Έκανε στοματικό σεξ στον σύντροφό της κι έπαθε αναφυλακτικό σοκ από την αντιβίωση που εκείνος έπαιρνε!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αντιβίωση
Το σεξ υποτίθεται ότι είναι διασκεδαστικό. Το να κάνεις εμετό και να γεμίζεις καντήλες στο σώμα μετά από σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σου, σίγουρα δεν είναι διασκεδαστικό, αλλά αυτό ακριβώς συνέβη πρόσφατα με μια 31χρονη γυναίκα στην Ισπανία.

Μέχρι να φτάσει στα Επείγοντα του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Αλικάντε, είχε πολύ έντονο έμετο, δύσπνοια και ολόκληρο το σώμα της ήταν καλυμμένο με εξανθήματα. Οι γιατροί τη διέγνωσαν με μέτρια αναφυλακτική αντίδραση και προσπάθησαν να καταλάβουν από τι είχε προκληθεί.

Η μόνη ένδειξη τους: η αντίδραση της ασθενούς ξεκίνησε αφότου είχε κάνει σεξ με τον άντρα της, ο οποίος είχε «εκσπερματίσει στο στόμα της», σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Case Reports.

Αλλεργία στο σπέρμα;

Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά είναι πιθανό κάποιο άτομο να έχει αλλεργία στο σπέρμα. Είναι μια πάθηση γνωστή ως υπερευαισθησία στο σπερματικό πλάσμα, είναι μια σπάνια αλλεργική αντίδραση που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Αυτό που ονομάζουμε «σπέρμα» είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ περίπλοκο μείγμα που περιλαμβάνει σπερματικό πλάσμα, δηλαδή το υγρό που μεταφέρει και τροφοδοτεί το σπερματοζωάριο.

Αυτό το σπερματικό πλάσμα περιέχει διάφορες πρωτεΐνες, που πιστεύεται ότι είναι η αιτία της αλλεργίας στο σπέρμα. Συχνά δεν διαγιγνώσκεται σωστά και δεν έχει μελετηθεί τόσο πολύ ως πάθηση, έτσι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν επακριβώς ποιες από αυτές τις πρωτεΐνες προκαλούν έντονη αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα άτομο με αυτό το είδος αλλεργίας μπορεί να έχει μια τοπική αντίδραση, οπουδήποτε έχει επαφή με το σπέρμα, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου, του δέρματος και του στόματος. Αλλά για ορισμένα άτομα, αυτή η αντίδραση μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα τους, προκαλώντας εξανθήματα και ακόμη και οδηγώντας σε αναφυλαξία.

Μόνο που, στην περίπτωση της 31χρονης Ισπανίδας, δεν υπήρχε προηγούμενο ιστορικό ευαισθησίας στο σπέρμα τόσο με τον νυν όσο και πρώην ερωτικούς της συντρόφους. Επίσης, δεν είχε φάει τίποτα περίεργο, δεν την είχε τσιμπήσει κανένα έντομο, ούτε είχε πάρει κάποιο φάρμακο. Αλλά ο σύντροφός της είχε πάρει…

Αλλεργία στην αντιβίωση που… πήρε μέσω του σπέρματος του συντρόφου της

Στις πέντε ημέρες που προηγήθηκαν του περιστατικού, ο 32χρονος σύντροφος της ασθενούς έπαιρνε ιβουπροφαίνη και Augmentin, ένα είδος συνταγογραφούμενου αντιβιοτικού φαρμάκου για τη θεραπεία μιας ωτίτιδας που τον ταλαιπωρούσε. Είχε πάρει την τελευταία δόση της αντιβίωσης Augmentin περίπου 4 ώρες πριν κάνει σεξ με την 31χρονη σύντροφό του.

Το Augmentin περιέχει έναν τύπο πενικιλίνης που ονομάζεται αμοξικιλίνη, έναν κοινό τύπο αντιβιοτικού. Έχοντας αποκλείσει όλες τις άλλες πιθανές αιτίες, οι γιατροί κατάλαβαν τι είχε συμβεί…

Οι αλλεργίες σε φάρμακα, ειδικά σε ορισμένα αντιβιοτικά, είναι στην πραγματικότητα η πιο κοινή αιτία αναφυλαξίας στους ενήλικες. Στην περίπτωση της 31χρονης, είχε διαγνωστεί σε παιδική ηλικία με αλλεργία στην αμοξικιλίνη, αλλά οι γιατροί που την εξέτασαν τώρα ομολόγησαν ότι δεν είχαν δει ποτέ στο παρελθόν μια αντίστοιχη περίπτωση αλλεργίας σαν αυτή!

«Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη αναφερθείσα περίπτωση πιθανής αναφυλαξίας από αμοξικιλίνη σε γυναίκα μετά από στοματικό σεξ σε άντρα που παίρνει το φάρμακο», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην σχετική δημοσίευση.

Οι γιατροί σημειώνουν ότι πολύ λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει το κατά πόσον τα φάρμακα μπορούν να συγκεντρωθούν σε σημαντικές ποσότητες στο σπέρμα, αλλά σημειώνουν ότι αυτό είναι θεωρητικά εύλογο σε αυτή την περίπτωση λόγω της χημικής σύνθεσης του σπερματικού πλάσματος και της αμοξικιλίνης, η οποία, ως ουσία, διαλύεται εύκολα στα λιπαρά.

Ευτυχώς, η 31χρονη ασθενής έλαβε θεραπεία για την αναφυλαξία και ανέκαμψε πλήρως. Οι γιατροί της αποφάσισαν να συντάξουν μια έκθεση για την περίπτωσή της, όταν συνειδητοποίησαν ότι μπορεί να αποτελεί κάτι σπάνιο στην ιστορία.

Πηγή: https://www.sciencealert.com

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν