Σπρέι οξυτοκίνης σας κάνει 15% πιο ελκυστικούς στο άλλο φύλο!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
οξυτοκίνη
Η ορμόνη οξυτοκίνη είναι γνωστή και ως η “ορμόνη του έρωτα” και όχι άδικα. Αν και πιο συχνά συνδέεται με το καλύτερο “δέσιμο” μητέρας και μωρού, η συγκεκριμένη ορμόνη είναι επίσης γνωστό ότι συνδέεται με τον οργασμό, την εμπιστοσύνη μεταξύ δύο ανθρώπων, αλλά και την μείωση των αναστολών στις κοινωνικές επαφές.

Η οξυτοκίνη είναι τόσο αποτελεσματική στο να αλλάξει τη συμπεριφορά ενός ατόμου, ώστε οι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει συγκρίσεις μεταξύ αυτής της ορμόνης με το αλκοόλ και την κάνναβη.

Έτσι, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία της οξυτοκίνης, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία, ανέλυσαν τον τρόπο που χημικές ουσίες με ομοιότητες με την ορμόνη αυτή, επηρεάζουν τον βαθμό στον οποίο οι γυναίκες βρίσκουν τους άνδρες σεξουαλικά πιο ελκυστικούς.

Στο πείραμά τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν μια ομάδα 40 γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια περίπου, όλες εκ των οποίων ήταν σε σταθερές ερωτικές σχέσεις και δήλωναν “πολύ ερωτευμένες” με τους συντρόφους τους. Οι μισές από αυτές τις γυναίκες έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο, ενώ οι υπόλοιπες ένα σπρέι που περιείχε συντοκίνη, μια συνθετική μορφή της οξυτοκίνης. Στη συνέχεια αντάλλαξαν αυτές τις ομάδες και η πρώτη πήρε το σπρέι με την ορμόνη, ενώ η δεύτερη το εικονικό φάρμακο.

Στη συνέχεια οι ερευνητές έδειξαν στις συμμετέχουσες φωτογραφίες των συντρόφων τους, μαζί με μια τυχαία επιλογή από φωτογραφίες άλλων ανδρών και εκείνες κλήθηκαν να τους “κατατάξουν” όλους με βάση το επίπεδο της ελκυστικότητάς τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνες οι γυναίκες που είχαν λάβει μάι δόση από το σπρέι με την ορμόνη, βρήκαν τους συντρόφους τους 15% πιο ελκυστικούς κατά μέσο όρο. Είναι ενδιαφέρον ότι, οι γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά χάπια εκείνη την περίοδο δεν έδειξαν καμία απολύτως αλλαγή στα αποτελέσματα, αν και η αιτία πίσω από αυτό είναι ακόμα ασαφής.

Το Πανεπιστήμιο της Βόννης διεξήγαγε μια σχεδόν ταυτόσημη έρευνα και το 2013, όταν και εξέτασε τον τρόπο που μια συνθετική μορφή της οξυτοκίνης επηρεάζει το βαθμό στον οποίο οι άνδρες αντιλαμβάνονται τις γυναίκες ως πιο ελκυστικές. Εκείνο το πείραμα έδειξε εξαιρετικά παρόμοια αποτελέσματα με το τελευταίο: οι άνδρες που είχαν πάρει δόση οξυτοκίνης θεωρούσαν πιο ελκυστικές τις συντρόφους τους.

Εκείνη η μελέτη είχε χρησιμοποιήσει την μαγνητική τομογραφία ως μέσον για να εξεταστεί από τους επιστήμονες η εγκεφαλική δραστηριότητα, η οποία αποκάλυψε ότι οι άνδρες που πήραν οξυτοκίνη είχαν αυξημένη δραστηριότητα του συστήματος “ανταμοιβής” του εγκεφάλου, όταν κοιτούσαν τις φωτογραφίες των συντρόφων τους, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει τα ευρήματα της μελέτης.

Αυτή η σχέση μεταξύ της οξυτοκίνης και της ελκυστικότητας ενός ατόμου, φαίνεται, βάσει των πειραμάτων αυτών, πως είναι ίδια και στα δύο φύλα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

http://www.iflscience.com