Αυνανισμός: Μύθοι και αλήθειες για τις… επιπτώσεις του

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αυνανισμός
Ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική και υγιής σεξουαλική δραστηριότητα με λίγες παρενέργειες. Πολλοί παράξενοι ισχυρισμοί περιβάλλουν τον αυνανισμό, όπως ότι προκαλεί... τύφλωση, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις αξιώσεις είναι αναληθείς.

Ο αυνανισμός είναι όταν ένα άτομο διεγείρει τα γεννητικά όργανα του για σεξουαλική ευχαρίστηση, η οποία μπορεί, ή όχι να οδηγήσει σε οργασμό. Ο αυνανισμός είναι κοινός στους άνδρες και τις γυναίκες όλων των ηλικιών και παίζει ρόλο στην υγιή σεξουαλική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με έρευνες, μεταξύ των εφήβων ηλικίας 14-17 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 74% των ανδρών και το 48% των θηλυκών αυνανίζεται. Μεταξύ των ηλικιωμένων, περίπου το 63% των ανδρών και το 32% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 57-64 ετών αυνανίζεται.

Οι άνθρωποι αυνανίζονται για πολλούς λόγους. Αυτοί περιλαμβάνουν την απόλαυση, την απόλαυση, τη διασκέδαση και την αποσυμπίεση από την ένταση της ημέρας (στρες). Μερικά άτομα αυνανίζονται μόνα τους, ενώ άλλα αυνανίζονται μαζί με τον/την σύντροφό τους.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τις πιθανές παρενέργειες του αυνανισμού και διαχωρίζει τα γεγονότα από την μυθοπλασία. Αναφέρει επίσης ορισμένα από τα οφέλη που έχει ο αυνανισμός για την υγεία του ατόμου.

Αυνανισμός: Μύθοι

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον αυνανισμό. Παρόλο που πολλοί από αυτούς έχουν καταρριφθεί αρκετές φορές, εντούτοις με κάποιον… ανεξήγητο τρόπο επανεμφανίζονται ξανά και ξανά στην δημόσια σφαίρα.

Οι περισσότεροι ισχυρισμοί σχετικά με τον αυνανισμό δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη. Συχνά δεν υπάρχουν καν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο αυνανισμός προκαλεί οποιαδήποτε από τις δήθεν ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Ο αυνανισμός ΔΕΝ προκαλεί:

  • τύφλωση
  • τριχοφυία στις παλάμες
  • ανικανότητα αργότερα στη ζωή
  • στυτική δυσλειτουργία
  • συρρίκνωση του πέους
  • καμπυλότητα του πέους
  • χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων
  • υπογονιμότητα
  • ψυχική ασθένεια
  • σωματική αδυναμία

Ορισμένα ζευγάρια ανησυχούν ότι η σεξουαλική τους ζωή είναι ανεπαρκής, αν κάποιος από αυτούς αυνανίζεται. Αυτό είναι επίσης ένας μύθος.

Οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες συνεχίζουν να αυνανίζονται είτε μόνοι τους είτε μαζί όταν είναι σε σχέση, ή παντρεμένοι και πολλοί θεωρούν ότι είναι ένα ευχάριστο μέρος της σχέσης τους.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αυνανίζονται έχουν πιο ευτυχισμένους γάμους σε σύγκριση με εκείνες που δεν αυνανίζονται.

Αυνανισμός: Τι παρενέργειες έχει

Ο αυνανισμός είναι αβλαβής. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν ελαφριές πληγές ή ευαισθησία στο δέρμα στα γεννητικά όργανα, αλλά αυτό συνήθως περνάει σε λίγες μέρες.

Εάν οι άνδρες αυνανίζονται με μεγάλη συχνότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανίσουν ένα ελαφρύ πρήξιμο του πέους που ονομάζεται οίδημα. Αυτό το πρήξιμο συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε λίγες μέρες.

Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

Ενοχή

Μερικοί άνθρωποι που ανησυχούν ότι ο αυνανισμός έρχεται σε σύγκρουση με τις θρησκευτικές, πνευματικές ή πολιτιστικές τους πεποιθήσεις μπορεί να βιώσουν συναισθήματα ενοχής. Ωστόσο, ο αυνανισμός δεν είναι ανήθικος ή λάθος, και η αυτοϊκανοποίηση δεν είναι επαίσχυντη.

Μειωμένη αίσθηση στο σεξ

Αν οι άνδρες έχουν μια έντονη μέθοδο αυνανισμού που συνεπάγεται πολύ σφιχτή λαβή στο πέος τους, μπορεί να βιώσουν μειωμένη αίσθηση στο σεξ. Αυτό λύνεται με την πάροδο του χρόνου, αν αλλάξουν την “τεχνική” με την οποί αυνανίζονται.

Η ενισχυμένη διέγερση, όπως η χρήση ενός δονητή, μπορεί να αυξήσει τη διέγερση και τη γενική σεξουαλική λειτουργία. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν δονητή αναφέρουν βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία και λίπανση.

Καρκίνος του προστάτη

Τίποτα δεν είναι ακόμα οριστικό σε επιστημονικούς όρους, σχετικά με το αν ο αυνανισμός αυξάνει, ή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές πρέπει να διεξάγουν περισσότερες μελέτες προτού καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα.

Μια μελέτη του 2003 κατέδειξε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν περισσότερο από πέντε φορές την εβδομάδα σε ηλικία 20-29 ετών ήταν κατά 33% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που εκσπερμάτιζαν λιγότερο συχνά.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο μειωμένος κίνδυνος οφείλεται στο γεγονός, ότι η συχνή εκσπερμάτιση μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση καρκινογόνων παραγόντων στον αδένα του προστάτη.

Μια παρόμοια σχέση μεταξύ συχνής εκσπερμάτισης και χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του προστάτη αναδείχτηκε και σε μια μελέτη του 2016. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα είχαν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Αντίθετα, μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα στην ηλικία 20-39 ετών στον άνδρα αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ειδικά εάν περιλάμβανε τακτικό αυνανισμό.

Αυνανισμός: Οφέλη για την υγεία

Ο αυνανισμός έχει πολλά οφέλη σωματικής και ψυχικής υγείας.

Λίγες μελέτες επικεντρώνονται εξειδικευμένα στα οφέλη του αυνανισμού, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η σεξουαλική διέγερση, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης μέσω αυνανισμού, πετυχαίνει τα ακόλουθα:

  • μείωση του στρες
  • καλύτερη ποιότητα ύπνου
  • καλύτερη συγκέντρωση
  • καλύτερη ψυχική διάθεση
  • πιο ήπιες κράμπες περιόδους στις γυναίκες
  • μείωση του πόνου
  • πιο ικανοποιητικό σεξ

Ο αυνανισμός έχει επίσης αναγνωριστεί ως μια στρατηγική για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας, προωθώντας την οικειότητα, την εξερεύνηση του ευατού, τις επιθυμίες και τις ανάγκες του κάθε ατόμου, την μείωση της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και της μετάδοσης του ιού HIV (AIDS).

Τα άτομα που επιλέγουν να αποφύγουν το σεξ, ή που δεν έχουν σεξουαλικό σύντροφο, μπορεί συχνά να αυνανίζονται ως σεξουαλική εκτόνωση.

Ο αυνανισμός έχει επίσης οφέλη σεξουαλικής υγείας ειδικά για τις μεγαλύτερες γυναίκες, όπως λιγότερη ξηρότητα κόλπου και μειωμένο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com