο συνταγή, δεν την ανανεώνουν το επόμενο διάστημα όπως θα έπρεπε.

Υπέρταση και πρόληψη

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Τσιούφη σε έρευνα που παρουσιάστηκε σε τελευταίο συνέδριο καρδιολογίας στις ΗΠΑ όπου πειραματίστηκαν με τη μέτρηση της πίεσης σε άνδρες της μαύρης φυλής στα κουρεία τους. Εκπαίδευσαν δηλαδή κουρείς να λαμβάνουν σωστές μετρήσεις τακτικά σε κάθε πελάτη τους και διαπίστωσαν ότι ακόμα κι αυτή η ελάχιστα εξειδικευμένη παρέμβαση σε επίπεδο πρόληψης, μπορεί να βοηθήσει πληθυσμούς με δυσκολία πρόσβασης σε σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Δράσεις ΕΚΕ

Η ΕΚΕ πάντως, στο πλαίσιο των δράσεών της επαναλαμβάνει και επεκτείνει φέτος τον πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό που στοχεύει στην μη έναρξη του καπνίσματος στα παιδιά με ταινίες μικρού μήκους (πέρσι ήταν ζωγραφιές). Κάνει έκκληση δε μέσω του προέδρου της στο να συμμετάσχουν παιδιά από όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία της χώρας.

Συνέδριο

Ο κ. Τσιούφης ανέφερε εξάλλου ότι το επόμενο διήμερο διεξάγεται στο νέο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, διεθνές συνέδριο υπέρτασης με μεγάλη συμμετοχή σε ξένους και Έλληνες καρδιολόγους. Και αυτό καταδεικνύει ότι η χώρα έχει δυνατότητες να προβάλετε για θετικά πράγματα και να ξεπεράσει τη μιζέρια των τελευταίων ετών.

Παρακολουθήστε παρακάτω την συνέντευξη: