Μάθετε πόσο »φυσιολογικοί» είστε στο σεξ!

  • Iatropedia
Το θέμα ''σεξ'' πουλάει πάντα τόσο σε έντυπα όσο και σε ηλεκτρονικά μέσα. Όλοι θέλουν να ενημερωθούν για όλες τις νεότερες επιστημονικές έρευνες γύρω από το σεξ. Ωστόσο αυτή η υπερπληροφόρηση σε συνδυασμό με την έλλειψη έγκυρων πηγών ενημέρωσης, πολλές φορές μας κάνει να να αναρωτιόμαστε πλέον αν υπάρχει φυσιολογικό σεξ...και πως είναι αυτό.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων ΙΜΟΠ επισημαίνουν ότι το σεξ είναι πηγή ευχαρίστησης αλλά κάποιες φορές ακόμη κι αν κάποιος αισθάνεται ικανοποιημένος με τη σεξουαλική του ζωή, μπορεί να ανησυχεί για τις επιδόσεις του, όταν ακούει άλλους να περιγράφουν τι κάνουν στην κρεβατοκάμαρά τους και πόσο συχνά. Στο σημείο αυτό δίνουν απαντήσεις σε καίρια θέματα.

Ποια είναι η φυσιολογική συχνότητα σεξουαλικών επαφών;

Η συχνότητα των επαφών μπορεί να κυμαίνεται από 0 για κάποιους μέχρι 15-20 για άλλους.Το πιο σημαντικό δεν είναι το αν η συχνότητα και ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε σεξ μοιάζει με κάποιον μέσο όρο, αλλά το κατά πόσο το κάθε άτομο νιώθει άνετα και ικανοποιημένο μέσα στη σεξουαλική του σχέση.

Πως θα καταλάβετε αν ικανοποιείται ο/η σύντροφος;

Ο καλύτερος τρόπος είναι να παρατηρούμε τον/τη σύντροφο και να συζητάμε μεταξύ μας για το πώς νιώθουμε. Αν ένας από τους δύο ή και οι δύο νιώθουν αρνητικά συναισθήματα, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Τι θα προτείνατε σε ζευγάρια που έχουν σημαντικά διαφορετικά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας;

Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουμε πάρα πολύ στο επίπεδο της σεξουαλικής μας επιθυμίας, αλλά και κατά την διάρκεια της ζωής του ίδιου ατόμου η επιθυμία κυμαίνεται σε διάφορα επίπεδα. Αν ανάμεσα στο ζευγάρι οι διαφορές στην επιθυμία είναι μικρές, τότε συνήθως μπορούν να διαπραγματευτούν ή να διαχειριστούν αυτήν τη διαφορετικότητα, ώστε να νιώθουν και οι δύο ικανοποιημένοι.

Όμως, όταν η διαφορά είναι μεγάλη, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη σχέση του ζευγαριού.

Ποιες είναι οι συνθήκες που βοηθούν ένα άτομο να έχει ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα;

Προκειμένου να μπορεί ένα άτομο να διεγερθεί σεξουαλικά και να έχει ικανοποιητική σεξουαλική λειτουργία, είναι σημαντικό να:

1. νιώθει αυτοπεποίθηση,

2. να μην έχει άγχος,

3. να έχει νοητικά ή σωματικά ερεθίσματα

4. και να μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του σε σκέψεις ή πράξεις που δημιουργούν σεξουαλική διέγερση.

Η ανάγκη για μεγαλύτερο σωματικό ερεθισμό αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας;

Φυσικά, προκειμένου να μπορούν τα ερεθίσματα να προκαλέσουν διέγερση, το άτομο θα πρέπει να μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του σε αυτά. Αν το άτομο αισθάνεται ότι αποσπάται η προσοχή του, εξαιτίας σκέψεων για πιθανή δυσλειτουργία ή χαμηλή αυτοπεποίθηση ή σκέψεων που αφορούν στο πώς αντιδρά ο/η σύντροφος, είναι πιθανό να μη διεγείρεται από τα σεξουαλικά ερεθίσματα.

Τι θεωρείται φυσιολογικό στο σεξ;

Οποιαδήποτε ερωτικά παιχνίδια που γίνονται ανάμεσα στο ζευγάρι θα πρέπει να πληρούν τους τρεις ακόλουθους όρους:

α. Να γίνονται με τη θέληση και των δύο, χωρίς εξαναγκασμούς, σαν έκφραση αγάπης και για τον εμπλουτισμό του ερωτικού τους παιχνιδιού.

β. Να μην ενοχλούν τρίτους (κοινωνικός όρος).

γ. Να μη διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα και υγεία.

Πότε θα πρέπει ένα ζευγάρι να ζητήσει τη βοήθεια των ειδικών;

Το ζευγάρι μπορεί να ζητήσει βοήθεια, αν βιώνει επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες σεξουαλικές επαφές ή όταν υπάρχει σημαντική διαφωνία για τις σεξουαλικές πρακτικές όπως

1. Προβλήματα επίδοσης αφορούν σε δυσκολία επίτευξης ικανοποιητικής στύσης,

2. μειωμένη σεξουαλική επιθυμία,

3. δυσκολία επίτευξης οργασμού,

4. πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση,

5. πόνο κατά την επαφή

6. ή στην περίπτωση όπου ένα ζευγάρι αισθάνεται ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη σεξουαλική του ζωή.