Στυτική δυσλειτουργία: Όλες οι διαθέσιμες λύσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς

  • Ρούλα Τσουλέα
στυτική δυσλειτουργία
Η αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τη λήψη φαρμάκων. Ποιοι είναι οι φυσικοί τρόποι διαχείρισής της. Ποιες είναι οι άλλες πιθανές ιατρικές θεραπείες.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στους μεσήλικες άνδρες. Υπολογίζεται ότι ο ένας στους δύο, ιδίως στις ηλικίες άνω των 50 ετών, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην ερωτική πράξη διότι δεν έχει ικανοποιητική στύση. Παρότι, όμως, είναι τόσο συχνή, πολλοί πάσχοντες θα ήθελαν να αποφύγουν τις κάθε είδους ιατρικές θεραπείες.

Είναι, όμως, δυνατό να βελτιωθεί η στύση σε ένταση και σε διάρκεια χωρίς φάρμακα ή άλλες ιατρικές παρεμβάσεις; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση είναι σαφέστατα καταφατική.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας, η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Στην ανάπτυξή της εμπλέκονται τόσο οργανικοί, όσο και συναισθηματικοί παράγοντες, ενώ στην αντιμετώπισή της πρέπει όλοι να λαμβάνονται υπ’ όψιν.

Αυτό είναι απαραίτητο διότι η στυτική δυσλειτουργία είναι κάτι περισσότερο από απλό εμπόδιο. «Εκτός από την απουσία ποιοτικής σεξουαλικής ζωής, ευθύνεται και για την εμφάνιση έντονου άγχους και κατάθλιψης στους άνδρες», λέει. «Συσχετίζεται επίσης με άλλα προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης». Επομένως, η ορθή διάγνωση και αντιμετώπισή της έχουν ζωτική σημασία.

Ο περισσότερος κόσμος ενδεχομένως γνωρίζει ότι υπάρχουν ειδικά φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξή της και να συμβάλλουν στον έλεγχό της. Έτσι, οι ασθενείς δεν χρειάζονται φάρμακα ή έστω δεν χρειάζεται να βασίζονται τόσο πολύ σε αυτά.

Αναζητώντας τις ύποπτες ενδείξεις

Το πρώτο βήμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης είναι η έγκαιρη διάγνωση. «Πρέπει πάντοτε να παρακολουθείτε την σεξουαλική σας λειτουργία για αλλαγές, όσο ασήμαντες κι αν μοιάζουν», συνιστά ο Dr. Marc Garnick, καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας & Ουρολογικών Καρκίνων στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Παραδείγματος χάριν, έχετε ικανοποιητική στύση αλλά ξαφνικά δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε την ερωτική πράξη; Μήπως η στύση σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί ή είναι ασταθής;

Εάν εκδηλώσετε τέτοιου είδους προβλήματα που γίνονται ολοένα συχνότερα ή πιο σοβαρά, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Εκείνος δεν θα σας ελέγξει μόνο για στυτική δυσλειτουργία, αλλά ενδεχομένως και για άλλα προβλήματα υγείας.

Εφ’ όσον επιβεβαιωθεί πως έχετε στυτική δυσλειτουργία, συζητήστε με έναν ειδικό τις πιθανές θεραπευτικές παρεμβάσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται μέτρα που αφορούν τον τρόπο ζωής. «Τα μέτρα αυτά μπορεί να έχουν άμεσο και μακροχρόνιο αντίκτυπο στην στυτική δυσλειτουργία», τονίζει ο Dr Garnick. «Συχνά πρέπει να αποτελούν την πρώτη γραμμή δράσης, πριν από την λήψη φαρμακευτική αγωγής».

Οι παρεμβάσεις του τρόπου ζωής που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές είναι:

  • Η βελτίωση της διατροφής
  • Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
  • Η απώλεια κάποιων περιττών κιλών
  • Ορισμένες ειδικές ασκήσεις για τους μυς του πυελικού εδάφους

Διατροφικές αλλαγές

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή προσφέρει στους άνδρες επαρκή παραγωγή τεστοστερόνης, υγιές σπέρμα και καλή στύση. Επομένως η πρώτη αλλαγή που πρέπει να κάνουν είναι να βελτιώσουν τη διατροφή τους.

«Τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, όπως ο σολομός και τα αυγά, κρατάνε την τεστοστερόνη στα κατάλληλα επίπεδα», εξηγεί ο κ. Ρόκκας. «Επιπλέον, όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά, παράγονται στον οργανισμό ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αυτά είναι δραστικά μόρια που καταστρέφουν το μονοξείδιο του αζώτου, μια σύνθετη ουσία που συμβάλλει στην ομαλή ροή αίματος δια μέσου των αιμοφόρων αγγείων». Η καλή ροή αίματος είναι απαραίτητη για καλή στύση, δεδομένου ότι αυτή επιτυγχάνεται μόνο όταν το πέος αιματώνεται πολύ καλά.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών επίσης μπορεί να βοηθήσει. Μικρή ποσότητα σε καθημερινή βάση μπορούν:

  • Να βελτιώσουν τη στυτική λειτουργία
  • Να διευκολύνουν την επίτευξη οργασμού
  • Να βελτιώσουν τη λίμπιντο
  • Να αυξήσουν την σεξουαλική ικανοποίηση

Φρούτα, λαχανικά και όσπρια επίσης είναι απαραίτητα. Και αυτό διότι δρουν εναντίον της φλεγμονής και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, τονίζει ο κ. Ρόκκας.

Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας

Η αεροβική γυμναστική έχει φανεί σε αρκετές μελέτες πως μπορεί να βελτιώσει τη στυτική δυσλειτουργία. Μελέτη, λ.χ., που δημοσιεύθηκε το 2018 στην ιατρική επιθεώρηση Sexual Medicine έδειξε ότι 160 λεπτά αεροβικής γυμναστικής την εβδομάδα δρουν ευεργετικά για τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία.

Δοκιμάστε, λοιπόν, τζόκινγκ, κολύμπι, ποδηλασία, κυκλική προπόνηση, γρήγορο περπάτημα ή οποιαδήποτε άλλη αεροβική άσκηση επιθυμείτε.

Ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους

Μία άλλη μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει είναι οι ασκήσεις Kegel. Πρόκειται για ειδικές ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους, αυξάνοντας τη ροή αίματος προς το πέος.

Ο κ. Ρόκκας συνιστά να σφίγγετε για λίγα δευτερόλεπτα τους μυς που θα χρησιμοποιούσατε για να εμποδίσετε την ούρηση και ύστερα να χαλαρώνετε. Να κάνετε όσο περισσότερες επαναλήψεις μπορείτε.

Αδυνάτισμα

Τα περιττά κιλά σχετίζονται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία. Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν ότι χάνοντας το 5-10% του αρχικού σωματικού βάρους τους, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη στυτική λειτουργία τους.

Οι ιατρικές θεραπείες

Στις ιατρικές θεραπείες συμπεριλαμβάνονται, όπως προαναφέρθηκε, τα φάρμακα, αλλά δεν είναι τα μόνα. Οι άνδρες που επιθυμούν ιατρική λύση στη στυτική δυσλειτουργία τους πρέπει κατ’ αρχάς να απευθυνθούν σε έναν ειδικό ιατρό.

«Στο ιατρείο λαμβάνουμε το ιατρικό και το σεξουαλικό ιστορικό του άνδρα. Αυτό μας βοηθεί να καταλάβουμε εάν το πρόβλημα είναι οργανικό ή/και αν έχει ψυχολογικό υπόβαθρο», εξηγεί ο κ. Ρόκκας.

Στη συνέχεια, μπορεί να προταθεί στον άνδρα να κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως το πεϊκό υπερηχογράφημα Doppler. Αυτό συμβάλλει στη διάγνωση της αγγειογενούς στυτικής δυσλειτουργίας, δηλαδή της δυσλειτουργίας που οφείλεται σε πρόβλημα στα αιμοφόρα αγγεία του πέους.

Αφού τεθεί η διάγνωση, θα προταθεί στον άνδρα η κατάλληλη ιατρική θεραπεία. Πρώτη επιλογή αποτελούν τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα (σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδεναφίλη, αβαναφίλη). Πρόκειται για φάρμακα ασφαλή, εύκολα στη χρήση και αποτελεσματικά στο 70-80% των περιπτώσεων.

Στη δεύτερη γραμμή θεραπείας ανήκουν:

  • Οι ενδοπεϊκές ενέσεις, τις οποίες ο άνδρας μαθαίνει να κάνει μόνος του
  • Η ενδοουρηθρική τοποθέτηση φαρμακευτικών ουσιών, που προκαλούν στύση

Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων, που βοηθούν στην πρόκληση στύσης. Τέλος, τα τελευταία χρόνια επανάσταση στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας έχει φέρει η θεραπεία με κρουστικά κύματα. Αυτή εφαρμόζεται με μία ειδική συσκευή (μηχάνημα ED – 1000), καταλήγει ο κ. Ρόκκας.