Πόσο ρίσκο εμπεριέχει το πρωκτικό σεξ; Μια γυναικολόγος εξηγεί…

  • Iatropedia newsroom
πρωκτικό σεξ
Αν και οι έρευνες δείχνουν ότι το πρωκτικό σεξ δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο θεωρεί η ποπ κουλτούρα του 21ου αιώνα πως είναι, εντούτοις δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιέργεια γύρω από αυτό έχει αυξηθεί παράλληλα με την απελευθέρωση της σεξουαλικότητας και της εξάπλωσης του διαδικτύου.

Η γυναικολόγος Lauren F. Streicher, διευθύντρια του Κέντρου Σεξουαλικής Ιατρικής και Εμμηνόπαυσης στην Ιατρική Σχολή Feinberg στο πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στο θέμα του πρωκτικού σεξ, σε συνέντευξή της στην έγκυρη ιστοσελίδα health.com.

Δείτε τους κινδύνους γύρω από το πρωκτικό σεξ που η ίδια λέει ότι κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει:

«Κοιτάξτε, ο πρωκτός δεν έγινε για συνουσία. Υποτίθεται ότι είναι ένας… μονόδρομος που οδηγεί μόνο προς τα έξω. Ο κόλπος, από την άλλη πλευρά, έχει μια παχιά ελαστική επένδυση, σαν ακορντεόν, σχεδιασμένη να τεντώνει για να φιλοξενήσει ένα πέος, ή ένα μωρό».

Ο ιστός του ορθού είναι λεπτότερος και δεν έχει την ίδια ελαστικότητα, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σκιστεί, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητές σας να κολλήσετε κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).

Η ορθοκολική γονόρροια, τα πρωκτικά χλαμύδια και ο ιός HIV είναι όλα πραγματικοί κίνδυνοι με το πρωκτικό σεξ. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, «το πρωκτικό σεξ είναι εκείνη η σεξουαλική συμπεριφορά με τον υψηλότερο κίνδυνο για τις λοιμώξεις από τον ιό HIV». Αλλά το πρωκτικό σεξ είναι ίσως πιο πιθανό να μεταδώσει τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)».

«Πολύ λίγοι έφηβοι έχουν HIV, αλλά πάνω από τους μισούς άντρες έχουν HPV», επισημαίνει η δρ. Streicher. Ο HPV μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα και καρκίνο στον πρωκτό.

Επιπλέον, επισημαίνει, πιθανότατα δεν πρόκειται να υποβληθείτε σε εξετάσεις για πρωκτικά ΣΜΝ στον γιατρό σας, εκτός αν αυτός σας ρωτήσει συγκεκριμένα αν έχετε κάνει πρωκτικό σεξ (κάτι που είναι απίθανο), ή αν εσείς ζητήσετε να κάνετε αυτές τις συγκεκριμένες εξετάσεις.

Έπειτα, υπάρχει και ο πόνος, η αιμορραγία και η ακράτεια κοπράνων, λέει η δρ. Streicher. Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Northwestern διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν τακτικά πρωκτικό σεξ ήταν πιο πιθανό να δουν αλλαγές στην συνοχή των κοπράνων τους, ενώ ανέφεραν περισσότερα περιστατικά με ακράτεια ούρων και κοπράνων.

Πάντα προφυλακτικό!

Αλλά αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε το πρωκτικό σεξ, ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος; «Χρησιμοποιήστε προστασία πάση θυσία», λέει η δρ. Streicher. «Ως γυναικολόγος, λέω σε όλους, ακόμη και σε όσους και όσες είναι σε μονογαμική σχέση, ότι πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό στο πρωκτικό σεξ. Και αν, μετά από το πρωκτικό, κάνετε και κολπικό σεξ, πρέπει πάντοτε ο άντρας να βάζει ένα νέο προφυλακτικό, για να προστατεύσει την γυναίκα από την πιθανότητα ουρολοίμωξης».

Πηγή: http://www.health.com