Summer sex: Ποιους κινδύνους κρύβει;

  • Iatropedia
Ο Ιούλιος μαζί με τον Αύγουστο είναι οι κατεξοχήν μήνες των διακοπών. Βουτιές και παιχνίδια στην ακρογιαλιά, βόλτες, χαλάρωση...Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα δεν μπορεί παρά η ερωτική διάθεση μαζί με τον υδράργυρο να χτυπά κόκκινο. Εκτός από το αντηλιακό και το μαγιό, πάρτε και όλα εκείνα τα μέτρα που θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε τις διακοπές σας χωρίς απρόοπτα.

Μπορεί στις ταινίες το σεξ στην παραλία να φαίνεται άκρως αφροδισιακό αλλά στην πραγματικότητα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Γυναικολογικής Εταιρείας

την εποχή αυτή που διανύουμε μέχρι και το Σεπτέμβριο αυξάνονται κατακόρυφα τα περιστατικά διαφόρων μολύνσεων στις γυναίκες εξαιτίας των ερωτικών επαφών χωρίς προφυλάξεις στην άμμο.

Τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που κάνουν θραύση στους επίδοξους εραστές της παραλίας είναι συνήθως ο HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), χλαμύδια, έρπις των γεννητικών οργάνων, σύφιλη, γονόρροια ή βλεννόρροια, AIDS αλλά και ηπατίτιδες.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Ουρολογικών Παθήσεων ΙΜΟΠ επισημαίνουν ότι για την αποφυγή τέτοιων λοιμώξεων επιβάλλεται η χρήση προφυλακτικού.

Λοιμώξεις κρυμμένες στο νερό και στην άμμο

Την ίδια στιγμή πολλές είναι και οι λοιμώξεις που καραδοκούν στην άμμο και τη θάλασσα με κυριότερες την κολπίτιδα και την ουρολοίμωξη.

Υπολογίζεται ότι μια στις τέσσερις γυναίκες ταλαιπωρούνται από κολπίτιδες. Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών, ερεθισμός στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, κνησμός (φαγούρα), πιθανή ενόχληση κατά την σεξουαλική επαφή, οίδημα της περιοχής (πρήξιμο).

Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται είναι η αντικατάσταση του βρεγμένου μαγιό με ένα στεγνό (αμέσως μετά το μπάνιο), η χρήση βαμβακερών εσωρούχων ώστε να «αναπνέει» η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, αλλά και η άμεση επαφής με την άμμο.

Τις ουρολοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν η αυξημένη εφίδρωση που οδηγεί σε αφυδάτωση και συνεπώς σε μειωμένη αποβολή ούρων. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι τα ούρα να λιμνάζουν για πολύ ώρα μέσα στην ουροδόχο κύστη και να αναπτύσσονται μικροοργανισμοί.

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό κυρίως με την μειωμένη πρόσληψη νερού και άλλων υγρών ευνοεί την αφυδάτωση και κατ’ επέκταση και την εμφάνιση της ουρολοίμωξης. Ο ρόλος της σωστής τήρησης των κανόνων υγιεινής είναι ίδιος με αυτόν στις κολπίτιδες.

Η ουρολοίμωξη εκδηλώνεται μεενόχληση ή και πόνο στην ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση (δυσουρία), πόνο στην οσφυϊκή περιοχή δεξιά ή/και αριστερά της σπονδυλικής στήλης, δύσοσμα ούρα και εμφάνιση πυρετού.

Για την αποφυγή των ουρολοιμώξεων οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση νερού, ώστε να αυξάνεται η αποβολή των ούρων από την κύστη ενώ εξίσου σημαντικό είναι να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής (τακτικό άλλαγμα μαγιό και εσωρούχων και επιμελής καθαρισμός των έξω γεννητικών οργάνων αμέσως μετά την θάλασσα).

Ένα ακόμη φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση τους θερινούς μήνες είναι οι ανεπιθύμητες κυήσεις. Γι’ αυτό, συνιστάται να μην βασίζεστε μόνο στο προφυλακτικό (που έχει ένα ποσοστό 10-15% αποτυχίας στην αντισύλληψη), αλλά θα πρέπει να το συνδυάζετε με αντισυλληπτικό χάπι, μετά από συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας (το χάπι έχει ποσοστό αποτυχίας μόνο 0,3% στον ένα χρόνο χρήσης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τι μπορείτε να πάθετε από το σεξ!

Ενδομητρίωση: Πως επηρεάζει τη γονιμότητα;

Γιατί πρήζονται τα πόδια μου;

Δείτε ποιοι είναι οι σεξο- σαμποτέρ και πάρτε μέτρα!