Η αποχή από το σεξ ρίχνει τη στύση

  • Iatropedia
Μπορεί μια μεγάλη περίοδος σεξουαλικής αποχής να προκαλέσει Στυτική Δυσλειτουργία ; . Μπορούν οι άνδρες να ελαττώσουν την πιθανότητα να νοσήσουν έχοντας τακτικές ερωτικές επαφές , ακόμη και αυνανισμό;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine, απέδειξε ότι οι αραιές ερωτικές επαφές οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές μελετώντας 989 άνδρες στην 5η , 6η και 7η δεκαετία της ζωής τους ανέφεραν ότι οι άνδρες που είχαν λιγότερες από μία ερωτικές επαφές εβδομαδιαίως είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν διαταραχές στύσεως. Όσο πιο μικρός ο αριθμός των ερωτικών επαφών, τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα να εμφανίσει ο άνδρας διαταραχές στύσης.

Ωστόσο πολλοί ουρολόγοι όμως παραμένουν σκεπτικοί για το θέμα αυτό.

‘Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τακτική ερωτική δραστηριότητα προφυλάσσει την σεξουαλική ικανότητα όπως η γυμναστική προφυλάσσει την λειτουργική ικανότητα του άνδρα’ αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Η έρευνα δεν περιελάμβανε τη αντίστοιχη ‘λειτουργία’ του αυνανισμού , αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει αναφέρει ο ουρολόγος Juha Koskimaki, MD, PhD, του πανεπιστημίου Tampere, Finland, και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Και οι δύο μορφές σεξουαλικής δραστηριότητας μοιάζουν να προστατεύουν τα αγγεία και τα νεύρα του πέους, ενώ μοιάζουν να προλαμβάνουν την δημιουργία ‘ουλών’ στα σηραγγώδη σώματα εκεί δηλαδή που δημιουργείται η στύση.

τόσο γρήγορα

Πολλοί ουρολόγοι όμως αναφέρουν ότι ενώ οι αραιές ερωτικές επαφές συνδέονται με στυτική δυσλειτουργία, δεν είναι σαφές αν μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Και είναι πολύ πρόωρο να συμπεράνουμε ότι το συχνό σεξ ή ο αυνανισμός μπορεί να προλάβει την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

‘Το σεξ είναι καλό, ο αυνανισμός είναι επίσης καλός, αλλά η ιδέα ότι οι άνδρες πρέπει να βγουν έξω και να κάνουν σεξ για να προφυλάξουν την σεξουαλική τους ικανότητα είναι εξωφρενική’ αναφέρει ο καθ. Irwin Goldstein, διευθυντής του κέντρου σεξουαλικής ιατρικής του πανεπιστημίου του San Diegο.

Η καθ. Ira D. Sharlip, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας αναφέρει ότι οι αραιές ερωτικές επαφές είναι μάλλον το αποτέλεσμα παρά το αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας. Μπορεί οι άνδρες που αναφέρουν συχνές ερωτικές επαφές, απλά να έχουν ‘καλά γονίδια’ που τους προφυλάσσουν από την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας αναφέρει η ίδια ερευνήτρια.