Γιατί πολλές γυναίκες παρουσιάζουν έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης;

  • Iatropedia
Πολλές είναι οι γυναίκες που δεν μιλούν για σεξουαλικά θέματα ίσως γιατί πιστεύουν ότι έτσι δείχνουν λιγότερο… γυναίκες. Στην πραγματικότητα η έλλειψη λίμπιντο μπορεί να προέρχεται από ψυχολογικούς, βιολογικούς ή κοινωνικούς παράγοντες (ή και όλα μαζί) και θα πρέπει να εξερευνηθεί ποιος από αυτούς και σε ποιο βαθμό υφίσταται, ώστε να μπορέσει ένας γιατρός, ένας ψυχολόγος ή και οι δύο μαζί σε κάποιες περιπτώσεις να δώσουν την κατάλληλη λύση.

Για παράδειγμα, μία γυναίκα που έχει αναλάβει να περιποιείται τους ηλικιωμένους γονείς της είναι τόσο απορροφημένη ψυχολογικά και φυσικά στην προσπάθειά της αυτή. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι να μην της μένει «συναισθηματικός χώρος» για να απολαύσει ή να έχει σεξ. Μάλιστα, κάποιες φορές απλώς χρησιμοποιεί την κατάσταση αυτή ως δικαιολογία προς τον εαυτό της για την έλλειψη ερωτικής διάθεσης.

Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να οφείλεται σε άγχη κατάθλιψη ή χαμηλή αυτοπεποίθηση. Βιολογικοί λόγοι μπορεί να συντρέχουν όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, νευρολογικά νοσήματα, ενδοκρινικές διαταραχές, εμμηνόπαυση, ουρολογικά προβλήματα ή ακόμη και φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει.

Τι μπορεί να αλλάξει;

Η ίδια η αντίληψη που έχει η γυναίκα για την ερωτική της ζωή και την σεξουαλικότητα της, έχει να κάνει με την ερωτική της επιθυμία. Να μην ξεχνάμε ότι η ερωτική επιθυμία έχει άμεση σχέση με την πραγματοποίηση φαντασιώσεων, επιθυμιών, προσδοκιών και συχνά (δυστυχώς) κοινωνικών και προσωπικών επιλογών.

Η ερωτική επιθυμία δεν μπορεί ούτε να μετρηθεί, ούτε να καθοριστεί, ούτε φυσικά να περιορισθεί.

Η αποδοχή της και η προσπάθεια πραγματοποίησης αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη κίνηση σε αυτό το δρόμο. Δίνοντας «χώρο και χρόνο» στην ερωτική της επιθυμία μία γυναίκα, πρωτίστως σέβεται τον εαυτό της, αναγνωρίζει τον κόσμο που την περιβάλλει και φυσικά είναι σε επαφή με τις ανάγκες της.

Όσο αφορά το οργανικό – ιατρικό κομμάτι της ερωτικής επιθυμίας συνήθως το σώμα μιας γυναίκας «της μιλάει», δίνει σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

Για να μην φτάσουμε ως εκεί θα πρέπει:

Η πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων είτε είναι ιατρικά, είτε αυτά είναι ψυχογενή, αποτελεί πιθανότητα την καλύτερη πρόληψη.

Τα συχνότερα προειδοποιητικά σημάδια είναι:

– Μείωση συχνότητας ερωτικών επαφών

– Δυσαρέσκεια προς την ενδεχόμενη ερωτική επαφή

– Αποφυγή ερωτικών επαφών

– Αντιμετώπιση της σεξουαλικής επαφής ως καθήκον και όχι ως απόλαυση

– Καταθλιπτική συμπώματα/μελαγχολία

– Αντικατάσταση της ερωτικής πράξης και της ηδονής από άλλες καθημερινές ενέργειες

– Συμπτώματα υγείας που εμφανίζονται

– Ταχυκαρδίες

– Υπέρταση

– Απώλεια βάρους

– Συχνές ουρολοιμώξεις

– Υποτροπιάζουσες κολπίτιδες

– Διαταραχές ύπνου

Δημήτρης Μπορούσας

Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος

www.sexmed.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

γιατί οι ταινίες πορνό, στρεσάρουν τις γυναίκες;

πως το πέος, απέκτησε το σχήμα και το μέγεθος του;

πως είναι ένα πέος με υποσπαδία και πως θεραπεύεται;

αυτοί είναι οι 12 λόγοι που πρέπει να κάνουμε συχνά σεξ

τα μυστικά της περιτομής

γιατί το βίαιο και άγριο σεξ, δένει το ζευγάρι

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν