Γενικός Γραμματέας ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Προβλήματα με τις συμβάσεις που ετοιμάζονται για αυτούς χωρίς...αυτούς, με το clawback -λαιμητόμο και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα με την αντιμετώπισή τους σαν δημοσίους υπαλλήλους, έχουν οι ιδιώτες γιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως είπε στη διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia ο γενικός γραμματέας της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Χρήστος Παπασιδέρης, που είναι ιδιώτης γιατρός με ειδικότητα αγγειοχειρουργού, «επίσημα δεν μας φώναξε κανείς να συζητήσουμε αλλά ακούγεται κάτι για μηνιαίο μισθό 1300 ευρώ μεικτά για να βλέπουμε απροσδιόριστο αριθμό ασφαλισμένων στα ιδιωτικά μας ιατρεία… Και σαν να μην έφτανε αυτό, μας πλήρωναν λιγότερα χρήματα όλο το χρόνο και τώρα κάνουν συμψηφισμό κι αντί να λάβουμε, πρέπει πάλι να πληρώσουμε για το clawback».

Οι 5500 ιδιώτες γιατροί που έχουν σύμβαση από το 2012 με τον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται κυριολεκτικά στον…αέρα με την κατάσταση που επικρατεί και τα νέα που μαθαίνουν από διάφορες πηγές αλλά πάντως όχι από επίσημα χείλη, για το μέλλον των συμβάσεών τους. Αντί να γίνουν κι άλλες συμβάσεις ειδικά στην περιφέρεια της χώρας όπου υπάρχουν κενά, αντί να επικαιροποιηθούν οι τιμές στους κλινικοεργαστηριακούς, αντί να στηριχτούν οι νέοι γιατροί ώστε να μην μεταναστεύουν, επικρατεί ένα κλίμα θεοποίησης του δημόσιου τομέα και δαιμονοποίησης του ιδιωτικού.

Όπως μας είπε ο κ. Παπασιδέρης, θα έπρεπε να γίνει ένας σχεδιασμός αλληλοστήριξης και αλλησυμπλήρωσης του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα ώστε να παρέχεται στους πολίτες παντού στην Ελλάδα σταθερά υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμια περίθαλψη.

«Κάτι τέτοιο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού για τον οποίο είμαστε μεν θετικοί αλλά όχι απαγορεύοντας στον ασθενή να πάει ευθύς εξ αρχής σε έναν εξειδικευμένο εφόσον το σύμπτωμα του εξόφθαλμα τον οδηγεί σε αυτόν. Π.Χ., αν πονάει κάπου το αφτί, πρέπει να μπορεί να πάει κατευθείαν σε ΩΡΛ και όχι να χάνει χρόνο επισκεπτόμενος πρώτα το γενικό γιατρό», είπε ο γ.γ. της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Παρακολουθήστε παρακάτω όλη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη: