Οι κίνδυνοι από το σεξ όταν η γυναίκα έχει μυκητίαση του κόλπου

  • Ρούλα Τσουλέα
μυκητίαση
Που οφείλεται η μυκητίαση του κόλπου και τι σχέση έχει με τη σεξουαλική επαφή. Πόσο συχνή είναι. Τι μπορεί να συμβεί αν η γυναίκα δεν διακόψει τις σεξουαλικές επαφές έως ότου αναρρώσει.

Αν έχετε διαγνωστεί με μυκητίαση του κόλπου, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να συνεχίσετε τις σεξουαλικές σας επαφές εάν δεν περάσει η λοίμωξη. Και αυτό, διότι μπορεί να εκδηλώσετε δυσάρεστες επιπλοκές, προειδοποιεί μία αμερικανίδα ειδικός.

Η μυκητίαση του κόλπου είναι πολύ συνηθισμένη. Υπολογίζεται ότι τρεις στις τέσσερις γυναίκες την εκδηλώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι περισσότερες παρουσιάζουν τουλάχιστον δύο επεισόδια.

Η μυκητίαση συνήθως οφείλεται στην υπερπαραγωγή του μύκητα candida, που φυσιολογικά ζει σε διάφορα σημεία του σώματός μας χωρίς συνήθως να προκαλεί προβλήματα. Η καντιντίαση μπορεί να εκδηλωθεί όταν διαταραχθεί η ισορροπία των βακτηρίων του κόλπου.

Αυτό μπορεί να συμβεί αν, π.χ., η γυναίκα πάρει αντιβιοτική αγωγή. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης ή διαβήτη για τον οποίο η γυναίκα δεν κάνει θεραπεία. Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού και η λήψη οιστρογόνων επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε μυκητίαση του κόλπου.

Η καντιντίαση δεν θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ωστόσο ο κίνδυνος εκδήλωσής της αυξάνεται κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή της γυναίκας. Αυξάνεται επίσης με το στοματικό σεξ στη γυναίκα.

Οι κίνδυνοι

Το σεξ με μυκητίαση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του κόλπου, κνησμό και ένα λευκό, κολλώδες, άοσμο κολπικό έκκριμα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διόγκωση και ερυθρότητα στο αιδοίο, λέει η Dr. Oluwatosin Goje, μαιευτήρας-γυναικολόγος στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος είναι να συμβούν μικρές κακώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι κακώσεις αυτές, σε συνδυασμό με τον ερεθισμό που προκαλεί στην περιοχή η τριβή κατά το κολπικό σεξ, μπορεί να επιδεινώσουν τα ενοχλήματα που προκαλεί η μυκητίαση. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται πόνος και αίσθημα καύσου (κάψιμο) κατά την ούρηση.

Το σεξ μπορεί επίσης να δυσχεράνει την αντιμετώπιση των μυκήτων, τονίζει η Dr. Goje. Έτσι, η λοίμωξη μπορεί να παραταθεί ή να υποτροπιάσει.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αντενδείκνυται το σεξ είναι ότι μερικά τοπικά φάρμακα που καταπολεμούν τους μύκητες περιέχουν έλαια. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν ρήξη του προφυλακτικού κατά την ερωτική επαφή.

Η θεραπεία

«Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σκόπιμο να διακοπεί η σεξουαλική δραστηριότητα έως ότου θεραπευθεί πλήρως η μυκητίαση», λέει Dr. Goje. «Ανάλογα με τα συμπτώματά σας και τη βαρύτητα της λοίμωξης, θα χρειασθείτε τοπική ή/και από το στόματος αντιμυκητιασική θεραπεία».

Η διάρκεια της θεραπείας είναι βραχεία (συνήθως 3-7 ημέρες) για τις μυκητιάσεις με ήπια έως μέτρια συμπτώματα που δεν υποτροπιάζουν. Αν όμως έχετε σοβαρά συμπτώματα ή συχνές υποτροπές (τέσσερις ή περισσότερες σε έναν χρόνο), μπορεί να χρειασθείτε εντατική θεραπεία για δύο εβδομάδες και θεραπεία συντήρησης για έξι μήνες.

Φωτογραφία: iStock