Χολή: Δείτε τι πρέπει να τρώτε

  • Iatropedia
Η χολή είναι ένα θέμα που προκαλεί σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί έντονη αναστάτωση στην ζωή των πασχόντων αφού τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν τι να φάνε ώστε να μην τους ενοχλήσει.

Ο ρόλος της χολής είναι να βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το λίπος όταν καταναλώνετε τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιάς σας, τον πόνο μετά το φαγητό, ναυτία, έμετος και απώλεια της όρεξης.

Τι να μηντρώτε

Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται να καταναλώνετε εξευγενισμένα τρόφιμα, εκείνα δηλαδή που δεν περιέχουν πίτουρο.

Επίσης μετά από έρευνα που πραγματοποιήσε το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center συνιστά στους πάσχοντες να περιορίσουν ή να αποφεύγουν την κατανάλωση ραφιναρισμένων τροφίμων.

Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν τα λευκά ζυμαρικά, άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, κέικ, ντόνατς και γλυκά.

Δεδομένου ότι αυτά τα τρόφιμα περιέχουν λιγότερες ίνες, ενδεχομένως δεν σας κρατούν χορτάτους και έτσι αντιμετωπίζετε το κίνδυνο να αυξηθεί το σωματικό σας βάρος. Μη ξεχνάτε ότι τα παραπανίσια κιλά συμβάλουν στο σχηματισμό χολολίθων και να επιδεινώσει την κατάστασή σας.

Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται όταν έχετε τη χολή σας είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο ή το σπανάκι

Κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα

Τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης μπορεί να επιδεινώνονται από ορισμένα αλλεργιογόνα τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη σόγια, το καλαμπόκι, το σιτάρι και τα προϊόντα με πρόσθετα συντηρητικά.

Τα λιπαρά τρόφιμα

Μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Αν Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως χοιρινό, τηγανιτές πατάτες και όσα έχουν παρασκευαστεί με μαργαρίνη θα πρέπει να αποφεύγονται.

Το αλκοόλ και η καφεΐνη

Το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center δεν συμβουλεύει την κατανάλωση αλκοόλ, εάν έχετε τη χολή σας. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στο σώμα και να επιδεινώσει τα ενοχλητικά συμπτώματα της πάθησης όπως ναυτία, έμετος, και διάσπαση του εντέρου. Όσον αφορά την καφεΐνη, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού χολολίθων.

http://www.livestrong.com