Γιατί να σταματήσετε να φοράτε εσώρουχα μετά το σεξ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σεξ
Θα το έχετε ακούσει, ή διαβάσει... ένα εκατομμύριο φορές: Οι γυναικολόγοι λένε ότι πρέπει να ουρείτε πάντοτε μετά το σεξ για να αποφύγετε μια πιθανή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Ωραία, αλλά τι άλλο πρέπει να κάνετε μετά το σεξ; Πώς ακριβώς αυτές οι κινήσεις διατηρούν τον κόλπο σας σε καλή και υγιεινή κατάσταση; Οι υπεύθυνοι του έγκυρου health.com έθεσαν αυτές τις ερωτήσεις στην δρ. Sara Twogood, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο Keck της Νοτίου Καλιφόρνιας.

Απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην κοιμηθείτε αμέσως μετά το σεξ, αλλά να κάνετε πρώτα κάποια απλά πράγματα…

Προσπαθήστε να ουρήσετε

Ακόμα κι αν η ουροδόχος κύστη σας δεν είναι γεμάτη, προσπαθήστε να κατουρήσετε ούτως ή άλλως. Η ροή των ούρων θα βοηθήσει να απομακρύνετε βακτηρίδια από την ουρήθρα σας, λέει η δρ. Twogood. Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν τα βακτήρια που ζουν κανονικά στον κόλπο, ή στο παχύ έντερο ωθούνται ακούσια στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό αν ανήκετε σε εκείνες τις γυναίκες που παθαίνουν συχνά-πυκνά ουρολοίμωξη.

Σκουπιστείτε

Το σεξ είναι… εξ ορισμού μια… μπλεγμένη κατάσταση. Το σπέρμα, ο ιδρώτας, τα λιπαντικό και τα κολπικά υγρά μπορούν όλα να αφήσουν την ευαίσθητη περιοχή σας αρκετά υγρή. Μια έξυπνη ιδέα να πάρετε μια πετσέτα, ή λίγο χαρτί τουαλέτας και να σκουπίσετε την υπερβολική υγρασία. Τα βακτήρια και η ζύμη ευδοκιμούν σε υγρές συνθήκες. Αν δεν απομακρύνετε την υγρασία αυξάνονται οι πιθανότητες μόλυνσης από ζυμομύκητες, λέει η δρ. Twogood.

«Η υγρασία είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε, ειδικά σε γυναίκες που είναι επιρρεπείς σε ζυμομύκητες”, λέει η ίδια. Δεν χρειάζεται να σκουπίζεστε σκληρά, ή έντονα. Με απλά ακουμπήματα ο κόλπος σας θα στεγνώσει. Αν νιώθετε ότι είναι απαραίτητο, πλυθείτε πρώτα με καθαρό νερό και άοσμο σαπούνι και στεγνώστε καλά.

Απλά μην χρησιμοποιείτε αρωματικά ή αρωματισμένα σαπούνια. Επίσης, το καλοκαίρι, μην πηγαίνετε στην θάλασσα για να… ξεπλυθείτε. “Ο κόλπος, με τις φυσικές του εκκρίσεις και το όξινο περιβάλλον, θα αυτο-καθαριστεί”, αναφέρει η δρ. Twogood.

Μην φοράτε εσώρουχα μετά το σεξ

Αν δεν θέλετε να κοιμηθείτε ολόγυμνες, βάλτε μόνο το νυχτικό σας, ή μια χαλαρή πυτζάμα από ύφασμα που αναπνέει καλά. Μην βάλετε εσώρουχα μέχρι το πρωί, αλλιώς μπορεί να δημιουργηθεί λοίμωξη. Το να κοιμηθείτε χωρίς εσώρουχα βοηθάει να αφήσετε τον κόλπο σας να “αναπνεύσει”. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από ζύμη, ή άλλη κνησμώδη κατάσταση.

Πηγή: http://www.health.com

φωτό: iStock